Galerie Foto Spaniolii protestează cu sutele de mii după ce Pedro Sanchez le-a promis separatiștilor catalani amnistia pentru a obține un nou mandat

Data actualizării: Data publicării:
proteste în Spania
Foto: Profimedia Images

În jur de 170.000 de spanioli au ieșit, sâmbătă, în stradă, la Madrid pentru a-și face cunoscută opoziția față de legea pentru amnistia liderilor și militanților separatiști catalani, prin care premierul Pedro Sanchez a reușit să se mențină în funcție la votul din Parlament, de joi.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

În jur de 170.000 de persoane, potrivit prefecturii, s-au adunat în piaţa Cibeles, în jurul celebrei fântâni cu acelaşi nume, în plin centrul capitalei spaniole, pentru a răspunde la apelul la proteste al opoziției

Participanţii au scandat „Sanchez, trădător”, „Sanchez, nemernic”, „Sanchez, în închisoare!” sau „Catalonia este Spania”, fluturând drapeluri spaniole sau europene, distribuite de Partidul Popular European, formaţiunea politică europeană din care face parte Partidul Popular.

„Ceea ce vrea Pedro Sanchez este să decupeze Spania în bucăţi”, a declarat Maria Angeles Galan, o pensionară din Madrid de 65 de ani, „să avem Ţara Bascilor de o parte, Catalonia de cealaltă, şi să spunem că nu s-a întâmplat nimic şi că puţin contează judecătorii”.

Clasat al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, în urma liderului Partidului Popular, Alberto Nunez Feijoo, prim-ministrul socialist, Pedro Sanchez, la putere din 2018, a reuşit să obţină, joi, un nou mandat după ce a negociat intens pentru a obţine susţinerea formaţiunilor regionaliste, între care partidele separatiste catalane.

În schimbul voturilor lor, indispensabile pentru formarea unei majorităţi, el a acceptat mai multe concesii, între care adoptarea viitoare a unei legi foarte controversate de amnistiere pentru liderii şi militanţii separatişti urmăriţi penal pentru implicarea în tentativa eșuată de secesiune a Cataloniei din 2017.

Mariana, antreprenoare de 51 de ani, a venit special din Zaragoza pentru a protesta împotriva amnistiei. „Cred că lupta începe acum şi pe termen lung. Trebuie ca asta să se ştie, este un mesaj trimis Europei”, a spus ea, arătând drapelul european ţinut de partenerul ei.

Luis Garrido, un pensionar de 65 de ani venit din Guadalajara în regiunea Madrid, susţine că este „socialist dar nu sanchist”.

Din punctul lui de vedere, prim-ministrul nu ar fi trebuit să accepte niciodată să primească un nou mandat „cu acest preţ”.

„Nu vreau ca Spania să se scufunde și nici ca Spania să fie divizată în acest mod”.

Mulţimea s-a adunat în jurul prânzului şi s-a dispersat în calm după discursurile susţinute de organizatori. De două săptămâni, manifestaţii au avut loc în fiecare seară în faţa sediului Partidului socialist din Madrid, unele dintre ele degenerând în violenţe care s-au soldat cu zeci de arestări.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri