Statele UE încearcă să convingă Ungaria să ajute financiar Ucraina în schimbul accesului la fondurile europene blocate de Bruxelles

Data actualizării: Data publicării:
Special meeting of the European Council on Ukraine, Brussels, Belgium - 30 May 2022
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: Profimedia Images

Miniștrii de finanțe din UE vor urmări marți să obțină sprijinul Ungariei pentru ajutorul de 18 miliarde de euro destinat Ucrainei pentru 2023 în schimbul accesului acordat Budapestei la banii europeni din fondul său de redresare precum și la fondurile din bugetul multianual al UE, transmite Reuters.

Oficialii UE au spus că Budapesta a refuzat de asemenea să susțină o măsură OCDE de a impune o taxă minimă pe corporații ca modalitate de a extinde pârghiile sale în discuțiile pentru fondurile UE.

În joc pentru Ungaria este un fond UE de 5,8 miliarde de euro, pentru care are nevoie de aprobarea guvernelor UE în aprobarea planului de cheltuieli. Dacă nu este aprobat planul până la sfârșitul anului, 70% din sumă va fi irevocabil pierdută.

Ungaria se luptă de asemenea pentru accesul la fondurile UE de coeziune pe care le-ar primi între 2021 și 2027.

Comisia Europeană a solicitat săptămâna trecută guvernelor UE să înghețe 7,5 miliarde de euro, sau 65% din fondurile destinate Ungariei, până când aceasta va adresa îngrijorările privind nivelul mare al corupției și a problemelor cu statul de drept.

Un impas datorat unei lipse de încredere între Budapesta și instituțiile UE a îngreunat încercarea miniștrilor de finanțe din UE să vină cu un acord privind pachetul informal de măsuri și să rezolve problemele separate.

Miniștrii de finanțe pot susține cererea Comisiei sau să reducă cumulul de fonduri înghețate cu o anumită sumă dacă Budapesta îi convinge că a făcut progrese de la ultima evaluare a Comisiei care s-a încheiat pe 19 noiembrie.

Ungaria ar avea nevoie de mai mult timp pentru a-i convinge pe oficiali de progresele sale, ceea ce ar putea însemna amânarea unui vot pe aceste probleme până pe 12 decembrie, spun oficialii UE.

De partea statelor UE, toate, cu excepția Ungariei, vor să trimită 18 miliarde de euro ca ajutor financiar pentru Ucraina aflată în război pentru anul viitor, în cadrul unui sistem ad-hoc de împrumuturi bilaterale la bugetul obișnuit al UE, pentru a face rambursările mai ieftine și mai previzibile.

Dacă Ungaria nu este acord, țările UE tot vor trebui să ofere banii, însă tot sub forma unor împrumuturi bilaterale, ceea ce este mai dificil și mai greu pentru administrația de la Kiev.

UE are de asemenea nevoie de acordul Ungariei să implementeze înțelegerea OCDE ca mari corporații internaționale să fie taxate cu minimum 15% acolo unde au operațiunile și nu unde și-au stabilit un sediu fiscal.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri