Premierul luxemburghez demisionează în urma unui scandal legat de abuzurile serviciilor secrete

Data publicării:
jean claude juncker

Premierul a fost audiat în Parlament, după ce a fost acuzat de eșec în gestionarea Serviciului de Informații din Luxemburg (Srel), anchetat de procurori pentru interceptări ilegale, corupție și afaceri cu mașini furate, relatează EUObserver.

Serviciul de informații nu era prioritatea mea politică”, le-a spus Jean Claude Juncker parlamentarilor, citat de ziarul Le Temps.

În urma scandalului legat de serviciul de informații, aliații socialiști ai partidului creștin-social al lui Jean-Claude Juncker au depus o moțiune prin care cereau dizolvarea Camerei Deputaților și alegeri anticipate în decurs de trei luni.

Gestul socialiștilor l-a determinat pe premier să anunțe că va depune demisia guvernului joi dimineața, în fața Marelui Duce al Luxemburgului.

Constat că majoritatea din Cameră vrea alegeri anticipate”, a declarat el după șapte ore de dezbateri în Parlament.

Și opoziția depusese o moțiune similară, înaintea socialiștilor.

O comisie de anchetă parlamentară a fost creată în decembrie 2012, după ce au fost dezvăluite mai multe ilegalități comise de serviciile secrete în anii 2004-2009. Serviciul de informații se află sub autoritatea premierului.

Jean-Claude Juncker a spus că nu era la curent cu astfel de practici ale Srel.

Criticii săi spun că, în loc să stea cu ochii pe serviciile secrete, premierul demisionar petrecea prea mult timp la Bruxelles.

Jean-Claude Juncker a fost, timp de peste 30 de ani, ministru în guvernul luxemburghez. Întâi a ocupat portofoliul Finanțelor, apoi a fost numit premier.

De asemenea, Jean-Claude Juncker a fost președinte al grupului miniștrilor de Finanțe din zona euro, Eurogroup, de la înființarea acestuia, în 2005. Anul trecut, a predat mandatul ministrului olandez al Finanțelor, Jeroen Dijsselbloem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri