Prăpastia dintre Canada și India se adâncește, după moartea unui activist sikh. Canadienii și-au retras 41 de diplomați

Data publicării:
ambasada canadei în india păzită de militari indieni
Poliția indiană ia măsuri de securitate în jurul Ambasadei Canadei după ce Canada și India și-au expulzat reciproc diplomații din New Delhi, India. Sursa foto: Profimedia Images

Disputa cu privire la asasinarea activistului sikh Hardeep Singh Nijjar adâncește prăpastia dintre canadieni și indieni. Canada și-a chemat în țară 41 de diplomați și familiile acestora, din India, după ce New Delhi a amenințat cu retragerea imunitatății diplomatice, transmite CNN.

Mișcarea urmează unei serii de expulzări diplomatice între cele două țări, după uciderea în iunie a cetățeanului canadian și lider sikh proeminent Hardeep Singh Nijjar, care a fost împușcat de doi atacatori mascați în Columbia Britanică.

Ruptura dintre cele două țări s-a deschis după ce liderul canadian Justin Trudeau a susținut că serviciile sale de informații urmăresc „afirmații credibile” că uciderea ar fi potențial legată de agenți ai guvernului indian. India a negat vehement orice implicare în moartea lui Nijjar și a numit afirmațiile „absurde și nemotivate”.

Pe lângă expulzările diplomatice, India a suspendat serviciile de viză pentru cetățenii canadieni din cauza a ceea ce spune că sunt „amenințări la adresa securității” împotriva diplomaților din Canada.

Canada News - September 25, 2023
Protest la Vancouver, în fața Ambasadei Indiei. Sursa foto: Profimedia Images

Între timp, Canada a anunțat vineri că suspendă temporar operațiunile în persoană la consulatele din mai multe orașe indiene.

„Consulatele generale ale Canadei din Bengaluru, Chandigarh și Mumbai suspendă temporar operațiunile în persoană”, a declarat Înaltul Comisariat al Canadei din New Delhi într-un comunicat.

Înalta Comisie canadiană a adăugat că serviciile consulare în persoană rămân disponibile în New Delhi. Luna trecută, India a indicat că va cere mai multor diplomați canadieni să părăsească țara, în încercarea de a restabili „paritatea” diplomatică.

Comentând joi retragerea celor 41 de diplomați, ministrul canadian de externe Mélanie Joly a spus că acțiunile recente ale Indiei au fost „nerezonabile”.

„Siguranța canadienilor și a diplomaților noștri este întotdeauna principala mea preocupare. Având în vedere implicațiile acțiunilor Indiei asupra siguranței diplomaților noștri, le-am facilitat plecarea în siguranță din India”, a declarat Joly într-o conferință de presă la Ottawa.

Joly a spus că acei diplomați și familiile lor au părăsit deja India, în timp ce 21 de diplomați canadieni au rămas în țară. Joly a adăugat că guvernul canadian nu va riposta, spunând că acest lucru ar fi o încălcare a dreptului internațional.

„Singurul lucru pe care îl încurajăm să facă India este să respecte legea internațională”, a spus Joly.

Cine a fost Hardeep Singh Nijjar

Nijjar a fost un susținător deschis al creării unei patrii sikh separate care să includă părți din India și să fie cunoscută sub numele de Khalistan.

Potrivit Organizației Mondiale Sikh din Canada, Nijjar a condus adesea proteste pașnice împotriva a ceea ce grupul de advocacy a numit „încălcarea drepturilor omului care are loc în mod activ în India și în sprijinul Khalistanului”.

Canada și India sunt cuprinse în prezent de o nervozitate diplomatică fără precedent.

Cum a pornit conflictul

Mișcarea Khalistan este interzisă în India și este considerată o amenințare la securitate națională de către guvern – o serie de grupuri asociate cu mișcarea sunt enumerate ca „organizații teroriste” în conformitate cu Legea privind prevenirea activităților ilegale din India (UAPA).

Numele lui Nijjar a apărut pe lista teroriștilor UAPA a Ministerului de Interne.

În 2020, Agenția Națională de Investigații din India l-a acuzat că „încearcă să radicalizeze comunitățile sikh din întreaga lume în favoarea creării „Khalistanului””, adăugând că „încerca să-i incite pe sikh să voteze pentru secesiune și să agite împotriva guvernului” din India și desfășoară activități violente.”

Susținătorii lui Nijjar au respins eticheta teroristă, despre care spun că este folosită pentru a-l discredita pe Nijjar, a cărui moarte a șocat și a revoltat comunitatea sikh din Canada, una dintre cele mai mari din afara Indiei și care găzduiește peste 770.000 de membri ai minorității religioase.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri