Javier Milei laudă piețele libere și critică socialismul la Davos, în prima călătorie prezidențială internațională

Data publicării:
javier milei
În drum spre Elveția, cu un avion comercial, Javier Milei a declarat că participă la WEF pentru a „planta ideea de libertate într-un forum contaminat de agenda socialistă 2030”. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Argentinei Javier Milei a lăudat piețele libere și a criticat socialismul la Davos, în timpul primei călătorii peste ocean a autoproclamatului „anarho-capitalist”, care luptă pentru a remedia o criză economică majoră acasă, transmite Reuters.

Călătoria marchează un test pentru politicianul de dreapta Milei, un relativ nou venit pe scena politică, care a preluat funcția luna trecută, după o ascensiune rapidă de la economist cu limba ascuțită și expert TV, la președinția Argentinei. El dorește să câștige sprijin pentru ideile sale economice, care includ închiderea băncii centrale și adoptarea dolarului.

„Socialismul este un fenomen care creează sărăcie”, a spus el într-o luare de cuvânt specială adresată unei mulțimi numeroase și înstărite la Forumul Economic Mondial, unde mai târziu urmează să se întâlnească cu șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.

„Capitalismul liberei întreprinderi este singurul instrument pe care îl avem pentru a pune capăt foametei și sărăciei”, a adăugat el.

Milei, care se luptă pentru a reduce inflația care a depășit 200% anul trecut și pentru a reconstrui rezervele epuizate de valută străină ale Argentinei, a ajuns la putere anul trecut tocmai datorită furiei alegătorilor față de agravarea crizei economice, făcând adesea campanie cu o drujbă pentru a sublinia planurile sale de a reduce dimensiunea statului.

El promovează reforme economice majore, inclusiv reduceri de cheltuieli și dereglementare, în încercarea de a îmbunătăți finanțele guvernului și de a stimula economia. Dar se confruntă cu niveluri de sărăcie care urcă peste 40% și cu amenințarea tulburărilor sociale.

Înaintea discursului, Milei s-a întâlnit cu ministrul de externe britanic David Cameron și se pregătea pentru o întâlnire directă cu șefa FMI, Georgieva, după ce Argentina a încheiat săptămâna trecută un acord la nivel de personal pentru a-și salva programul de împrumut de 44 de miliarde de dolari cu fondul.

„Am vorbit despre adâncirea legăturilor comerciale, despre sprijinul pe care ni-l vor oferi în FMI și despre cum să promovăm investițiile britanice în Argentina”, a spus Milei după întâlnirea sa cu Cameron, potrivit unui comunicat.

Argentina și Marea Britanie au un conflict de politică externă de lungă durată cu privire la suveranitatea Insulelor Falkland conduse de britanici, unde au purtat un scurt război în 1982. Guvernul Argentinei a spus că subiectul a fost abordat, fără a adăuga detalii.
Buenos Aires dorește de mult timp reluarea negocierilor cu privire la suveranitatea Insulelor Falkland, pe care Argentina le numește Las Malvinas, dar Marea Britanie a spus că acest lucru nu e de discutat atâta timp cât locuitorii insulelor își doresc să rămână britanici.

În drum spre Elveția cu un avion comercial, Milei a declarat că participă la WEF pentru a „planta ideea de libertate într-un forum contaminat de agenda socialistă 2030”.

În timpul discursului său, Milei s-a concentrat asupra rolului statului într-o gamă largă de activități, despre care el a spus că reprezintă pârghii de control, mai degrabă decât să le permită cetățenilor libertatea de a prospera prin propriile eforturi.

Ministrul de externe al lui Milei, Diana Mondino, se va întâlni și cu Cameron, precum și cu miniștrii de externe ai Țărilor de Jos, Republicii Cehe și Lituaniei și secretarul elvețian pentru afaceri economice, potrivit agendei sale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri