Bolsonaro s-a internat într-un spital din SUA la o zi după ce suporterii săi au ocupat Congresul

Data publicării:
Fostul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, vorbeste la microfon
Bolsonaro a fost spitalizat de mai multe ori în ultimii ani din cauza problemelor intestinale. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost internat într-un spital din Florida din cauza unor dureri abdominale la o zi după ce suporterii săi au ocupat Congresul, Curtea Supremă şi Palatul prezidenţial din capitala ţării, scrie publicaţia O Globo, citată de Reuters.

Bolsonaro a fost spitalizat de mai multe ori în ultimii ani din cauza problemelor intestinale după ce a fost înjunghiat în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2018.

Fostul preşedinte a ajuns în SUA cu două zile înainte ca noul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva să fie învestit.

De altfel, prezenţa lui Bolsonaro în SUA a înfuriat mai mulţi politicieni americani care i-au cerut preşedintelui Biden ca acesta să fie expulzat, scrie NBC News.

"La aproape doi ani de când Capitoliul Statelor Unite a fost atacat de fascişti, vedem mişcări fasciste din străinătate care încearcă să facă acelaşi lucru în Brazilia. SUA nu trebuie să-i mai acorde refugiu lui Bolsonaro în Florida", a scris democrata Alexandria Ocasio-Cortez, membră ca Camerei Reprezentanților pe Twitter.

Alți democrați, precum Joaquin Castro din Texas, Ilhan Omar din Minnesota şi Mark Takano din California au cerut la rândul lor ca fostul preşedinte brazilian să fie expulzat.

Casa Albă a anunţat că nu este în contact cu Bolsonaro, chiar dacă acesta se află pe teritoriu american, dar că nici nu a primit o cerere de extrădare din partea autorităţilor braziliene.

"Nu suntem, din câte ştiu, în contact direct cu Bolsonaro aşa că nu pot da informaţii precise despre locul în care se află", a declarat consilierul pe probleme naţionale de securitate al SUA, Jake Sullivan.

"Nu am primit, până în prezent, nicio solicitare oficială de la guvernul brazilian legată de Bolsonaro. Desigur, dacă vom primi o astfel de solicitare, o vom trata cum o facem mereu, cu seriozitate", a adăugat acesta.

Preşedintele Biden, aflat acum în vizită în Mexic, a condamnat duminică ocuparea clădirilor cheie ale statului brazilian de către suporterii lui Bolsonaro, pe care a numit-o "un atac la adresa democraţiei şi a transferului paşnic de putere în Brazilia".

"Instituţiile democratice din Brazilia au tot sprijinul nostru, iar voinţa poporului brazilian nu trebuie să fie subminată", a mai spus Biden.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri