Giorgia Meloni îl susține pe Orban după ce Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a tăia o parte din finanțarea pentru Ungaria

Data publicării:
BeFunky-collage
Giorgia Meloni și Viktor Orban. Colaj foto: Profimedia Images

Lidera extremei drepte italiene, Giorgia Meloni, considerată favorită în alegerile legislative din 25 septembrie în ţara sa, a criticat propunerea Bruxelles-ului de a suspenda o parte din finanţările pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, potrivit AFP.

Adevăraţii antieuropeni sunt cei care, în timp ce suntem atacaţi şi UE trebuie să fie mai puternică decât oricând, spun că trebuie o Europă în prima divizie şi o alta în divizia a doua, şi care fac totul pentru a arunca Ungaria în braţele lui Putin, a declarat ea într-un interviu acordat ziarului ultraconservator Il Giornale, publicat luni și citat de Agerpres.

Comisia Europeană a propus duminică statelor membre suspendarea a 7,5 miliarde de euro din finanţările europene pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea aplicării unor reforme.

Partidul Giorgiei Meloni, Fratelli d'Italia, care are legături strânse cu premierul ungar Viktor Orban, face campanie electorală cu un program naţionalist, prin care cere în special o Europă diferită cu mai multe puteri pentru statele membre.

În interviul său, Meloni pledează pentru o apropiere între naţiunile europene în loc de îndepărtarea şi divizarea lor prin utilizarea problemei statului de drept ca armă ideologică pentru a le lovi pe cele care nu sunt considerate fiind pe linie.

Comisia a citat în special neregulişi carenţeîn Ungaria în cadrul procedurilor de achiziţii publice şi proporţia anormalde ridicată a candidaturilor unice pentru aceste contracte.

Într-un alt interviu acordat duminică, Giorgia Meloni a criticat politica Bruxelles-ului faţă de Polonia, aceasta făcând, de asemenea, obiectul criticilor UE pentru atingeri aduse statului de drept, în timp ce ea primeşte numeroşi refugiaţi din Ucraina.

Orban îşi va face alegerile, eu nu fac ceea ce spune Orban. Ţin cont doar de interesul naţional al Italiei”, a adăugat Giorgia Meloni.

Fratelli d'Italia este partidul dominant într-o coaliţie care include de asemenea Liga (antimigranţi) a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi.

Potrivit ultimelor sondaje autorizate înaintea scrutinului, această coaliţie conduce cu 46% în intenţiile de vot.

În cursul unei reuniuni a partidului său duminică, Salvini a declarat: Respect alegerile democratice ale tuturor ţărilor din lume. Orban a făcut lucruri bune şi, de asemenea, a făcut şi erori”.

Citește și: Extremiștii de dreapta care vor câștiga alegerile din Italia se ceartă pe sancțiunile împotriva Rusiei

Silvio Berlusconi, care se prezintă ca fiind mai moderat, a subliniat că politicile lui Orban sunt diferite de ale noastre, la fel şi viziunea sa despre Europa”.

Într-o declaraţie făcută duminică, ministrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozițiile necesare pentru protejarea fondurilor comunitare. 

Tibor Navracsics a spus că Ungaria va respecta toate cele 17 angajamente asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea finanțării. „Ungaria nu și-a luat niște angajamente pentru a păcăli Comisia”, a declarat Navracsics într-o conferință de presă. „Ne-am asumat niște angajamente despre care știm că pot fi puse în aplicare, prin urmare, nu ne vom confrunta cu o pierdere de fonduri”, a mai declarat ministrul dezvoltării de la Budapesta. 

Citește și: Polonia sare în apărarea Ungariei. Varșovia se va opune tăierii fondurilor europene, anunță premierul

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri