Sari la conținut

FOTO/ „Regatul lui Dixit”. Un tânăr s-a autoproclamat rege al unei fâșii de pământ nerevendicată de niciun stat

Când un taximetrist egiptean a auzit că bărbatul care tocmai ce urcase în mașina lui i-a cerut să îl ducă până la granița cu Sudanul pentru că voia să proclame acolo un regat, a crezut, firește, că are de-a face ori cu un bolnav mintal, ori cu o glumă proastă. Mai târziu în acea zi, însă, impresia avea să îi fie contrazisă, lăsându-l cu falma în pământ.

23270550_10156178786299341_4737915122951248706_o

Foto: Suyash Dixit/ Facebook

În taxiul egipteanului, pe bancheta din spate, se afla un bărbat în vârstă de 24 de ani din India. Suyash Dixit, directorul executiv al companiei indiene de tehnologie Softinator. Scopul călătoriei: revendicarea unei fâșii de pământ de 800 de metri pătrați, cunoscută sub numele de Bar Tawil, la granița dintre Egipt și Sudan, care nu aparține niciunuia dintre cele două țări. Și nici vreunei alte țări. 

Suyash Dixit fusese avertizat de armata egipteană, care controlează fâșia, că va trebui să își lase orice obiect de valoare și să se întoarcă în 24 de ore, scrie tânărul pe contul său de Facebook, unde a postat întreaga poveste. Înainte de a porni în călătoria sa „regală”, tânărul și-a anunțat telefonic un prieten: dacă nu avea să se întoarcă acasă până la mizeul nopții, să anunțe de urgență poliția.

4

Bar Tawil este un fel de no man’s land al teroriștilor. Militarii egipteni au ordin să tragă fără somație. Altfel spus, Dixit ar fi putut oricând să fie secerat de un glonț. Taximetristul acceptase propunerea indianului contra unei sume motivante.

După șase ore de înaintat prin deșertul dogoritor, fâșia Bar Tawil, locul viitoarei „împărății”, i s-a afișat lui Dixit în fața ochilor. Bărbatul a coborât din taxi cu un steag galben-roșu, a făcut câțiva pași fermi și l-a înfipt în pământul secetos. „Respectând etica și legea civilizației timpurii, cea care spune că dacă ai pretenții la un teren, atunci trebuie mai întâi să îl cultivi, am îngropat o sămânță și am turnat puțină apă peste ea. Deci, e al meu acum”, a explicat indianul.

„Eu, Suyash Dixit, primul din obârșia mea și protector al tărâmului, mă declar rege al «Regatului lui Dixit»”, se arată în „declarația de proclamare” postată de bărbat pe pagina sa de Facebook.

Următoarea decizie a „regelui” Dixit? Lansarea unui site dedicat „regatului”. Apoi, elaborarea unui set de legi. Suyash Dixit îți va conduce „regatul” doar online, iar oamenii pot folosi site-ul său pentru a aplica pentru cetățenie.

Însă în acest momemt site-ul lui Dixit este picat: kingdomofdixit.gov.best

Suyash Dixit nu este primul om din lume care declară un nou stat național pe o bucată de pământ nerevendicată de vreo țară. Cel mai recent, în 2015, un activist libertarian ceh a proclamat Republica Liberland, la granița dintre Croația și Serbia, pe malul vesti al Dunării. Liberland este o bucată de pământ de şapte kilometri pătraţi despre care preşedintele auto-proclamat susţine că nu este revendicată nici de Croaţia şi nici de Serbia.

Desigur, asemenea proiecte sunt nule juridic.

 

Pe aceeași temă