Sari la conținut
News Alert

Parchetul spaniol cere mandat european de arestare pe numele lui Puigdemont

Parchetul spaniol cere mandat de arestare european pe numele preşedintelui catalan destituit Carles Puigdemont, transmite Euronews. De asemenea, procurorul de caz a cerut mandate de arestare şi pe numele altor patru foşti miniştri.

Carles Puigdemont

Foto: Guliver/Getty Images

Nouă membri ai fostei administrații catalane au fost audiați astăzi, acuzați de răzvrătire, revoltă și abuz de fonduri publice, opt dintre ei fiind ulterior arestați. Judecătorul de instrucție a decis ca un al nouălea să fie eliberat pe cauţiune.

Puigdemont a părăsit Spania luni, abandonându-şi promisiunea de a „rezista paşnic” eforturilor Madridului de a-i închide Guvernul.

A doua zi, el a anunțat într-o conferinţă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că nu intenţionează să ceară azil în Belgia şi a subliniat că se va întoarce acasă doar dacă va primi asigurări că va fi judecat corect. El nu a oferit niciun indiciu despe când ar putea să se întoarcă în ţară, însă avocatul său a declarat că nu se va prezenta în fața justiției spaniole din cauza „riscului ridicat de a fi arestat”.

Dacă va fi găsit vinovat de acuzațiile care i se aduc - rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri - riscă să fie condamnat la până la 30 de ani de închisoare.

 

Pe aceeași temă