Bolsonaro a solicitat viză turistică în SUA: „Ar dori să-și limpezească gândurile și să se bucure de a fi turist în Statele Unite”

Data actualizării: Data publicării:
bolsonaro ridica fata in soare
Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a solicitat o viză turistică de șase luni pentru a rămâne în Statele Unite. Foto: Profimedia

Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a solicitat o viză turistică de șase luni pentru a rămâne în Statele Unite, a declarat luni avocatul său. Asta, în ciuda mai multor apeluri ale unor politicieni americani care cer anularea vizelor deținute de acesta, în contextul protestelor violente care au avut loc în Brasilia, relatează Reuters.

Statele Unite au primit cererea sa vineri, a declarat avocatul său, Felipe Alexandre, care a precizat că Bolsonaro va rămâne în SUA pe timpul procesării cererii.

„Ar dori să-și ia puțin timp liber, să-și limpezească gândurile și să se bucure de a fi turist în Statele Unite pentru câteva luni, înainte de a decide care va fi următorul său pas”, a spus Alexandre.

„Dacă va folosi sau nu toate cele șase luni, va depinde de el și de strategia pe care o vom pune la punct, în funcție de planurile sale”, a adăugat Alexandre.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că înregistrările vizelor sunt confidențiale, potrivit legii americane, astfel că instituția nu poate discuta detaliile cazurilor individuale de viză.

Bolsonaro a zburat în Florida cu două zile înainte ca mandatul său să se încheie la 1 ianuarie, iar președintele Luiz Inacio Lula da Silva a preluat mandatul, înainte ca susținătorii fostului președinte să ia cu asalt capitala țării.

Bolsonariștii au atacat Congresul, Curtea Supremă și Palatul prezidențial din Brazilia, cerând o lovitură de stat militară, pentru a răsturna rezultatul alegerilor din octombrie, câștigate de Lula.

Curtea Supremă a Braziliei a fost de acord să deschidă o anchetă cu privire la Bolsonaro, motivând că ar fi încurajat protestele antidemocratice care s-au încheiat cu asaltarea clădirilor guvernamentale de către susținătorii săi din Brasilia.

La începutul acestei luni, 41 de democrați din Camera Reprezentanților au cerut administrației președintelui Joe Biden să coopereze în ancheta deschisă de autoritățile braziliene cu privire la protestele violente din Brasilia și să revoce orice fel de viză deținută de Bolsonaro.

Departamentul de Stat a spus în mod repetat că politica sa este de a nu discuta cazuri specifice de viză.

Instituția a precizat că o persoană care a intrat în Statele Unite cu o așa-numită viză „A” rezervată diplomaților și șefilor de stat, cum este cazul lui Bolsonaro, este obligată să părăsească țara în termen de 30 de zile, sau să solicite o schimbare a statutului de imigrare, dacă nu mai ocupă o funcție oficială. Se crede că Bolsonaro a intrat în SUA cu o astfel de viză.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri