Soția fostului președinte din Haiti, asasinat în 2021, este acuzată că a complotat la uciderea lui, pentru că voia să-l înlocuiască

Data actualizării: Data publicării:
cuplu de culoare
Jovenel Moïse, fostul președinte haitian, și soția lui, Martine Moïse FOTO: Profimedia Images

Un judecător din Haiti care coordonează ancheta privind asasinarea în 2021 a ultimului președinte al țării, Jovenel Moïse, a pus sub acuzare în acest caz 50 de persoane, inclusiv văduva lui Moïse și un fost prim-ministru, potrivit unui document furnizat presei locale.

Potrivit acestui document cu 122 de pagini semnat de judecătorul Walther Wesser Voltaire, făcut public de AyiboPost, văduva președintelui, Martine Moïse, a conspirat cu fostul premier Claude Joseph pentru a-l ucide pe președinte, iar ea să-l înlocuiască, relatează The Guardian.

Jovenel Moïse a fost împușcat mortal, în noaptea de 7 iulie 2021, când mai mulți bărbați înarmați au intrat în dormitorul casei sale din Port-au-Prince. Fosta primă doamnă a fost rănită în atac.

Acum, judecătorul cere arestarea și judecarea celor acuzați.

Fosta primă doamnă și Claude Joseph nu au vrut să comenteze situația, însă Martine Moïse a spus pe rețelele sociale că este o victimă a persecuției politice.

Claude Joseph a declarat pentru Miami Herald că succesorul de facto al președintelui, Ariel Henry, actualul prim-ministru, a fost principalul beneficiar al atacului și acesta influențează sistemul de justiție haitian pentru a-și persecuta oponenții, într-o „lovitură de stat clasică”.

Un purtător de cuvânt al premierului Henry a spus că judecătorul este independent și „liber să-și emită ordine în conformitate cu legea și conștiința sa”.

Henry a fost numit în locul lui Joseph, care acum conduce un partid de opoziție, cu câteva zile înainte de asasinat. El a promis să organizeze alegeri, dar le-a amânat pe termen nelimitat, invocând probleme interne grave, inclusiv o activitate intensificată a bandelor criminale puternic armate.

Un caz separat privind uciderea lui Moïse este judecat la Miami, unde șase din cei 11 inculpați au pledat vinovați de complot pentru trimitere de mercenari columbieni să-l răpească pe Moïse, un plan care a fost schimbat în ultimul moment într-un asasinat.

Potrivit acuzațiilor SUA, conspiratorii au încercat să-l înlocuiască pe Moïse cu un pastor haitiano-american, Christian Emmanuel Sanon.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri