Blinken merge în Japonia pentru a prezenta personal condoleanţe după asasinarea fostului premier Shinzo Abe

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken portret profil cu steagul american in spate
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Foto: Profimedia

Departamentul de Stat al SUA a anunţat că secretarul de stat Antony Blinken va călători luni în Japonia pentru a prezenta personal condoleanţe după asasinarea fostului premier Shinzo Abe.

Antony Blinken, care se află în Thailanda, „va prezenta condoleanţe poporului japonez” în cadrul unor întâlniri cu înalţi oficiali, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Fostul premier Shinzo Abe, împuşcat vineri în plin miting electoral la Nara (în vestul Japoniei), a construit relaţii solide cu Statele Unite în anii în care s-a aflat la putere, în special în domeniul apărării.

„Alianţa dintre Japonia şi Statele Unite a fost piatra de temelie a politicii noastre externe timp de decenii”, a declarat Antony Blinken sâmbătă, după o întâlnire cu omologii săi din G20, care a avut loc în Bali.

„Prim-ministrul Abe a dus cu adevărat acest parteneriat pe noi culmi. Prietenia dintre poporul japonez şi cel american este, de asemenea, de neclintit”, a adăugat el.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit în spital la câteva ore după ce a fost împușcat de două ori în timp ce susținea un discurs electoral în orașul Nara. Bărbatul de 41 de ani care l-a ucis le-a spus polițiltilor că avea ranchiună față de o anumită organizație din care credea că face parte și fostul premier și a vrut să se răzbune, au anunțat autoritățile japoneze, fără a numi respectiva organizație.

Tetsuya Yamagami nu a încercat să fugă de la fața locului după atac, fiind doborât și capturat de agenții de securitate. El a recunoscut în fața poliiștilor că l-a ucis pe Shinzo Abe folosind o armă construită de el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri