Live Text Alerte aeriene în mai multe orașe din Ucraina. Armata Kievului a eliberat 600 de localități în ultima lună

Data actualizării: Data publicării:
Soldați ucraineni ridică steagul țării pe un acoperiș din localitatea recucerită Vîsokopillea.
Soldați ucraineni ridică steagul țării pe un acoperiș din localitatea recucerită Vîsokopillea. Foto: Kirilo Timoşenko/ Facebook
Din articol
Rușii susțin că o centrală electrică din Belgorod a fost incendiată în urma unui atac ucrainean Putin, întrebat dacă se va întâlni cu Biden: „Întrebați-l pe el dacă vrea să discute cu mine” Putin spune că nu are „niciun regret” că a invadat Ucraina și amenință: O confruntare NATO-Rusia ar duce la o „catastrofă globală” Lukașenko avertizează Occidentul: „Nu puneți Rusia la colț. Poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar” Tihanovskaia: Putin nu are încredere că armata Belarusului va urma ordinele lui Lukașenko pentru a lupta în Ucraina Declarații ireale la summitul dictatorilor. Putin face apel la pace „în întreaga lume” Alerte aeriene în mai multe regiuni din Ucraina Câte luni le trebuie rușilor să repare Podul Kerci NATO face „scut aerian” pentru Ucraina: Kievul va primi sisteme antiaeriene din SUA, Germania, Franța, Spania și UK  România va susține crearea unui tribunal specializat pentru crimele Rusiei în Ucraina Macron, criticat dur pentru că a spus că interesele „vitale” ale Franței „nu ar fi afectate” dacă Putin atacă cu arme nucleare Ucraina Elon Musk nu mai vrea să plătească pentru sateliții Starlink din Ucraina "Putin își bate cuie în propriul sicriu". Fostul parașutist rus care a criticat războiul dezvăluie ceea ce nimeni nu are curaj să spună Atac cu rachete la Zaporojie Circulaţia feroviară a fost suspendată în zone din regiunea rusă Belgorod după atacuri cu rachete (guvernator) Zelenski acuză Crucea Roșie că nu intervine pentru prizonierii de război și dă ultimatum: Nu e club de privilegii să se bucure de viață  Un copil a stat șase ore sub dărâmături în Nikolaev

Kievul spune că forțele ucrainene au eliberat 600 de așezări de sub ocupație rusă în ultima lună. 500 de localități sunt în regiunea Horkov din nord-est, iar 75 dintre ele în regiunea Herson din sud - cea mai importantă strategic. Alte 50 de așezări au fost recuperate în Donbas. În fața avansului puternic al ucrainenilor, Rusia anunță că începe să evacueze pe teritoriul său populația din Herson. Pretinde că răspunde unei cereri venite din partea autorităților locale de ocupație și că evacuările se fac voluntar. Primii evacuați sunt așteptați să sosească chiar de azi în Rusia. Între timp, rușii au continuat să lovească ținte civile în teritoriul controlat de Kiev. Totodată îi acuză pe ucraineni că le-ar fi bombardat un oraș din zona de graniță. Ca să poată rezista rușilor, ucrainenii au nevoie de arme, a spus din nou președintele Zelenski la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unde a cerut înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe invadatori.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Rușii susțin că o centrală electrică din Belgorod a fost incendiată în urma unui atac ucrainean

ACTUALIZARE 22.00 O centrală electrică din oraşul rus Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, a luat foc vineri după un atac ucrainean, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„O centrală electrică (...) a luat foc după un atac la Belgorod”, a scris Gladkov pe Telegram, adăugând că va dura „până la patru ore” pentru a activa infrastructura de rezervă şi a restabili alimentarea cu curent electric.

El nu a precizat câte persoane au fost afectate de această pană de curent produsă într-un oraş cu 330.000 de locuitori care până acum a fost rareori lovit de atacuri lansate din Ucraina, spre deosebire de regiunea din care face parte, care este vizată destul de frecvent de astfel de incidente.

Iată momentul în care orașul a fost cufundat în beznă:

Putin, întrebat dacă se va întâlni cu Biden: „Întrebați-l pe el dacă vrea să discute cu mine”

ACTUALIZARE 17:21 Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, vineri, că nu vede „necesitatea” organizării unei întâlniri cu omologul său american Joe Biden, argumentând că în prezent nu există negocieri pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, deşi Kremlinul semnalase dorinţa unei întâlniri.

„Ar trebui să îl întrebați pe el dacă vrea astfel de discuții cu mine”, a mai spus Putin, referindu-se la preşedintele american.

Putin spune că nu are „niciun regret” că a invadat Ucraina și amenință: O confruntare NATO-Rusia ar duce la o „catastrofă globală”

ACTUALIZARE 17:00 Putin spune că nu are „niciun regret” în legătură cu războiul din Ucraina și avertizează că un conflict cu NATO ar duce la o „catastrofă globală”.

Întrebat dacă regretă acțiunile sale în Ucraina, Putin a spus: „Nu am niciun regret. Vreau să precizez că ceea ce se întâmplă acum este neplăcut”.  El a continuat subliniind că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt corecte și oportune. 

Kazakhstan Russia Putin
Vladimir Putin spune că nu regretă că a invadat Ucraina. Foto: Profimedia Images

Acesta a declarat vineri, la Astana, că nu este nevoie de mai multe lovituri „masive” împotriva Ucrainei „cel puțin pentru moment”.  

Citește continuarea AICI.

Lukașenko avertizează Occidentul: „Nu puneți Rusia la colț. Poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar”

ACTUALIZARE 16:23 Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a avertizat vineri Ucraina și Occidentul să nu pună Rusia la colț, afirmând că Moscova are arme nucleare dintr-un anumit motiv. „Nu trebuie să depășiți acele linii roșii. Rusia poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar”, a afirmat liderul de la Minsk.

„Cel mai important lucru este să nu vă împingeți interlocutorul și chiar adversarul într-un colț. Așadar, nu trebuie să depășești acele linii – acele linii roșii, cum spun rușii. Nu poți să le depășești”, a declarat Lukașenko pentru postul american de televiziune NBC, potrivit agenției de știri de stat din Belarus.

Tihanovskaia: Putin nu are încredere că armata Belarusului va urma ordinele lui Lukașenko pentru a lupta în Ucraina

ACTUALIZARE 14.20 Dictatorul belorus Alexander Lukașenko este atât de slăbit încât armata sa nu a fost chemată să lupte în Ucraina pentru că Vladimir Putin nu poate fi sigur că trupele vor urma ordinele sale, spune liderul exilat al opoziției, Svetlana Tihanovskaia, pentru Politico.

„Sunt sigură că el (Lukașenko) ar da ordinul armatei beloruse să participe în această invazie, dacă ar fi sigur că ei vor lupta”, a spus Tihanovskaia pentru Politico într-un interviu desfășurat la Bruxelles. „Imaginați-vă situația dacă el ar da ordinul acesta, armata belorusă ar merge peste graniță și ar dezerta, vor schimba partea, se vor ascunde, pentru că ei de fapt nu vor să se lupte cu ucrainenii. Imaginați-vă doar reputația lui în fața lui Putin, în fața Kremlinului, ar fi un eșec epic”.

Declarații ireale la summitul dictatorilor. Putin face apel la pace „în întreaga lume”

ACTUALIZARE 13.40. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a făcut apel la folosirea „bunăvoinţei” pentru soluţionarea conflictelor din întreaga lume, fără a face referire la războiul din Ucraina, scrie CNN. 

Apelul lui Vladimir Putin vine la doar câteva zile după ce Rusia a lansat zeci de rachete care au lovit puternic orașele din Ucraina, bombardamente care au dus la cel puțin 19 morți și peste o sută de răniți. „Toată lumea are bunăvoinţă şi trebuie să folosim această bunăvoinţă la maximum”, în soluţionarea oricăror conflicte, a afirmat Putin, adresându-se liderilor prezenţi la summitul Comunităţii Statelor Independente. 

Alerte aeriene în mai multe regiuni din Ucraina

ACTUALIZARE 13.30. Alerte de raid aerian au fost transmise vineri după-amiază în regiunile Odesa, Nikolaev, Poltava, Cernigov, Sumi și Cerkasi din Ucraina, au transmis administrațiile regionale pe canalele lor Telegram.

Potrivit presei din Ucraina, alertă aeriană a fost emisă și în regiunile Kirovograd și Dnepropetrovsk.

Câte luni le trebuie rușilor să repare Podul Kerci

ACTUALIZARE 13.15 Guvernul rus a ordonat vineri repararea până la 1 iulie 2023 a Podului Kerci, care leagă peninsula ucraineană Crimeea - anexată ilegal de Moscova - de teritoriul Rusiei şi care a fost parţial distrus de o explozie sâmbăta trecută, explozie pe care Moscova o impută Kievului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul „fixează data limită pentru finalizarea contractelor de stat pentru executarea lucrărilor (de reparare la pod) la 1 iulie 2023”, informează un ordin semnat de premierul rus Mihail Mişustin. 

NATO face „scut aerian” pentru Ucraina: Kievul va primi sisteme antiaeriene din SUA, Germania, Franța, Spania și UK 

ACTUALIZARE 12.30 Statele Unite pun în prezent presiune pe aliații NATO ai Kievului să contribuie la „peticirea” urgentă a apărării antiaeriene ucrainene, prin acordarea de sisteme antiaeriene la standarde NATO, care să creeze un adevărat „scut aerian” pentru Ucraina, informează Le Monde. Recent, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat că Spania va livra Kievului sisteme antiaeriene „Aspide”, varianta locală a sistemului cu rază medie de acțiune american „Hawk”, conform publicației de specialitate The War Zone.

De asemenea, un anunț similar a venit din partea Germaniei, care s-a oferit să ofere sisteme Iris-T de ultimă generație. Ucraina are astfel de nevoie de un veritabil „scut aerian”, alcătuit dintr-o apărare antiaeriană „stratificată”, compusă din interceptori cu rază lungă, medie și scurtă de acțiune, după cum a arătat șeful Pentagonului Mark Milley.

O astfel de apărare stratificată va permite Ucrainei să-și apere obiectivele strategice: orașe, elemente de infrastructură, centrale electrice, împotriva rachetelor balistice, rachetelor de croazieră și chiar împotriva dronelor.

Citește continuarea AICI

România va susține crearea unui tribunal specializat pentru crimele Rusiei în Ucraina

ACTUALIZARE 12.15 România va susţine crearea unui tribunal special care să analizeze "crima de agresiune din Ucraina", a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. 

"Vom continua să ne implicăm în efortul colectiv, fără precedent, de a face dreptate victimelor celor mai grave crime comise în Ucraina. Cei responsabili de ele trebuie să plătească, iar eforturile noastre colective trebuie să fie eficiente în acest domeniu, deoarece Ucraina vrea dreptatea pe care o merită", a arătat şeful diplomaţiei române. Aurescu a vorbit şi despre dialogurile de la recenta Adunare Generală ONU.

"Mesajul României a fost cât se poate de clar şi a fost aliniat cu viziunea lui Vespasian Pella - acela că trebuie să ne asigurăm că este făcută dreptate şi că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Nu putem permite ca dreptul internaţional bazat pe reguli să fie subminat", a spus el, citat de Agerpres.

Totodată, a subliniat că "tragerea la răspundere este esenţială atunci când vorbim de evenimentele din Ucraina, de ce se întâmplă acum ucrainenilor".

Macron, criticat dur pentru că a spus că interesele „vitale” ale Franței „nu ar fi afectate” dacă Putin atacă cu arme nucleare Ucraina

ACTUALIZARE 11.30 Comentariile recente ale lui Emmanuel Macron cu privire la răspunsul francez în cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei au atras criticile observatorilor și oponenților politici francezi, scrie Politico. 

În timpul unui interviu acordat postului de televiziune francez France 2, președintele Macron a declarat că Parisul nu va folosi „evident” arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei.

„Franța are o doctrină nucleară care se bazează pe interesele vitale ale țării și care sunt clar definite. Acestea nu ar fi afectate dacă ar exista un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune”, a spus președintele francez. 

Elon Musk nu mai vrea să plătească pentru sateliții Starlink din Ucraina

ACTUALIZARE 11.00 SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea opri finanțarea serviciului de internet oferit prin terminalele sateliților Starlink în Ucraina. De când au ajuns în primăvară în Ucraina, terminalele de internet care folosesc sateliții Starlink lansați de compania SpaceX a lui Elon Musk au fost o sursă vitală de comunicații pentru armata Ucrainei, permițându-i să lupte și rămână conectată chiar și când rețelele de telefonie și internet erau distruse în războiul cu Rusia. 

"Putin își bate cuie în propriul sicriu". Fostul parașutist rus care a criticat războiul dezvăluie ceea ce nimeni nu are curaj să spună

ACTUALIZARE 10.50 Pavel Filatiev, fostul parașutist rus care a expus ororile războiului din Ucraina într-un document de 141 de pagini publicat pe o rețea socială, susține într-un interviu că "Rusia a pierdut deja războiul" din Ucraina și "Putin își bate cuie în propriul sicriu. "

"În armata rusă există întotdeauna probleme la toate nivelurile. Cu mâncarea, de exemplu. Se fură mâncare de la cantină și se servește mâncare expirată", a spus el pentru BFMTV .  "Sunt și probleme cu echipamentul. Armele sunt deseori stricate și nu sunt depozitate corespunzător, dar conducerea nu îndrăznește să vorbească despre asta. Nu este Primul Război Mondial sau al Doilea Război Mondial, unde se dădeau arme oamenilor și erau trimiși în tranșee. Acest conflict pune față în față  două state diferite, dar poate fi comparat cu un război civil", a spus el. 

Atac cu rachete la Zaporojie

ACTUALIZARE 9.30 Rușii au reluat atacurile asupra Zaporojie.

Guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh, a transmis pe Twitter că vineri dimineață, Rusia a lansat rachete. În acest context, guvernatorul a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 9.00 "Este foarte important ca acesta să fie un semnal politic. Un semnal pentru toate statele - membre ale Consiliului Europei şi toate statele lumii, că nu este nimic de discutat cu această grupare teroristă, care şi-a însuşit Rusia şi a declanşat cel mai odios război din Europa din ultimii 80 de ani", a transmis Zelenski poporului ucrainean după discursul din faţa parlamentarilor. 

"Vom crea un tribunal special pentru agresiunea criminală rusă împotriva Ucrainei şi vom asigura funcţionarea unui mecanism special de compensare, astfel încât Rusia să poarte responsabilitatea pentru acest război cu preţul bunurilor sale", a spus el.

"Lumea vede ce se întâmplă. Cunoaşte preţul farsei pe care Rusia a organizat-o în teritoriul ocupat sub masca unor referendumuri false. 143 de state membre ONU au susţinut rezoluţia care protejează principiile de bază ale Cartei ONU şi condamnă Rusia pentru tentativa criminală de anexare a teritoriului nostru. Acesta este un număr record de state care susţin Ucraina astăzi. Dar cred că vor fi mai multe. Patru state au ieşit de partea Rusiei - acest lucru este foarte elocvent. Coreea de Nord, Nicaragua, Belarus şi Siria. O astfel de listă arată că totul este clar. Sunt recunoscător fiecăruia dintre cele 143 de state!", a declarat Zelenski către ucraineni. 

Circulaţia feroviară a fost suspendată în zone din regiunea rusă Belgorod după atacuri cu rachete (guvernator)

ACTUALIZARE 8.30 Circulaţia feroviară a fost suspendată vineri dimineaţa lângă Novîi Oskol, oraş din regiunea rusă Belgorod de la frontiera cu Ucraina, după ce schijele unei rachete au căzut pe liniile feroviare, a anunţat guvernatorul Viaceslav Gladkov, informează Reuters.

Gladkov a anunţat pe Telegram că apărarea antiaeriană rusă a doborât rachete lângă Novîi Oskol, oraş cu circa 18.000 de locuitori, care se află la aproximativ 90 de kilometri la nord de frontiera cu Ucraina.

"Liniile feroviare au fost avariate. Circulaţia trenurilor a fost temporar suspendată", a spus Gladkov, adăugând că nu s-au înregistrat victime omeneşti Reuters nu a putut verifica veridicitatea acestor informaţii şi deocamdată nu există o reacţie din partea Kievului.

Joi, Gladkov a acuzat Ucraina că a bombardat o clădire rezidenţială din oraşul Belgorod, centrul administrativ al regiunii omonime.

Zelenski acuză Crucea Roșie că nu intervine pentru prizonierii de război și dă ultimatum: Nu e club de privilegii să se bucure de viață 

ACTUALIZARE 8.20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Crucea Roșie că nu face nimic să protejeze drepturile prizonierilor de război. El a cerut organizației să întreprindă de urgență o misiune în estul țării ocupat de ruși, la centrul de detenție Olenivka din regiunea Donețk, acolo unde în iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși în atacurile cu rachete asupra lagărului. Pe de altă parte,  șeful cancelariei prezidențiale al lui Zelenski a dat și el un ultimatum Comitetului Internațional al Crucii Roșii: dacă nu lansează o misiune în trei zile, autoritățile de la Kiev o vor face singure.  

"Cred că Comitetul Internațional al Crucii Roșii nu este un club cu privilegii în care să fie plătiți și să se bucure de viață. Crucea Roșie are obligații, în primul rând de natură morală. Crucea Roșie trebuie să-și îndeplinească mandatul. Există Olenivka (centru de detenție din regiunea Donețk, n.r.). În fapt, un lagăr de concentrare în care sunt ținuți prizonierii noștri. Accesul acolo este necesar, așa cum a fost stipulat. Crucea Roșie poate face acest lucru", a declarat Volodimir Zelenski.

El a spus că ar putea fi organizată o misiune în lagărul de prizonieri similară cu cea a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși în august: "Crucea Roșie poate face ca acest lucru să se întâmple. Dar trebuie să încerci să se întâmple." 

Un copil a stat șase ore sub dărâmături în Nikolaev

ACTUALIZARE 7.30Șase ore a stat un copil sub dărâmături, după ce blocul în care locuia a fost lovit de o rachetă rusească. S-a întâmplat în Nikolaev, oraș asupra asupra căruia Moscova a dezlănțuit un nou atac furibund, cu rachete S-300. Construcția de cinci etaje a fost lovită în plin, iar ultimele două etaje au fost distruse aproape complet.

Nu este singura regiune luată din nou la țintă de soldații Moscovei. Rachete au căzut în mai multe zone din Ucraina, dar în ciuda atacurilor, contraofensiva Kievului continuă. O dovedește și îndemnul guvernatorului pro-rus din Herson, regiune în care ucrainenii au cucerit mai multe localități.

Vladimir Saldo, guvernatorul din Herson: Autoritățile din Herson au decis să le ofere familiilor de aici șansa să meargă în alte regiuni ale Rusiei. Cer conducerii țării să mă ajute în organizarea acestui proces.

În paralel, Moscova îi acuză pe ucraineni că au lovit un bloc din orașul rusesc Belgorod, situat la 40 de kilometri de graniță. Kievul dezminte, însă, acuzațiile și spune că de vină a fost o rachetă rusească ce a deviat de traseu.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri