Retragerea SUA din Afganistan. Cât a costat „cel mai lung război al Americii”

Data publicării:
soldat care alearga pe campul de lupta in afganistan
Războiul din Afganistan, un conflict ce marchează regiunea de 40 de ani Foto (stoc): Guliver/GettyImages

Trupele americane se retrag din Afganistan, după 20 de ani de prezență militară. „E timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii”, spunea recent președintele Joe Biden. Cu ce cost se încheie războiul din Afganistan? BBC a făcut un bilanț al cheltuielilor militare suportate de Statele Unite pentru intervenția în Afganistan. Au fost perioade în care SUA a cheltuit 100 de miliarde de dolari pe an în Afganistan, aproape jumătate din PIB-ul României. Pe lângă costul în bani, războiul a avut și un cost în vieți omenești, care nu va putea fi uitat ușor.

SUA a invadat Afganistanul în octombrie 2001, la scurt timp după atacul de terorist de la 11 septembrie, și i-a alungat de la putere pe talibani, pe care i-a acuzat că îi adăpostesc pe Osama Bin Laden și alți lideri al-Qaeda.

Numărul trupelor a variat de la an la an, de la câteva mii de soldați, până la un vârf de peste 100.000 de militari, atins în 2010 și 2011. 

În timp, activitatea militarilor americani s-a mutat dinspre operațiuni ofensive înspre activități de instruire a forțelor guvernamentale afgane, ceea ce a scăzut mult cheltuielile SUA.  

În perioada în care Statele Unite au avut cei mai mulți militari prezenți în Afganistan, au avut și cele mai mari costuri, de aproape 100 de miliarde de dolari pe an.

Potrivit cifrelor raportate de Departamentul Apărării, SUA a cheltuit 864,3 miliarde dolari între 2002 și 2020 în Afganistan, costuri de război și reconstrucție. 

Însă aceste sume nu conțin și cheltuielile SUA în Pakistan, țară folosită de americani ca bază pentru operațiuni în Afganistan. 

Un raport din 2019 al Universității Brown, care a luat în calcul cheltuielile SUA în Afganistan și Pakistan, a ajuns la suma de 978 de miliarde de dolari costuri de război suportate de Statele Unite de la începutul intervenției (incuzând sumele alocate pentru anul 2020).

Pentru comparație, PIB-ul României în 2020 a fost de puțin peste 250 de miliarde de dolari (1.053 de miliarde de lei).

Cea mai mare parte a banilor a mers spre acțiunile militare împotriva insurgenților și alte cheltuieli pentru menținerea trupelor - mâncare, haine, asistență medicală, plăți speciale.

Costul uman al războiului

De la începerea acțiunii militare în Afganistan, în 2001, Statele Unite au pierdut peste 2.300 de oameni, iar alți aproximativ 20.660 au fost răniți.

Deși mari, pierderile SUA nu se compară cu cele suferite de Afganistan, atât în rândul militarilor, cât și al civililor.

Președintele afgan Ashraf Ghani spunea în 2019 că mai mult de 45.000 de membri ai forțelor afgane de securitate au fost uciși de când a devenit el președinte, în 2014.

Un raport al Universității Brown din 2019 estimează că peste 64.000 de militari și polițiști din Afganistan și-au pierdut viața din 2001, când a început războiul.

Cât despre civili, Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan estimează că la circa 111.000 numărul civililor care au fost uciși sau răniți de când a început să strângă astfel de date, în 2009.

cost razboi afganistan
Costul suportat de SUA în războiul din Afganistan. Sursa foto: sigar.mil

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri