Kim Jong Un reales, la al optulea congres. Întrunirea Partidului Muncitoresc Coreean, eveniment politic rar, e programată în ianuarie

Data actualizării: Data publicării:
şedinţă a Biroului Politic al Partidului Comunist din Coreea de Nord
Foto: kcna.kp

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a decis convocarea congresului Partidului Muncitoresc Coreean, partidul unic aflat la putere în Coreea de Nord, un eveniment politic rar în această ţară. Kim a prezidat o reuniune a biroului politic al partidului pentru pregătirea congresului la începutul lunii ianuarie, primul în ultimii cinci ani, informează Agerpres.

Acest Congres al Partidului Muncitoresc Coreean, care ar trebui să conducă la elaborarea unui nou plan politic şi economic pentru ţară, va fi doar al optulea din istoria sa. Ultimul congres, desfăşurat în 2016, a fost primul în 36 de ani.

Evenimentul va avea loc cu puţin timp înainte de învestirea noului preşedinte american Joe Biden la 20 ianuarie şi într-un moment când negocierile dintre Phenian şi Washington asupra dosarului nuclear se află în impas.

Regimul nord-coreean se află sub presiune financiară din cauza impactului pandemiei, a sancţiunilor internaţionale şi inundaţiilor din această vară.

kim-jong-un
Kim Jong Un a prezidat şedinţa Biroului Politic al Partidului Muncitoresc Coreean. Foto: kcna.kp

Marţi la reuniunea biroului politic a fost decis că congresul va avea loc în ianuarie, a anunţat agenţia oficială de presă KCNA, fără a menţiona însă o dată precisă.

Conform agenţiei de stat nord-coreene, întâlnirea a fost ocazia pentru „discuţii şi studii aprofundate despre o serie de subiecte importante” ce vor fi examinate la congres.

Coreea de Nord se confruntă de mult cu probleme serioase de gestionare necorespunzătoare economică şi un plan anterior a fost discret abandonat în urmă cu câteva luni. O reuniune a partidului desfăşurată în august a concluzionat că „obiectivele de ameliorare a economiei naţionale au fost întârziate grav”.

La ultimul congres, din 2016, a fost anunţat un nou plan cincinal

În octombrie, Kim a ordonat lansarea unei campanii de 80 de zile pentru a stimula economia înainte de congresul din ianuarie. Aceasta implică în special ore suplimentare şi noi sarcini pentru muncitori.

O campanie similară a fost lansată înainte de cel de-al şaptelea congres ce a avut loc în 2016. Atunci a fost anunţat un nou plan cincinal, începând cu o campanie de mobilizare în masă de 200 de zile.

Dificultăţile economice ale ţării au fost agravate de sancţiunile impuse de comunitatea internaţională pentru a împinge Phenianul să renunţe la programele sale nucleare şi balistice interzise, care au făcut progrese impresionante de la începutul regimului lui Kim Jong Un.

Relaţiile dintre Washington şi Phenian au cunoscut o detensionare remarcabilă în 2018, dar discuţiile privind denuclearizarea au stagnat de la cel de-al doilea summit dintre Kim şi preşedintele SUA Donald Trump, în februarie 2019 la Hanoi.

În timpul campaniei sale, Biden l-a numit pe Kim Jong Un „tâlhar”, în timp ce Phenianul l-a calificat pe democrat „câine turbat” ce ar trebui „bătut până la moarte”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri