Tihanovskaia: Putin nu are încredere că armata Belarusului va urma ordinele lui Lukașenko pentru a lupta în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Russia Belarus
Vladimir Putin și Alexander Lukanșenko. Foto: Profimedia Images

Dictatorul belorus Alexander Lukașenko este atât de slăbit încât armata sa nu a fost chemată să lupte în Ucraina pentru că Vladimir Putin nu poate fi sigur că trupele vor urma ordinele sale, spune liderul exilat al opoziției, Svetlana Tihanovskaia, pentru Politico.

„Sunt sigură că el (Lukașenko) ar da ordinul armatei beloruse să participe în această invazie, dacă ar fi sigur că ei vor lupta”, a spus Tihanovskaia pentru Politico într-un interviu desfășurat la Bruxelles. „Imaginați-vă situația dacă el ar da ordinul acesta, armata belorusă ar merge peste graniță și ar dezerta, vor schimba partea, se vor ascunde, pentru că ei de fapt nu vor să se lupte cu ucrainenii. Imaginați-vă doar reputația lui în fața lui Putin, în fața Kremlinului, ar fi un eșec epic”.

Lukașenko și-a intensificat amenințările cu războiul în această săptămână, promițând că va efectua desfășurări comune cu rușii. Deși astfel de manevre trebuie întotdeauna îndeaproape observate deoarece Belarus este o importantă rampă de lansare pentru invadarea Ucrainei sau efectuarea de raiduri aeriene, Tihanovskaia a insistat că Putin cu greu ar putea să permită soldaților beloruși să traverseze granița.

„Cred că comandamentul Rusiei nu are încredere în armata Belaruslui”, a spus ea. „Nu sunt siguri că își vor îndeplini ordinele”.

Tihanovskaia, care a candidat împotriva lui Lukașenko în alegerile prezidențiale fraudate din 2020 înainte de a fi forțată să fugă din țară în contextul unei suprimări susține de Kremlin față de opoziție, acum trăiește în exil. Între timp, în contextul în care Putin i-a susținut regimul, Lukașenko a depășit două proteste, condamnări internaționale și sancțiuni. În vreme ce lui Putin i-ar plăcea să se laude cu Lukașenko ca aliat de război, ar fi mai îngrijorat privind regimul lui, care ar colapsa și ar permite Belarusului să urmeze o traiectorie pro-occidentală precum în cazul Ucrainei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri