Politico: Franța a plătit 600 de milioane de euro pentru gazul natural lichefiat al Rusiei, în timp ce Macron susține cu tărie Ucraina

Data publicării:
Franța ia gaz de la Rusia deși susține că e aprotiata Ucrainei
Franța a plătit 600 de milioane de euro către Rusia pentru gaz natural lichefiat. Foto: Profimedia

Franța a plătit 600 de milioane de euro către Rusia pentru gaz natural lichefiat, conform noilor date, informează Politico. Aceste date arată faptul că Franța crește în tăcere plățile pentru gaz către Rusia, în timp ce președintele Emmanuel Macron se poziționează puternic ca fiind unul dintre cel mai ferm apărător al Ucrainei. 

În primele trei luni ale anului, livrările Rusiei de gaz natural lichefiat către Franța au crescut mai mult decât către orice altă țară din Uniunea Europeană în comparație cu anul trecut, conform datelor analizate de un grup de experți din Centrul de Analiză pentru Energie și Aer Curat (CREA).  Parisul a plătit peste 600 de milioane de euro Kremlinul pentru provizii de gaz de la începutul anului ceea ce a dus la alegerea Franței dacă să reducă cumpărarea în creștere proviziile. 

Un diplomat al Uniunii Europene, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a declarat: „Franța nu poate, pe de o parte, să spună că trebuie să fim exigenți cu Rusia, și pe de altă parte, să le plătească o mulțime de bani”. 

Schimbul de bunuri în creștere al Parisului cu Rusia se întâmplă în timp ce Macron a căutat să adopte o poziție mai puternică în suportul Kievului la doi ani după ce Moscova a lansat invazia în țara lor vecină. Luna trecută, liderul francez a refuzat să excludă trimiterea trupelor către Ucraina și a îndemnat aliații să nu fie „lași” în apărarea Kievului.

Franța insistă că este necesar să cumpere gaz pentru a putea menține aprovizionarea pe teritoriul Europei care este blocată într-un acord pe termen lung cu Rusia, din care este legal greu să scapi. Cu toate acestea, criticii spun că Parisul ar putea face mai multe pentru a reduce achizițiile, argumetând că inacțiunea sa se datorează parțial către TotalEnergies, furnizorul național al Franței. 

Importurile exclud eforturile Uniunii Europene de a elimina veniturile mari ale Rusiei care aduc aproape jumătate din bugetul Kremlinului, însă Rusia găsește modalități de a împiedica măsurile și sancțiunile aplicate de UE.

Un oficial al Ministerului de Energie din Franța a spus: „Acesta nu este un subiect ușor. Dacă continuăm să plătim gaz pe care nu îl importăm, nu mai are niciun rost.”, făcând referire la contractele pe care le-au semnat TotalEnergies care îi forțează să cumpere gaz natural lichefiat de la ruși. 

Un diplomat al UE a adăugat: „O să vedem în timp: este sprijinirea Ucrainei de către Franța solidă sau numai retorică? Este foarte greu pentru mine să văd că Franța își menține tăcerea, trebuie să spună ceva.” 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri