Incident la o centrală nucleară din Finlanda. Nivelul de radiații a crescut în interior

Data actualizării: Data publicării:
Vedere aeriană cu centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, în seara zilei de 10 decembrie 2020.
Vedere aeriană cu centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, în seara zilei de 10 decembrie 2020. Foto: Profimedia Images

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost anunțată joi că a avut loc un incident la centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, aflată la circa 220 de kilometri în nord-estul capitalei Helsinki.

Autoritățile finlandeze în domeniul nuclear (STUK) au transmis că nivelul radiațiilor a crescut în interiorul centrale nucleare, însă acestea nu au fost depistate și în exterior, situața fiind fiind sub control. AIEA a precizat că este în dialog permanent cu STUK și că va anunțat mai multe informații pe măsură ce sunt disponibile.

Problema a apărut în jurul orei 13:00, la unitatea 2 a centralei, iar reactorul nuclear a fost oprit.

„Nu există indicii ale unei scurgeri de combustibil și nu mai există niveluri excepționale de radiații în interiorul centralei”, a precizat STUK, într-un comunicat.

„Acesta este un incident semnificativ și excepțional, prin urmare considerăm că este important să oferim informații corecte”, a declarat ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.

Potrivit Reuters, creșterea rapidă a radiației ar putea proveni din materialul filtrant contaminat care a ajuns în sistemul de răcire.

Potrivit autorităților finlandeze, nivelul de radiații ridicat a fost detectat într-o încăpere unde în mod normal sunt înregistrate valori mai mari și niciun angajat al companiei nu a fost expus radiațiilor.

Centrala nucleară Olkiluoto are o capacitate de 890 de megawați.

După acest incident, prețul energiei electrice din Finlanda a crescut până la 2.000 de euro pe megawatt oră.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri