Poliția secretă a Iordaniei hărțuiește comunitatea LGBTQ+ și folosește metode extreme de intimidare

Data publicării:
un bărbat cu turban sta cu spatele și mâinile întinse în sus pe o stâncă
Intimidarea are loc în ciuda faptului că Iordania este una dintre puținele țări din Orientul Mijlociu în care relațiile între persoane de același sex au fost dezincriminate, dar încă nu există protecții legale împotriva discriminării homofobe, iar opinia publică rămâne ostilă minorităților sexuale. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Serviciile de securitate iordaniene răpesc persoane și hărțuiesc comunitatea LGBTQ+, susțin activiștii, în ciuda faptului că homosexualitatea este legală. Poliția secretă iordaniană a fost acuzată că a intimidat homosexualii, că a dezvăluit detalii intime familiilor lor și că a forțat închiderea a două organizații LGBTQ+, informează The Guardian.

Grupurile pentru drepturile omului spun că activiștii au fost răpiți, hărțuiți și monitorizați, precum și că sexualitatea lor a fost dezvăluită familiilor conservatoare din punct de vedere religios.

Surse spun că această campanie de intimidare a înregistrat o creștere recentă a țintirii persoanelor și grupurilor LGBTQ+ de către Direcția Generală de Informații (GID) a Iordaniei. În ianuarie, doi activiști ar fi fost reținuți de ofițerii GID și au avut conturile bancare înghețate.

Directorul unui centru LGTBQ+, care dorește să rămână anonim, a descris că a fost forțat să urce într-o mașină de către ofițerii de informații, înainte de a fi interogat și reținut peste noapte. Agenții GID și-au sunat apoi părinții, a spus el, și le-au spus că este homosexual.

„Relația noastră a fost distrusă după aceea. A trebuit să mă mut din casa părinților mei”, a spus el.

Iordania este printre puținele țări din Orientul Mijlociu care a dezincriminat relațiile între persoane de același sex

Intimidarea are loc în ciuda faptului că Iordania este una dintre puținele țări din Orientul Mijlociu în care relațiile între persoane de același sex au fost dezincriminate, dar încă nu există protecții legale împotriva discriminării homofobe, iar opinia publică rămâne ostilă minorităților sexuale.

Reprezentanții Rainbow Street, o organizație care oferă protecție și sprijin pentru cererile de azil ale persoanelor cu risc din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, și un centrul LGBTQ+ care nu își dezvăluie numele, spun că au fost forțați să-și închidă operațiunile în Iordania din cauza presiunii crescute.

Autoritățile iordaniene au negat acuzațiile, spunând că astfel de grupuri nu au existat vreodată.

Un fost director al Rainbow Street, care de asemenea a dorit să rămână anonim, a spus că a fost hărțuit și interogat de GID în multe ocazii. Odată, a spus acesta, a fost interceptat pe stradă, împins într-o mașină și interogat. El a fost avertizat să-și înceteze activismul sau ar putea fi aduse acuzații penale împotriva lui.

Mai târziu, agenții GID l-au vizitat acasă și au vorbit cu părinții săi, întrebând despre bunăstarea fiului lor. El a spus că acest lucru a fost pentru a-i aminti că ar putea dezvălui cu ușurință părinților săi orientarea lui sexuală.

"Toate activitățile tale sunt urmărite”

Rainbow Street a început să primească și e-mailuri amenințătoare de la conturi anonime. Un astfel de e-mail, văzut de The Guardian, spunea: „Unde lucrați, băieți, este supravegheat și supravegheat de serviciile secrete iordaniene.
„Te informez acum, nu fi prost. Toate activitățile tale sunt urmărite”, se spunea. „Încetează să mergi la acel loc, nu se va termina bine.”

Cei doi care au cerut de atunci azil în străinătate, lăsând în urmă bunuri, prieteni și familie. Niciunul dintre ei nu le-a explicat celor dragi motivele plecării lor intempestive, de teamă că acest lucru ar putea risca să-și expună familiile la represalii suplimentare din partea serviciilor de securitate.

„Nu m-am gândit niciodată că voi deveni un refugiat”, a spus unul dintre ei. “Nu am vrut niciodată să părăsesc țara mea natală. M-am trezit într-o zi și totul mi-a fugit de sub picioare.”

Rasha Younes, cercetător senior la Human Rights Watch (HRW), a declarat că represiunea autorităților iordaniene a început în 2015, intensificându-se în ultimii ani.

„Cu cât mișcarea LGBTQ+ a câștigat mai multă vizibilitate, cu atât represiunea asupra comunității a devenit mai intensă”, a spus ea. „Ca urmare a faptului că au fost dezvăluiți, persoanele LGBTQ+ au raportat că și-au pierdut locul de muncă, au suferit violență în familie, inclusiv abuz fizic, amenințări la adresa vieții lor... și au fugit din țară din cauza riscului persecuției.”

În septembrie 2022, HRW a raportat că autoritățile iordaniene au hărțuit din ce în ce mai mult activiști și jurnaliști, au încălcat spațiile civice și le-au restricționat accesul la drepturile de bază.

„Instigarea societății împotriva persoanelo queer este tactica lor”, a spus Fawaz. „Guvernul nu te-ar ucide sau nu te-ar băga în închisoare pentru că ești gay. Dar ei vor face în așa fel încât familia ta să te omoare”.

Mai multe persoane s-au confruntat cu violență din partea familiilor lor după ce autoritățile le-au dezvăluit orientarea sexuală.

Guvernul neagă targhetarea persoanelor din comunitatea LGBTQ+

Preocupările comunității LGBTQ+ din Iordania apar pe fondul unui val de discursuri instigatoare la ură și mișcări represive în mai multe țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Irak, unde autoritățile au interzis folosirea cuvântului „homosexualitate” în mass-media, săptămâna trecută, ordonând să fie folosită expresia „devianță sexuală”, în schimb.

În iulie, Hassan Nasrallah, clerul libanez și șeful grupului militant pro-iranian Hezbollah, a cerut ca persoanele LGBTQ+ să fie ucise.

Activiștii spun că vizarea persoanelor LGBTQ+ de către autorități a avut un efect de înfricoșare a comunității, mulți se tem că informatorii s-ar putea infiltra în locurile folosite de ei.

Cele două centre iordaniene au oferit resurse de sănătate mintală, advocacy și asistență de urgență pentru mai mult de 1.000 de persoane, și au oferit un spațiu sigur pentru întâlniri și discuții.

Guvernul iordanian a negat că persoanele LGBTQ+ sunt o țintă pentru agențiile de securitate și a declarat că „nu există organizații LGBTQ+ în Iordania” și că „agențiile de securitate din Iordania nu au interogat sau arestat niciodată persoane LGBTQ+”.

Într-o declarație către The Guardian s-a susținut că acuzațiile de hărțuire au fost făcute de persoane care vor să-și crească șansele de a primi azil în străinătate.

„Persoanele LGBTQ+ nu sunt o țintă pentru agențiile de securitate, inclusiv pentru Departamentul General de Informații, iar dacă există cazuri de detenție, atunci acest lucru este legat de încălcarea altor legi”, se arată în comunicatul guvernului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri