„Ajută-mă”: Fanii care urmăresc live imagini cu urșii din Alaska au salvat viața unui excursionist

Data actualizării: Data publicării:
excursionist alaska
Episodul surprins de o cameră în parcul național Katmai a declanșat un lanț de evenimente care s-a încheiat cu recuperarea în siguranță a excursionistului anonim. Sursa foto: captură X

Entuziaștii vieții sălbatice care urmăresc fluxul de imagini live transmis de camerele aflate în îndepărtatul parc național Katmai, Alaska, au surprins un moment care a salvat viața unui excursionist care se afla în dificultate, transmite The Guardian.

Pasionații de natură care s-au conectat sperând să vadă urși îngrășându-se cu somon, pentru hibernarea de iarnă, au văzut ceva diferit care le-a atras atenția. Cei care urmăreau fluxul live au văzut pe imaginile uneia dintre cele mai îndepărtate camere web din parcul național din Alaska silueta unui drumeț epuizat de drum, cu aspect dezordonat, care se uită în obiectiv și rostește cuvintele „ajută-mă!”.

Episodul surprins de cameră în parcul național Katmai a declanșat un lanț de evenimente care s-a încheiat cu recuperarea în siguranță a excursionistului anonim, de către echipele de căutare și salvare, potrivit pădurarilor parcului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Fanii devotați ai camerei care urmărește urși ne-au avertizat despre un bărbat aflat în dificultate pe Muntele Dumpling. Rangerii eroici @KatmaiNPS au intrat în acțiune și au început o căutare, salvând bărbatul”, a postat pe X, cunoscut anterior ca Twitter, Explore.org, compania care operează camere web pentru Serviciul Parcurilor Naționale din SUA (NPS).

„Bear Cam salvează viața unui drumeț!”

Un purtător de cuvânt al NPS, Cynthia Hernandez, a declarat pentru Washington Post că postările lăsate într-un chat, de telespectatorii webcam-ului care avertizează Explore.org despre drumețul în dificultate, au fost transmise autorităților din Alaska, care au intrat în acțiune.

„Parcul a trimis o echipă de căutare și salvare pentru a-l găsi pe drumeț, care a fost prins în condiții de vânt și ploaie, cu vizibilitate slabă”, a declarat Hernandez. “Pădurarii parcului l-au găsit pe drumeț câteva ore mai târziu, nevătămat, și l-au adus înapoi în siguranță.”

Aceiași telespectatori care l-au observat pentru prima oară pe excursionist și au postat alertele au putut, de asemenea, să urmărească personalul de salvare dispărând în ceață în căutarea acestuia. Zona are puține locuri unde te poți adăposti și nu are semnal pentru telefonul mobil.

Camera de la Katmai, un parc spectaculos din sud-vestul Alaskăi, cu vulcani și tundră, este populară în timpul Săptămânii Ursului Gras, o competiție online educațională, organizată în fiecare octombrie, pentru a vedea care dintre urșii parcului a luat cea mai mare greutate înainte de hibernarea de iarnă. La această competiție se și votează, iar anul trecut competiția a câștigat un plus de notorietate datorită unui „scandal” legat de niște buletine de vot care ar fi fost fraudulos exprimate, apoi reduse, pentru un fost Moș Martin cunoscut sub numele de Holly.

Cu toate acestea, marți, când drumețul a fost văzut pe camera Dumpling Mountain, doar o mână de telespectatori erau online, ceea ce transformă evenimentul de salvare în unul și mai spectaculos. Sâmbătă, când The Guardian a verificat camera, doar 19 persoane urmăreau transmisia în direct.

Nu au fost disponibile imediat informații despre cine este excursionistul salvat sau despre cum s-a pierdut, deși Explore.org a promis că vor veni mai multe detalii. Excursionul a fost găsit aproape de cameră, deși nu se știe dacă a putut auzi vreun mesaj trimis de autorități la difuzorul camerei prin care să îl fi sfătuit să rămână pe loc.
„Vremea acolo era foarte proastă în ziua aceea, vizibilitate de aproximativ 50 de metri. Și vremea în vârful muntelui este adesea mult, mult mai rea decât ceea ce găsești peste râu”, a declarat Mike Fitz, naturalist Explore și fondator al Fat Bear Week, pentru Post.
„Asta a fost o premieră pentru camerele de observare a urșilor, cu siguranță.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri