Armata israeliană susține că doi jurnaliști uciși în bombardamente în Gaza erau „agenți teroriști” care „pilotau drone”

Data publicării:
cască albastră inscripționată cu cuvântul press pe o piatră de mormânt
Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya au fost ucişi, duminică, în bombardamente în sudul teritoriului palestinian, în timp ce se aflau în misiune pentru postul de televiziune din Qatar. Foto: Profimedia Images

Cei doi jurnaliști de la Al-Jazeera uciși, duminică, într-un bombardament israelian în Fâșia Gaza erau „agenți teroriști” afiliați Hamas și Jihadului Islamic, susține armata israeliană.

Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya, care lucraseră ca videojurnalişti pentru mai multe organizații de presă internaţionale, inclusiv pentru AFP, au fost ucişi, duminică, în bombardamente în sudul teritoriului palestinian, în timp ce se aflau în misiune pentru postul de televiziune din Qatar.

„Înainte de lovitură, cei doi pilotau drone care reprezentau o ameninţare iminentă pentru trupele israeliene”, au susținut reprezentanții IDF într-un comunicat. Întrebați despre tipul de drone folosite şi natura acestei ameninţări, reprezentanții IDF au răspuns, miercuri seara, că examinează aceste aspecte.

„Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya au fost identificaţi ca agenţi terorişti în Gaza”, a acuzat IDF. „Informaţiile militare au confirmat că cei doi erau membri ai organizaţiilor teroriste cu sediul în Gaza şi implicaţi activ în atacuri împotriva forţelor israeliene”.

Ucişi într-un atac care a vizat maşina lor în sudul teritoriului palestinian, cei doi bărbaţi se aflau în misiune pentru Al-Jazeera. Potrivit martorilor, maşina lor a fost lovită de două rachete pe o stradă din Rafah. Un al treilea jurnalist şi şoferul au fost răniţi.

Moustafa Thuraya, în vârstă de 30 de ani, colabora cu AFP din 2019 ca videojurnalist independent, precum şi cu alte organizații de presă internaţionale.

Hamza Dahdouh este fiul lui Wael Dahdouh, şeful biroului Al-Jazeera din Fâşia Gaza şi membru al comunităţii jurnaliştilor palestinieni din Gaza. El şi-a pierdut soţia şi alţi doi copii într-un bombardament israelian la sfârşitul lunii octombrie. Doi dintre nepoţii săi au fost, de asemenea, ucişi într-un bombardament israelian.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri