Sprijin pentru aderarea României la Schengen. Liderii grupurilor politice din Parlamentul European, scrisoare pentru Consiliul JAI

Data actualizării: Data publicării:
Schengen
Gestul guvernului austriac de a se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost criticat în presa austriacă. Foto: Profimedia Images

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European (PPE, S&D, Renew Europe, Verzii) au transmis o scrisoare către miniștrii care participă la reuniunea Consiliului pentru Justiție și Afacerilor Interne (JAI) din 8 și 9 decembrie. 

Este vital ca dumneavoastră, miniștrii justiției și afacerilor interne din UE, să vă respectați angajamentele și promisiunile UE, să ascultați pozițiile extrem de favorabile ale Parlamentului European și ale Comisiei și să fiți de acord să acordați aderarea deplină Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen.

Menținerea acestor țări în sala de așteptare riscă, de asemenea, să alimenteze nemulțumirea și dezamăgirea cetățenilor din Bulgaria, România și Croația.

Bulgaria, România și Croația sunt obligate din punct de vedere legal prin tratatele lor de aderare să implementeze acquis-ul Schengen. Aceste state membre nu pot exercita nicio clauză de participare și de renunțare și își pot asuma toate responsabilitățile pentru frontierele externe Schengen fără a se bucura de beneficiile spațiului Schengen.

Prin urmare, vă solicităm să vă asigurați că Consiliul ia toate măsurile necesare, pe baza eforturilor și a meritelor confirmate și reconfirmate de rapoartele ulterioare ale Comisiei Europene și în conformitate cu opiniile exprimate de Parlamentul European în rezoluțiile sale relevante, și să adopte o decizie privind aplicarea deplină a prevederilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria, România și Croația până la sfârșitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru acele state membre la începutul anului 2023”, se arată în scrisoarea comună.  

Citește și: „Desant” românesc la Viena. Europarlamentarii români încearcă să discute cu Cancelarul Austriei

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri