Biden dă vina pe Trump pentru retragerea haotică din Afganistan. Răspunsul fostului președinte

Data publicării:
Donald Trump și Joe Biden
Donald Trump și Joe Biden. Colaj foto: Profimedia Images

Administrația Biden dă vina pentru retragerea haotică din Afganistan a armatei americane pe predecesorul său, Donald Trump, într-un nou raport transmis de guvernul de la Washington, relatează BBC.

Într-un sumar de 12 pagini al raportului, președintele Joe Biden susține că a fost „puternic constrâns” de deciziile luate pe vremea când Trump era președinte, inclusiv de un acord din 2020 cu talibanii pentru a încheia războiul.

Totuși, în raport se recunoaște că guvernul american ar fi trebuit să înceapă evacuarea civililor mai devreme decât a făcut-o.

Donald Trump a răspuns spunând că administrația succesorului său „joacă un joc al dezinformărilor”.

Retragerea în grabă din Afganistan, din vara lui 2021, a dus la încheierea celui mai lung război din istoria Statelor Unite. 13 soldați americani și în jur de 200 de afgani au murit în procesul de evacuare al armatei SUA, care a scos peste 120.000 de oameni din țară în numai câteva zile.

O evaluare a deciziilor și acțiunilor făcute până la începutul evacuării a fost realizată de Departamentul de Stat și de Pentagon, care au trimis, apoi, documentele, privat, către Congresul SUA, joi.

Republicanii, care controlează Camera Reprezentanților și care investighează retragerea din Afganistan, au cerut de săptămâni bune să vadă acest raport.

Deși documentul rămâne secret, o sumarizare a concluziilor sale făcută de Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, cu contribuția președintelui Biden, a fost făcută publică.

Trump răspunde

Donald Trump a răspuns pe rețelele sociale cu insulte, la câteva ore de la publicarea sumarului.

„Idioții de la Casa Albă joacă un nou joc al dezinformării. Să dăm vina pe TRUMP pentru propria lor PREDARE incompentă în Afganistan. Biden este responsabil, nimeni altcineva!”, a scris fostul președinte.

Michel McCaul, principalul reprezentant republican în Comisia de Afaceri Externe a Camerei a criticat, de asemenea, administrația Biden pentru că „încearcă cu nerușinare să-și spele eșecul din Afganistan”.

O retragere haotică

După prăbușirea guvernului afgan în august 2021, pe fondul anunțului că armata americană se va retrage din țară după 20 de ani de război, situația a devenit dramatică.

În aeroportul din Kabul, oamenii din toată lumea au fost martorii unor scene dramatice și unor acțiuni disperate ale oamenilor care încercau să fugă cu disperare de regimul taliban care tocmai ce preluase controlul țării.

Pe 26 august, un atac terorist la aeroport a dus la moartea a 170 de afgani și 13 militari americani.

Câteva zile mai târziu, armata SUA a făcut un atac cu drone la Kabul, susținând că l-a țintit pe presupusul atacator, însă apoi a recunoscut că rachetele americane au ucis, din greșeală, zece civili, printre care și șapte copii.

Tot joi, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a dat vina pentru haosul din Afganistan pe operațiunea moștenită de la administrația Trump. Raportul se referă la „acțiunile neglijente și, în unele cazuri, degradarea deliberată”, a administrației Trump.

Kirby a precizat că fraza se referă la acordul făcut de fostul președinte cu insurgenții cu un an înainte de retragere, la Qatar. Atunci, guvernul SUA se angaja să încheie războiul și să retragă trupele americane din țară în mandatul lui Donald Trump. Administrația Trump se angajase inclusiv să elibereze mii de prizonieri talibani și să pregătească un program special de vize pentru aliații afgani care urmau să fie evacuați.

„Tranzițiile contează. Aceasta e prima lecție învățată aici”, a spus Kirby.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri