Live Text Ucrainenii îi acuză pe ruși că au depozitat muniție, arme și explozibili în centrala nucleară de la Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-soldat rus in mariupol
Foto: Profimedia Images
Din articol
Șeful MI6: Capacitatea spionajului Rusiei în Europa s-a redus la jumătate Deputat ucrainean: Exporturile de cereale vor fi reluate din trei porturi în caz de acord cu Rusia Un parlamentar rus ameninţă Republica Moldova: „Un al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă” Lukașenko: Războiul din Ucraina trebuie să se oprească pentru a evita „prăpastia războiului nuclear” Zece cetățeni sirieni implicați în recrutarea de mercenari pentru Rusia au fost sancționați de UE Ucrainenii îi acuză pe ruși că au depozitat muniție, arme și explozibili în centrala nucleară de la Zaporojie Cum explică Kremlinul tusea lui Putin Ministrul de externe al Ungariei se află la Moscova ca să cumpere mai mult gaz rusesc Pelosi i-a cerut lui Blinken să desemneze Rusia drept stat terorist Fluxul de gaze din Rusia către Germania, la 40% din capacitate Medvedev amenință UE și Ucraina: Europenii vor îngheța de frig în casele lor. Ucraina poate să dispară de pe harta lumii Reuters: Moscova ține cu forța băncile străine pe piața rusă, iar acestea se străduiesc să umple golul lăsat de exodul angajaților Marea Britanie va livra noi arme Ucrainei Organizația Human Rights Watch: Atât Rusia, cât și Ucraina că periclitează inutil viețile civililor Kremlin: Rusia este un furnizor fiabil de gaze iar Putin este sănătos Șeful CIA: Rusia a pierdut 15.000 de militari în război până acum MAE rus: Kievul a atacat situl centralei de la Zaporojie Maria Zakharova: Nu a existat niciun contact cu Statele Unite în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina Liz Truss se împotrivește trimiterii de forțe militare britanice în Ucraina Presa rusă: Rusia nu va exporta petrol pe piața mondială dacă prețurile sunt plafonate sub costul de producție Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat moneda națională cu 25% față de dolarul american ISW: Trupele Moscovei s-au împotmolit Rușii au reluat bombardamentele în estul Ucrainei Replica Kievului după ce Lavrov a spus că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” s-au schimbat Mercosur a refuzat cererea președintelui Zelenski de a vorbi la summitul său Gazul rusesc a reînceput să circule Nu există informații că Putin este bolnav, spune șeful CIA Raport OSCE despre crimele de război din Ucraina Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

Rușii au reluat bombardamentele masive în estul Ucrainei. La Harkov au fost rănite cel puțin 20 de persoane, după ce proiectilele rusești au lovit una dintre cele mai populate zone ale orașului. A fost atacat și orașul Kramatorsk. Experţii internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi dreptului internaţional de către trupele ruse de la începerea invaziei în Ucraina, arată un raport publicat de Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), agenţie din cadrul OSCE cu sediul la Varşovia. Printre cazurile extrem de grave reţinute de raport se află bombardarea teatrului din Mariupol şi a gării din Kramatorsk, despre care ODIHR afirmă că pot fi crime de război, înregistrându-se numeroase victime civile.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Donetsk Population Map July 20,2022
Densitatea populației în Donbas la nivelul anului din 2020 și controlul evaluat al terenului din jur Donețk în data de 20 spre 21 iulie 2022. Foto: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

Șeful MI6: Capacitatea spionajului Rusiei în Europa s-a redus la jumătate

ACTUALIZARE 23.25 Șeful Serviciului de Informații Externe al Marii Britanii, MI6, crede că Rusia și-a redus capacitatea de a spiona în Europa „la jumătate”, după expulzarea a peste 400 de ofițeri de informații ruși din mai multe țări europene și arestarea mai multor spioni acoperiți care se dădeau drept civili, relatează CNN.

De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie, țările europene au expulzat „aproximativ 400 de ofițeri de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică” în Uniunea Europeană, a spus Richard Moore, șeful MI6,

Și considerăm că acest lucru le-a scăzut probabil la jumătate capacitatea de a-și face operațiunile de spionaj pentru Rusia în Europa”, a spus Moore.

O serie de „ilegali” - sau spioni ruși care operează sub acoperire adâncă și se dau drept civili obișnuiți - au fost, de asemenea, expuși și arestați în ultimele luni, a adăugat el.

Deputat ucrainean: Exporturile de cereale vor fi reluate din trei porturi în caz de acord cu Rusia

ACTUALIZARE 20.45 Exporturile de cereale blocate în Ucraina din cauza invaziei ruse vor fi reluate din trei porturi de la Marea Neagră în caz de acord negociat între Kiev şi Moscova, a anunţat joi un membru al delegaţiei ucrainene, relatează AFP, citată de Agerpres.

Rusia şi Ucraina au purtat în ultimele zile discuţii sub medierea Turciei şi ONU pe această temă crucială pentru securitatea alimentară mondială, în contextul în care preţurile cerealelor sunt în creştere.

"Exporturile vor avea loc din trei porturi: Odesa, Pivdeni şi Cernomorsk. Sperăm că pe viitor vom putea să extindem" livrările şi în alte locuri, le-a spus jurnaliştilor deputatul ucrainean Rustem Umerov.

Potrivit lui, securitatea convoaielor va fi asigurată de un grup de supraveghere al ONU cu sediul la Istanbul iar navele ruseşti nu vor fi autorizate să pătrundă în apele ucrainene, dacă acest acord va fi confirmat.

"Nu avem încredere în ei, chiar dacă semnează un acord cu ONU", a dat el asigurări.

Până la 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene, ameninţate de flota rusă şi de minele marine pe care Kievul le-a amplasat pentru a împiedica un atac naval al Moscovei.

Ankara a anunţat joi că speră într-un acord privind exporturile de cereale ucrainene "în zilele următoare" dacă occidentalii răspund la cererile Rusiei de a ridica o parte din restricţii vizând propriile sale exporturi de cereale.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a acuzat miercuri Ucraina că blochează discuţiile.

Un parlamentar rus ameninţă Republica Moldova: „Un al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă”

ACTUALIZARE 20.40 Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină prin concursul "patronilor" ei occidentali se va solda cu o catastrofă pentru ea, iar încercările Chişinăului de a impune schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria nu pot să conducă decât la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), potrivit agenției de presă rusă TASS, citată de Agerpres.

"Transformarea Republicii Moldova într-o a doua Ucraină, situaţie spre care o împing patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decât să agraveze problema şi îndepărtează perspectivele unei rezolvări paşnice a conflictului de pe Nistru”, a spus Djabarov în cadrul unei mese rotunde, dedicată participării Rusiei la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria.

"Deschiderea unui real al doilea front în Transnistria va duce la o catastrofă pentru întreg statul moldovean", a ameninţat senatorul rus, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău au pledat dintotdeauna pentru soluţionarea paşnică a conflictului de pe Nistru, potrivit Deschide.md.

Citește continuarea AICI 

Lukașenko: Războiul din Ucraina trebuie să se oprească pentru a evita „prăpastia războiului nuclear”

ACTUALIZARE 20.35 Occidentul, Ucraina şi Rusia trebuie să se înţeleagă pentru a evita „prăpastia războiului nuclear", a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse.

„Haideţi să ne oprim. Nu trebuie mers mai departe. Mai departe e prăpastia. Mai departe este războiul nuclear. Nu trebuie să se ajungă până acolo”, a spus el în interviul citat de Agerpres.

„Trebuie să oprim, să ne punem de acord să oprim acest haos, operaţiunea şi războiul în Ucraina”, a adăugat Lukaşenko.

Dar, potrivit preşedintelui bielorus, care a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, revine Kievului să facă concesii şi să meargă la negocieri, singura cale de a ieşi din conflict.
„Totul depinde de Ucraina, în prezent, particularitatea momentului este că războiul se poate termina în condiţii mai favorabile, acceptabile pentru Ucraina”, susține Lukaşenko.

Ucraina trebuie să fie de acord „să nu aibă niciodată pe teritoriul său arme care să ameninţe Rusia”, a spus el.

Zece cetățeni sirieni implicați în recrutarea de mercenari pentru Rusia au fost sancționați de UE

ACTUALIZARE 18:05 Uniunea Europeană a anunţat joi că instituie sancţiuni împotriva a zece cetăţeni sirieni şi a două societăţi private de securitate pentru implicarea lor în recrutarea de mercenari sirieni şi palestinieni trimişi să lupte în Ucraina în slujba Rusiei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Sancţiunile constau într-o îngheţare a activelor lor şi în interdicţia de intrare în ţările UE, precizează expunerea de motive publicată în Jurnalul Oficial alături de identitatea persoanelor şi entităţilor vizate de sancţiuni.

Proprietarul companiei aeriene siriene "Cham Wings", Issam Shammout, un om de afaceri asociat regimului lui Bashar al-Assad, se află printre noii înscrişi pe lista neagră a UE.

Un gradat al armatei siriene, colonelul Saleh al-Adbullah, este la rândul său sancţionat pentru că a recrutat militari din unitatea sa, brigada a 16-a din armata siriană, pentru a lupta în Ucraina.

UE l-a înscris de asemenea pe lista sa neagră pe comandantul-şef al Armatei pentru Eliberarea Palestinei, Muhammad al-Salti, cetăţean sirian, "pentru recrutarea de mercenari palestinieni" trimişi în Libia şi în Ucraina, precum şi doi responsabili militari şi pe liderul unei facţiuni politice siriene.

Sunt de asemenea vizate de sancţiuni două societăţi de protecţie siriene, "Sanad Protection and Security Services" şi "Al-Sayyad Company for Guarding and Protection Services", ambele legate de societatea privată rusă Wagner, precum şi cei patru manageri ai acestora.

Ucrainenii îi acuză pe ruși că au depozitat muniție, arme și explozibili în centrala nucleară de la Zaporojie

ACTUALIZARE 16:30 Energoatom susține că rușii au adus echipamente militare grele în centrala nucleară Zaporojie.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat că rușii au adus cel puțin 14 piese de echipament militar greu cu muniție, arme și explozibili în centrală.

Armele rusești sunt acum aproape de substanțele foarte inflamabile, stocate în interiorul centralei, a spus Energoatom. „Ocupatorii continuă să încalce cu cinism toate normele și cerințele privind siguranța” la centrala nucleară, a mai transmis compania.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cum explică Kremlinul tusea lui Putin

ACTUALIZARE 16:13 Președintele rus Vladimir Putin este sănătos, dă asigurări secretarul său de presă, Dmitri Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat tusea președintelui rus prin aceea că a stat în aer condiționat în timpul vizitei la Teheran, adăugând că și el este răgușit și ironizând serviciile de informații occidentale pentru zvonurile privind starea de sănătate a lui Vladimir Putin.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul de externe al Ungariei se află la Moscova ca să cumpere mai mult gaz rusesc

ACTUALIZARE 15.54 Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, efectuează joi o vizită la Moscova, unde urmează să poarte discuţii cu o serie de înalţi oficiali ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Mate Paczolay, citat de MTI.

În capitala rusă, Szijjarto are programate întâlniri cu vicepremierul pentru energie Aleksandr Novak, cu vicepremierul industriei şi al comerţului Denis Manturov, precum şi cu omologul său rus Serghei Lavrov, a specificat Mate Paczolay. În finalul discuţiilor, Szijjarto şi Lavrov vor susţine o conferinţă de presă comună.

Pelosi i-a cerut lui Blinken să desemneze Rusia drept stat terorist

ACTUALIZARE 15.34 Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a avut un mesaj pentru secretarul de stat Antony Blinken: Desemnați Rusia drept stat terorist - în caz contrar, Congresul va face el acest lucru, au declarat mai multe surse pentru publicația americană Politico.

Congresul a conferit secretarului de stat puterea de a cataloga o altă țară drept stat sponsor al terorismului. Totuși, unii membri ai Congresului spun că legislatorii ar putea adopta o lege pentru a face această desemnare fără Departamentul de Stat, făcând astfel presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin pe cont propriu.

Fluxul de gaze din Rusia către Germania, la 40% din capacitate

ACTUALIZARE 15.17 Fluxul de gaz prin gazoductul Nord Stream 1 se situa, joi, la câteva ore după reluarea aprovizionării, la 40% din capacitatea de transport a conductei, potrivit datelor operatorului, consultate de Reuters.

Acest nivel este similar celui dinaintea opririi conductei, în urmă cu zece zile, pentru lucrări de mentenanță. 

„În condițiile în care lipsesc 60% (din fluxurile de gaze - n.r.) și a instabilității politice, nu avem motive să fim liniștiți”, a scris președintele operatorului german de gaze, Klaus Mueller, într-un mesaj pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Medvedev amenință UE și Ucraina: Europenii vor îngheța de frig în casele lor. Ucraina poate să dispară de pe harta lumii

ACTUALIZARE 15.10 Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a amenințat, într-un mesaj publicat, joi, pe canalul său de Telegram, Uniunea Europeană și Ucraina. În mesaj, Medvedev „prezintă” 11 puncte în care susține tezele oficiale ale propagandei de la Kremlin.

Mesajul, intitulat „Păcatele lor (De ce nu este vinovată Rusia)”, conține amenințări la adresa europenilor, care, spune Medvedev, „vor îngheța chinuitor în caselor lor în această iarnă”. 

„Prostuții europeni au fost cinic amăgiți de americani, obligați fiind să suporte cele mai dureroase consecințe ale sancțiuni care lovesc țările UE. Europenii obișnuiți vor îngheța chinuitor în caselor lor în această iarnă”, scrie fostul președinte al Rusiei.

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia Images

Rusia nu este vinovată „de faptul că în Europa și SUA este cea mai mare inflație din ultimelel decade, e faptul că multe frimele din țările UE și SUA au pierdul investițiile de multe miliarde în economia Rusiei, de faptul că birocrații nebuni, care își spun conducerea UE, au pierdut definitv legătura cu realitatea și obligă bieții ucraineni să-și sacrifice viețile pentru aderarea la UE”, scrie acesta.

Reuters: Moscova ține cu forța băncile străine pe piața rusă, iar acestea se străduiesc să umple golul lăsat de exodul angajaților

ACTUALIZARE 14.55 Filialele rusești ale unor bănci străine au început să caute noi candidați pentru sutele de posturi rămase vacante în urma exodului angajaților străini, după ce autoritățile de la Moscova au început să le blocheze ieșirea de pe piața rusă, potrivit unor surse din industria bancară, scrie Reuters.

Decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina pe 24 februarie au dus la situația în care băncile occidentale au înlăturat cetățenii străini din poziții de conducere și s-au interesat de metode prin care ar putea să iasă de pe piața rusă.

Sancțiunile tot mai dure impuse împotriva Rusiei le-au limitat, însă, opțiunile. Banca centrală s-a împotrivit apelurilor unor oficiali ruși de a prelua filialele locale ale băncilor străine de frica unui exod al clienților care s-ar putea să își retragă banii din conturi, potrivit Reuters.

Cartier financiar Moscova Rusia
Banca centrală din Rusia s-a împotrivit apelurilor unor oficiali de a prelua filialele locale ale băncilor străine de frică să nu provoace panică în rândul clienților. Foto: Profimedia Images

Ministrul adjunct al finanțelor, Alexei Moiseev, a spus că Moscova nu va mai permite băncilor străine să își vândă afacerile din Rusia, atâta timp cât filialele din străinătate ale băncilor rusești nu pot funcționa normal.

În consecință, băncile străine au început să încerce să umple golurile rămase în urma plecării în masă a angajaților la scurt timp după ce a izbucnit războiul în Ucraina.

Citește continuarea AICI

Marea Britanie va livra noi arme Ucrainei

ACTUALIZARE 14.40 Marea Britanie va trimite Ucrainei noi piese de artilerie şi peste 1.600 de arme antitanc, a anunţat joi secretarul britanic al apărării Ben Wallace, transmite Reuters.

Anunţul vine după ce săptămâna trecută premierul britanic Boris Johnson a promis un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari), totalul ajutorului oferit de Regatul Unit de la începutul războiului ajungând la 2,3 miliarde de lire, notează Agerpres.

"Împreună cu partenerii noştri internaţionali vom asigura că Ucraina dispune de instrumentele necesare pentru a-şi apăra ţara de invazia ilegală a lui Putin", a scris Wallace într-un comunicat.

Ministrul britanic a mai menţionat că Marea Britanie va livra de asemenea sisteme de radar anti-baterie, sute de drone şi peste 50.000 de cartuşe de muniţie.

Marea Britanie a furnizat până acum Ucrainei o întreagă serie de echipamente militare, între care aproape 7.000 de arme antitanc, sute de rachete şi vehicule de luptă blindate, şi de asemenea se ocupă de instruirea militarilor ucraineni, aminteşte Reuters.

Organizația Human Rights Watch: Atât Rusia, cât și Ucraina că periclitează inutil viețile civililor

ACTUALIZARE 14.00 Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene că periclitează inutil civilii din Ucraina, transmite AFP.

"În timp ce războiul din Ucraina face ravagii, civilii au fost prinşi inutil în lupte", a constatat cercetătoarea Belkis Wille din cadrul HRW, citată într-un comunicat al organizaţiei. "Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene trebuie să evite staţionarea militarilor printre civili şi să facă tot posibilul pentru a îndepărta civilii din preajmă", a cerut ea.

HRW precizează că a verificat patru cazuri de baze militare ruse şi trei ucrainene stabilite în zone rezidenţiale. "Atacurile care au urmat asupra acestor baze au ucis şi rănit civili", a subliniat organizaţia, care precizează că a discutat cu peste 50 de locuitori din şapte localităţi din regiunile ucrainene Cernigov din nord, Harkov din est şi Zaporojie din sud şi a vizitat şase din locurile respective.

Printre cele mai cunoscute cazuri menţionate de HRW se numără satul Iaghidne din regiunea Cernigov, unde ruşii au ţinut prizonieri 350 de civili timp de o lună, în subsolul unei şcoli folosite ca bază militară, notează Agerpres.

Kharkiv comes under Russia Rocket Fire, Ukraine - 11 Jul 2022
Atac efectuat de forțele ruse în orașul Harkov. Foto: Profimedia Images

La rândul lor, forţele ucrainene au instalat o bază într-un centru de control al bolilor dintr-un cartier rezidenţial din Pokotilivka, din regiunea Harkov, arată organizaţia. În 28 aprilie, când ruşii au atacat centrul respectiv, au fost răniţi cel puţin şase civili şi s-au produs daune în zeci de case şi într-o şcoală.

Kremlin: Rusia este un furnizor fiabil de gaze iar Putin este sănătos

ACTUALIZARE 13.54 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut joi că toate problemele cu livrarea gazelor ruseşti către Europa sunt provocate de sancţiunile occidentale, informează Reuters.

Pe de altă parte, a adăugat el, "nici măcar cele mai dure sancţiuni nu au făcut vreodată ţările să îşi schimbe poziţia" şi nici Rusia nu îşi va modifica atitudinea ca urmare a măsurilor occidentale împotriva sa.

Într-o convorbire cu jurnaliştii, reprezentantul preşedinţiei de la Moscova a afirmat că Rusia rămâne "o parte foarte importantă şi indispensabilă a securităţii energetice a Europei".

În contextul îngrijorării provocate în Europa de posibilitatea restricţionării în continuare a livrării de gaze ruseşti, Peskov a menţionat comentariile anterioare ale preşedintelui rus Vladimir Putin. Acesta a dat asigurări că Gazprom - concernul de stat rus în domeniul gazier - şi-a îndeplinit şi va continua să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de clienţi, scrie Agerpres.

Despre Putin, purtătorul de cuvânt a susţinut că este sănătos, deşi în ultimele luni au existat în Occident speculaţii pe tema unei presupuse boli. Peskov a dezminţit zvonurile respective despre Putin, afirmând că "nu sunt decât falsuri". 

Șeful CIA: Rusia a pierdut 15.000 de militari în război până acum

ACTUALIZARE 13.37 Aproximativ 15.000 de membri ai forţelor armate ruse şi-au pierdut viaţa de la începutul invadării Ucrainei, potrivit estimărilor directorului Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, relatează joi dpa.

De asemenea, în jur de 45.000 de militari ruşi au fost răniţi în războiul început în 24 februarie acest an. ''Şi ucrainenii au avut de suferit (pierderi în rândul militarilor), probabil un pic mai puţin (ca ruşii)", a spus Burns la o conferinţă desfăşurată la Aspen (statul Colorado).

Potrivit şefului CIA, concentrarea de forţe ruse în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, sugerează că, cel puţin pentru moment, armata rusă a învăţat din eşecurile înregistrate la începutul conflictului.

La începutul războiului, Rusia a încercat să cucerească Kievul, capitala Ucrainei, dar fără succes. William Burns a explicat că trupele ruse s-au repliat apoi într-o poziţie oarecum mai confortabilă pentru ele, folosindu-şi avantajul şi armele cu rază lungă de acţiune pentru a distruge ţinte ucrainene, precizează Agerpres.

MAE rus: Kievul a atacat situl centralei de la Zaporojie

ACTUALIZARE 13.16 Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a acuzat joi Kievul că a efectuat lovituri cu drone la situl centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, aflată din martie sub controlul forţelor ruse, transmite AFP.

Forţele ucrainene au efectuat luni un atac cu dronă "la câteva zeci de metri de structuri vitale pentru securitatea centralei de la Zaporojie, un rezervor de combustibil nuclear uzat şi rezervorul de răcire al unui reactor", a spus Maria Zaharova în conferinţa de presă săptămânală.

Zaharova nu a menţionat producerea de pagube care ar pune în pericol securitatea nucleară a sitului, dar a apreciat că "acest lucru confirmă voinţa autorităţilor ucrainene de a crea condiţiile unei catastrofe nucleare nu doar pe teritoriul lor, ci în întreaga Europă". Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Kievul a lovit din nou situl centralei miercuri, transmite Agerpres.

Media ruse au publicat imagini cu presupuşi nori de fum în oraşul Enerhodar (Energodar), unde este situată centrala. AFP notează că aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente.

Maria Zaharova a precizat că Moscova a contactat secretariatul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice )AIEA) după cele două incidente.

Săptămâna trecută, operatorul ucrainean de energie nucleară Energoatom a acuzat la rândul său armata rusă că a instalat lansatoare de rachete la situl centralei de la Zaporojie, care este cea mai mare din Europa. Conform Energoatom, la faţa locului se află circa 500 de militari ruşi.

Maria Zakharova: Nu a existat niciun contact cu Statele Unite în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina

ACTUALIZARE 13.00 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi că nu a existat niciun contact cu Statele Unite în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina.

„Administrația americană le interzice protejaților săi de la Kiev să se gândească măcar la discuții cu noi și, în mod evident, îi obligă să lupte până la ultimul ucrainean", a declarat Zakharova reporterilor. 

Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că discuțiile de pace cu Ucraina nu au „niciun sens", notează The Guardian

Liz Truss se împotrivește trimiterii de forțe militare britanice în Ucraina

ACTUALIZARE 12.26 Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, candidată la conducerea Partidului Conservator şi implicit a guvernului de la Londra, a declarat joi că nu susţine implicarea militară directă a Regatului Unit în Ucraina, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat BBC, Truss a fost întrebată dacă din postura de prim-ministru ar susţine trimiterea de forţe britanice în Ucraina. "Facem tot ce putem pentru a susţine Ucraina. Am condus coaliţia internaţională pentru trimiterea de armament, implementăm sancţiunile, însă nu susţin implicarea directă a militarilor din Regatul Unit", a răspuns aceasta.

Truss şi fostul ministru de finanţe Rishi Sunak s-au calificat miercuri în finala competiţiei interne din Partidul Conservator pentru succesiunea premierului demisionar Boris Johnson. Învingătorul va fi desemnat în 5 septembrie, după un vot prin corespondenţă deschis celor 200.000 de membri ai formaţiunii, conform Agerpres.

liz truss profimedia
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss. Foto: Profimedia

Presa rusă: Rusia nu va exporta petrol pe piața mondială dacă prețurile sunt plafonate sub costul de producție

ACTUALIZARE 12.22 Rusia nu va exporta petrol pe piaţa mondială dacă preţurile sunt plafonate sub costul de producţie, a anunţat agenţia rusă de presă Interfax, citând declaraţia vicepremierului Alexander Novak, la televiziunea rusă, transmite Reuters.

Janet Yellen, şeful Trezoreriei SUA, face presiuni pentru o plafonare pentru a face mai dificilă pentru Rusia finanţarea războiului din Ucraina. Oficialii au explicat că obiectivul este de a stabili un preţ la un nivel care acoperă costurile marginale de producţie, astfel încât Moscova să subvenţioneze exportarea petrolului.

"Dacă aceste preţuri de care vorbesc ei sunt mai scăzute decât costul producerii petrolului, atunci desigur Rusia nu va asigura aprovizionarea pieţei globale cu acest petrol. Aceasta înseamnă că pur şi simplu nu lucrăm în pierdere", a declarat miercuri Novak.

petrolier rus
Petrolier rusesc pe ocean. Foto: Profimedia Images

Anterior, preşedintele Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor că preţul ţiţeiului va creşte semnificativ dacă va fi impusă o plafonare.

Brazilia, China, India şi unele state din Africa şi Orientul Mijlociu şi-au majorat importurile de energie din Rusia, care vinde cu reducere petrol, deoarece multe rafinării din Europa au renunţat la achiziţionarea ţiţeiului rusesc, notează Agerpres.

Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat moneda națională cu 25% față de dolarul american

ACTUALIZARE 12.10 Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat joi moneda naţională, grivna, cu 25% faţă de dolarul american, din cauza impactului războiului cu Rusia, transmite Reuters.

Noua rată de schimb a grivnei este de 36,5686 pentru un dolar american, notează Agerpres. 

Într-un comunicat, Banca Centrală a Ucrainei a specificat că a acţionat "pe fondul schimbării caracteristicilor fundamentale ale economiei ţării în timpul războiului şi al aprecierii dolarului SUA faţă de alte monede". De asemenea, instituţia consideră că devalorizarea va ajuta "competitivitatea producătorilor ucraineni şi va sprijini stabilitatea economiei în perioada războiului".

Din cauza războiului, economia Ucrainei ar urma să înregistreze anul acesta un declin între 35 şi 45%. 

ISW: Trupele Moscovei s-au împotmolit

ACTUALIZARE 11.55 În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că actuala ofensivă rusă ar putea aduce câștiguri teritoriale moderate în Donbas, la nord-est de autostrada E40, dar probabil că va culmina înainte de a cuceri zone populate importante, cum ar fi Sloviansk sau Bahmut.

ISW spune că trupele rusești nu au reușit să lanseze atacuri directe asupra Bahmutului și s-au împotmolit în mare parte în luptele pentru mici așezări din estul și sudul acestuia. 

Experții SUA precizează că eforturile de a avansa spre Sloviansk s-au oprit în cea mai mare parte și nu au înregistrat câștiguri semnificative de săptămâni întregi. 

Reînceperea ofensivelor terestre active după scurta pauză operațională nu s-a tradus încă prin progrese semnificative, deși este posibil ca fie presiunea constantă a Rusiei, fie finalizarea eforturilor rusești de refacere a puterii de luptă să genereze avansuri limitate în următoarele zile sau săptămâni, mai spune ISW.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ISW mai noteză că trupele rusești se străduiesc acum să se deplaseze pe un teren relativ puțin populat și deschis. Ele se vor confrunta cu un teren mult mai favorabil apărătorilor ucraineni pe măsură ce se vor apropia de E40 în jurul Sloviansk și Bahmut, din cauza densității crescute a populației și a densității mari de construcții din aceste zone. Prin urmare, este foarte probabil ca actuala ofensivă rusă din Donbas să culmineze undeva de-a lungul E40 în următoarele săptămâni.

 Experții ISW atrag atenția că apelurile lui Lavrov pentru obiective teritoriale atât de mari sunt în mod evident departe de realitatea operațiunilor recente ale Rusiei în Ucraina, lente și cu progrese chinuitoare.

Presiunea contraofensivei ucrainene complică eforturile Rusiei de a consolida controlul militar al regiunilor ocupate Herson și Zaporojie, și nu este clar cum va genera Kremlinul puterea de luptă ofensivă necesară pentru a cuceri noi suprafețe semnificative din teritoriul ucrainean.

Autoritățile de ocupație rusești fac probabil propagandă cu privire la recentele lovituri ucrainene de înaltă precizie și la activitatea partizanilor pentru a stabili condițiile pentru deportări în masă ale cetățenilor ucraineni pe teritoriul rusesc, mai spune ISW.

Rușii au reluat bombardamentele în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 11.25 Rușii au reluat bombardamentele masive în estul Ucrainei. La Harkov au fost rănite cel puțin 20 de persoane, după ce proiectilele rusești au lovit una dintre cele mai populate zone ale orașului. A fost atacat și orașul Kramatorsk.

Guvernatorul din Nikolaev a transmis într-o actualizare a situației din regiune că toate satele sunt bombardate constant de ruși.

În apropiere de Berezneguvat, cel puțin un om a murit în urma atacurilor.

Forțele ruse încearcă "non-stop" să străpungă liniile de apărare ucrainene din estul regiunii Donețk, dar fără succes, susțin oficiali ucraineni, citați de CNN.

Pavlo Kyrylenko, șeful Administrației Civile Militare Donețk, a declarat joi la televiziunea ucraineană că bombardamentele în jurul orașului Bakhmut sunt constante. "Aceasta este una dintre liniile principale pe care inamicul încearcă să o controleze, pentru ca apoi să se îndrepte spre obiectivul principal – Sloviansk și Kramatorsk", a spus Kyrylenko.

Rușii au provocat pagube considerabile în Bakhmut, potrivit lui Kyrylenko. El a adăugat că 350.000 de oameni se află încă în regiune și că zilnic au loc evacuări.

"Soldații ucraineni i-au forțat pe ruși să fugă. Luptele continuă în zona de lângă Novouhanske", a comunicat Statul Major al armatei ucrainene.  Novoluhanske și așezările învecinate sunt atacate aproape constant, deoarece rușii încearcă să distrugă apărarea ucraineană la sud de Bakhmut și să încercuiască apărarea ucraineană în zona care se învecinează cu regiunea vecină Lugansk. 

Statul Major a spus că rușii au continuat și bombardamentele în direcția Sloviansk.

Și orașul Kramatorsk a fost atacat. Pavlo Kyrylenko a spus că două școli au fost distruse în Kramatorsk și Kostiantynivka, în sudul orașului. Primarul din Kramatorsk a declarat că au fost lovite și două fabrici, fără să dea detalii despre eventuale victime. Sunt informații că zeci de mii de oameni au rămas blocați în Kramatorsk și în zonele învecinate. 

Artileria rusă continuă să bombardeze orașele din spatele liniilor frontului care traversează părți din regiunile Dnipropetrovsk, Nikolaev și Herson, potrivit Statului Major. Miercuri, ministrul rus de externe a declarat că obiectivele Moscovei în Ucraina se extind acum dincolo de Donbas în sudul țării, avertizând că „nu poate permite” Ucrainei să aibă arme care amenință Rusia sau teritoriile sale.

Replica Kievului după ce Lavrov a spus că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” s-au schimbat

ACTUALIZARE 09:50 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a făcut miercuri un nou apel către Occident să livreze Ucrainei mai multe arme şi să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, după ce Moscova a anunțat extinderea ofensivei sale în Ucraina. 

„Mărturisirea ministrului rus de externe despre visul său de a cuceri mai multe teritorii ucrainene dovedeşte că Rusia respinge diplomaţia şi se concentrează asupra războiului şi terorii”, a spus ministrul ucrainean de Externe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că obiectivele geografice ale „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii.

Mercosur a refuzat cererea președintelui Zelenski de a vorbi la summitul său

ACTUALIZARE 09:45 Blocul economic sud-american Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, nu i-a permis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să țină un discurs la summitul șefilor de stat de joi de la Asuncion, a anunțat președinția rotativă paraguayană, scrie France 24.

"Nu a existat un consens. Acest lucru a fost comunicat ambasadorului ucrainean în Argentina și Paraguay. Însuși ministrul de externe a fost cel care l-a informat pe reprezentantul diplomatic", a declarat miercuri Raul Cano, ministrul adjunct de externe al Paraguayului, țara gazdă a summitului.

Gazul rusesc a reînceput să circule

ACTUALIZARE 09:20 Gazul rusesc a reînceput să circule prin cea mai mare conductă dintre Rusia și Germania joi, după o întrerupere de 10 zile, a anunțat operatorul, atenuând temerile că perioada de întreținere va fi prelungită.

Reluarea ar putea dura câteva ore, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Solicitările pe gazoductul Nord Stream 1 pentru fluxuri de gaze din Rusia în Germania au fost de 29.284.591 kwh/h pentru intervalul 07:00-08:00 CET (ora României), de la zero anterior.

Nu există informații că Putin este bolnav, spune șeful CIA

ACTUALIZARE 08:30 Nu sunt informaţii că Vladimir Putin este instabil sau că are o sănătate şubredă, a declarat șeful CIA, William Burns, scrie BBC.

În ultima perioadă au existat tot mai multe speculaţii neconfirmate în presă conform cărora Putin, care împlineşte 70 de ani în acest an, ar putea fi bolnav de cancer. William Burns a declarat însă că nu există dovezi care să sugereze acest lucru, glumind că președintele rus părea chiar "prea sănătos".

"Există o mulţime de zvonuri despre sănătatea preşedintelui Putin şi, din câte putem spune, este prea sănătos", a spus Burns la Aspen Security Forum din Colorado.

putin profimedia
Nu există informații că Putin este bolnav, spune șeful CIA. Foto: Profimedia

Burn a făcut aceste comentarii într-un moment în care SUA au anunţat că vor furniza Ucrainei mai multe arme cu rază lungă de acţiune. Burns, care a fost ambasador la Moscova, a spus că l-a observat şi a avut de-a face cu liderul rus de mai bine de două decenii.

Citește continuarea AICI

Raport OSCE despre crimele de război din Ucraina

Raportul ODIHR - care are 53 de pagini - remarcă un fapt foarte îngrijorător: asediul oraşelor ucrainene de către forţele ruse, ceea ce a împiedicat evacuarea în siguranţă a civililor.

Comportamentul militarilor ruşi a fost caracterizat de o ignorare generală a principiilor fundamentale ale dreptului umanitar - distincţie, proporţionalitate şi prudenţă, menţionează documentul citat de dpa, potrivit Agerpres.

Martori au raportat execuţii şi detenţii ilegale, răpiri şi cazuri de tortură şi violenţă sexuală.

De asemenea, și armata ucraineană a încălcat dreptul umanitar, într-o măsură mai mică, notează raportul, care menţionează acte de violenţă împotriva militarilor ruşi care au comis jafuri.

Dovezile strânse de ODIHR arată că ambele părţi au încălcat dreptul internaţional în ceea ce priveşte tratamentul aplicat prizonierilor de război.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

  • Putin spune că se formează o nouă ordine mondială.
  • SUA trimit încă 4 sisteme HIMARS în Ucraina.
  • Guvernele creditoare occidentale ale Ucrainei au îndemnat deținătorii de obligațiuni să accepte cererea Kievului de amânare cu doi ani a plății datoriilor și au declarat că vor suspenda plățile care le sunt datorate.
  • Rușii anunță că vor să ocupe mai multe teritorii în Ucraina, iar Lavrov spune că „vorbim despre mult mai mult decât republicile Donețk și Lugansk”.
  • Planul UE pentru reducerea consumului de gaze. Ursula von der Leyen: „Trebuie să trecem peste iarnă. Statele să reducă cu 15% consumul”.
  • Olena Zelenska, în fața Congresului american: „Cer ceva ce nu aș vrea să cer niciodată, cer arme”.
  • O rachetă lansată de ruși a ucis trei oameni în Harkov.
  • Rusia cere ONU să intervină pentru rezolvarea crizei cerealelor.
  • Rușii spun că Ucraina are „soldați mutanți creați în biolaboratoare”, cu ajutorul SUA.
  • Kadîrov spune că are un plan „grandios” pentru „demilitarizarea țărilor NATO”: „După capturarea Kievului, urmează Polonia”.

Editor : B.P. | M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri