Lula da Silva l-a învins pe Jair Bolsonaro și redevine președinte al Braziliei, după o cursă electorală extrem de strânsă

Data actualizării: Data publicării:
lula da silva razand
Fostul președinte Lula da Silva revine la conducerea Braziliei, după ce a câștigat, la 30 octombrie 2022, turul al doilea al alegerilor prezidențiale în fața lui Jair Bolsonaro Foto: Profimedia Images

Fostul președinte al Braziliei, Luiz Inácio „Lula” da Silva, revine la conducerea țării după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care l-a învins, într-o cursă electorală extrem de strânsă, pe actualul președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, care nu a reușit să obțină un al doilea mandat la putere.

Lula a obținut 50,83% din totalul voturilor valide, în timp ce 49,17% din voturi au mers către Bolsonaro, după ce au fost numărate aproape 99% din voturi, anunță BBC.

Noul președinte va depune jurământul la 1 ianuarie 2023.

În vârstă de 77 de ani, împliniți în urmă cu câteva zile, Lula da Silva, care a mai condus Brazilia între 2003 și 2010, este una dintre personalităţile politice cele mai carismatice de la începutul acestui secol în America Latină și a fost unul dintre șefii de stat care au plecat de la conducerea țării cu o rată record de popularitate.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat la 2 octombrie, nici unul dintre cei doi candidați nu a reușit să ajungă la 50 la sută din voturi. Scrutinul a fost câștigat atunci tot de Lula da Silva, dar la o diferență mai mare de voturi decât cea de acum. Silva a avut în primul tur aproape 48 la sută din voturi, în timp ce Bolsonaro 43,6 la sută. Între cele două tururi, președintele în exercițiu a recuperat teren.

În orice caz, este cel mai strâns scor dintre doi finalişti în cursa pentru funcţia de preşedinte de la reinstaurarea democraţiei în Brazilia, după dictatura militară (1964-1985). De asemenea, Jair Bolsonaro este primul preşedinte care candidează pentru un al doilea mandat şi care nu este reales după 1985. Marja însă este mult mai strânsă decât preconizau sondajele, care deja subestimaseră scorul lui Jair Bolsonaro și înaintea primului tur, notează AFP, preluată de Agerpres.

victorie lula da silva sarbatoare profimedia-0734241633
Victoria lui Lula da Silva în alegerile prezidențiale a declanșat sărbătoarea pe celebrul bulevard Paulista din Sao Paulo Foto: Profimedia Images

Ce arată victoria lui Lula da Silva. Contextul alegerilor prezidențiale din Brazilia

În fapt, scrie CNN, turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Brazilia s-a transformat într-un referendum asupra a două viziuni extrem de diferite pentru Brazilia, iar rezultatul strâns arată o divizare profundă a societății. Alegerile au avut loc în contextul unui climat politic tensionat și polarizat în Brazilia. Țara se confruntă în prezent cu o inflație ridicată, o creștere economică limitată și o sărăcie care se accentuează.

Lula da Silva a fost președinte timp de două mandate, din 2003 până în 2006 și din 2007 până în 2011, perioadă în care a condus țara printr-un boom economic, care a contribuit la finanțarea unor programe uriașe de asistență socială și a scos milioane de oameni din sărăcie.

El și-a încheiat al doilea mandat cu o rată de aprobare de 90% - un record pătat, însă, de cea mai amplă anchetă de corupție din Brazilia, denumită „Operațiunea Spălătoria”, care a dus la punerea sub acuzare a sute de politicieni și oameni de afaceri de rang înalt din întreaga Americă Latină. Însuși Lula da Silva a fost condamnat pentru corupție și spălare de bani în 2017, dar o instanță i-a anulat apoi condamnarea în martie 2021, deschizând calea pentru revenirea sa în politică.

Jair Bolsonaro, actualul președinte al Braziliei, a candidat la președinție în 2018 alături de Partidul Liberal (conservator), făcându-și campanie ca un outsider politic și candidat anticorupție.  Un incident în timpul campaniei, când a fost înjunghiat de un alegător, i-a sporit popularitatea. A fost supranumit „Trump de la tropice”, pentru că este o figură care divizează, face declarații bombastice și are o agendă conservatoare ce a fost pe placul multor lideri evanghelici din țară.

Brazil: Bolsonaro votes during second round of presidential election in Rio de Janeiro
Actualul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, părea încrezător după ce a votat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale în care a fost învins de Lula da Silva Foto: Profimedia Images

De altfel, el a avut relații amicale cu Donald Trump în timpul când amândoi erau președinți, iar Donald Trump, care și el țintește să revină la Casa Albă cu un al doilea mandat, a îndemnat luna trecută electoratul brazilian să-l voteze pe prietenul său Bolsonaro, care „a făcut o super-treabă” și e „un tip formidabil”.

Însă sărăcia a crescut în timpul președinției lui Bolsonaro, iar nivelul său de popularitate a fost afectat de modul în care a gestionat pandemia, pe care a catalogat-o drept o „mică gripă” înainte ca virusul să ucidă peste 680.000 de brazilieni. Activiștii de mediu, la rândul lor, au avertizat că viitorul pădurii tropicale ar putea fi o miză în aceste alegeri. Guvernul lui Bolsonaro a sprijinit exploatarea sălbatică a terenurilor din Amazon, ceea ce a dus la cifre record în materie de defrișare.

Astfel, fostul președinte de stânga al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, reușește o revenire politică uimitoare, învingându-l pe Jair Bolsonaro, președintele de extremă dreapta, în una dintre cele mai importante și mai disputate curse electorale din istoria țării. Misiunea lui va fi acum să reunifice țara, scrie „The Guardian”.

Dar după această victorie la limită, Lula va avea de-a face cu un parlament a cărui compoziţie înclină clar spre dreapta şi va trebui să creeze alianţe pentru a guverna.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri