Video Cetățenii din țările baltice "şi-au dat mâna" formând un lanţ uman până la granița cu Belarus, în semn de solidaritate cu protestatarii

Data actualizării: Data publicării:
Cetățenii din țările baltice "şi-au dat mâna" formând un lanţ uman până la granița cu Belarus, în semn de solidaritate cu protestatarii
Foto: Agerpres

Mii de oameni din țările baltice s-au solidarizat cu protestatarii din Belarus care vor organizarea unui nou scrutin prezidențial, formând lanțuri umane până aproape de granița cu Belarusul. 

Locuitorii din Estonia, Lituania şi Letonia "şi-au dat mâna" duminică într-un lanţ uman în semn de solidaritate cu protestatarii din Belarus, demonstraţia fiind numită Calea Libertăţii, scrie Agerpres. Demonstraţia vine la trei decenii după un gest similar de protest, când la 23 august 1989 ţările baltice şi-au exprimat dorinţa de a obţine independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

”Puteţi înţelege mai bine ca oricine, pentru că nu cu mult timp în urmă aţi trecut prin acelaşi lucru ca şi noi ”, a spus Svetlana Tihanovskaia, care s-a declarat "mândră de belaruşii" care și-au depăşit teama "pentru a-şi apăra drepturile". "Acest gest este foarte important pentru mine și pentru toți cetățenii din Belarus", a mai adăugat lidera opoziției.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, în funcţia de preşedinte la scrutinul de la 9 august. Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestelor.

Aleksandr Lukaşenko a negat că ar fi fost comise fraude la alegeri, aşa cum acuză opoziţia.

Citește și: Povestea polițistului din Belarus care a demisionat când au început protestele: „Mi-a fost teamă că ar putea să mă trimită împotriva lor”

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri