Sari la conținut

MAE: România a interzis survolul aeronavei lui Dmitri Rogozin în spațiul său aerian

Autoritățile de la București i-au interzis lui Dmitri Rogozin accesul în spațiul aerian românesc, au confirmat surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

rogo

Dmitri Rogozin

La Chișinău, tocmai ce s-au încheiat protestele de pe Aeroportul Internațional, unde, în jurul orei 15:00, se aștepta să aterizeze aeronava în care se află vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. 

La protest au luat parte Mișcarea Civică unionistă Tinerii Moldovei, Asociația ODIP și veterani ai războiului de pe Nistru din 1992.

În mai 2014, vicepremierul rus a fost inclus pe lista cu sancţiuni vizând oficialii ruşi impuse de UE ca retaliere la anexarea Crimeei de către Moscova. Printre sancţiunile adoptate se numără şi interzicerea tranzitării spaţiului aerian ale ţărilor membre.

Update 15:15: Avionul în care se află oficialul rus traversează în aceste momente Belarusul, cu destinația Minsk, pentru a fi alimentat cu combustibil, anunță pe Twitter site-ul specializat Flightradar24. 

Update 14:30: Aeronava lui Dmitri Rogozin, B737-800 GLP157, ar fi fost întoarsă din drum de autoritățile române și intră în spațiul aerian al Poloniei înapoi spre Belarus, relatează presa din Republica Moldova. 

Zelos promotor al viziunilor neo-imperialiste ale Kremlinului, Dmitri Rogozin, unul dintre cei mai antipatizați oficiali ruși la Chișinău, urmează să participe în regiunea transnistreană la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Potrivit paginii Runway 08, avionul lui Rogozin va tranzita teritoriul României, chiar dacă traversarea i-a fost interzisă. 

17634579_1367359240045356_4429220048963328789_n

Foto: Runaway 08

„Stop Rogozin, armata rusă afară”, se numește evenimentul de pe Facebook legat de protestul de vineri. Participanții vor să împiedice intrarea lui Dmitri Rogozin pe teritoriul Republicii Moldova. 

Pe Aeroportul din Chișinău răsună cântece patriotice românești și o piesă cunoscută din memoria colectică a spațiului pruto-nistrean - „Sus pe malul  Nistrului, paște calul rusului”

Foștii combatanți ai războiului de pe Nistru, arborând steagul României și al Uniunii Europene, poartă coli cu mesajul: „Rogozin, criminal de război”. 

Deja, pe internet circulă de săptămâna trecută o petiție, lansată de unul dintre experții IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, pentru declararea lui Rogozin – numit „sponsor al separatismului” și „susținător deschis al răbzboiului hibrid” - persona non grata în Republica Moldova.

Nu este prima oară când se cere să-i fie impusă o interdicție pe viață vicepremierului rus. La Chișinău, a devenit deja o tradiție ca Dmitri Rogozin - abundent în declarații belicoase și ofensatoare la adresa Republicii Moldova și pasionat de a fi fotografiat alături de arme Kalașnikov și tancuri sovietice - să fie primit pe Aeroport cu acțiuni de protest.

În august 2014, Rogozin avea programată o întâlnire la Chișinău cu ministrul de atunci al Economiei, actual președinte al Parlamentului, Andrian Candu. Vicepremierul venea însoțit de reprezentanţi ai Serviciului Fitosanitar, Ministerului Economiei, Serviciului Vamal, dar şi ai Ministerului Culturii de la Moscova. Ulterior, aceștia urmau să se deplaseze la Tiraspol, pe fâșia separatistă din stânga Nistrului. Tinerii din Partidul Liberal aveau să îl întâmpine pe Aeroport pe Dmitri Rogozin cu struguri (referire la embargoul rus impus Republicii Moldova), pistoale de jucărie (simbol al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei) şi votcă, antagonic tradiţiei româneşti de a oferi musafirilor pâine şi sare.

Însă momentul „astral” avusese loc cu câteva luni mai devreme, în mai, când Dmitri Rogozin, aflându-se la bordul unui avion care se deplasa Tiraspol spre Rusia, a fost întors din drum şi a aterizat pe Aeroportul din Chişinău. Oficialul rus avea următoarea misiune: să se întoarcă la Moscova cu listele de semnături ale persoanelor care susţineau alipirea regiunii transnistrene la Rusia, peste 185.000 de semnături. Autoritățile de la Chişinău i-au confiscat atunci din avion aproximativ 30.000 de semnături, Rogozin reuşind să se întoarcă în Rusia doar cu 155.000 de semnături.

Pe aceeași temă