Viața pe Marte, simulată în Hawaii

Data publicării:
marte pe hawaii

Misiunea celor şase oameni de ştiinţă care simulează viaţa pe Marte în vârful unui vulcan din Hawaii se apropie de final. Mai au de stat acolo doar două luni din cele opt ale experimentului şi până acum totul a decurs fără incidente. Cercetătorii au vorbit la BBC despre cum este să trăieşti în izolare atât de mult timp, într-un spaţiu arid, fără pic de vegetaţie, şi fără contact cu lumea exterioară.

Ansley Barnard, inginer: „Mă interesează spaţiul de când aveam 13 ani. Mi-am dorit întotdeauna să ajut umanitatea să ajungă cât mai departe în Univers şi cred că este fascinant că putem împinge limitele ştiinţei cât mai departe”.

Cercetătorii stau într-o structură în formă de dom, la o altitudine de peste 2.500 de metri, pe versantul unui vulcan din Hawaii. Condiţiile sunt asemănătoare celor de pe Planeta Roşie: fără vegetaţie, fără contact cu lumea exterioară şi ieşiri doar în costume speciale.

Laura Lark, specialist în comunicaţii: „Studiile realizate de HI-SEAS au scopul comun de a afla cum să menţii o echipă unită şi performantă pe o perioadă lungă de timp cât ar fi necesar ca oamenii să călătorească spre Marte şi înapoi”.

Samuel Payler, cercetător: „HI-SEAS este o simulare foarte bună a aspectului psihologic al unei misiuni pe Marte. Suntem aici într-un spaţiu foarte limitat, locuim împreună, facem totul împreună şi exact de asta ai parte atunci când călătoreşti către Marte”.

Chiar şi comunicaţiile cu echipa de control a Universităţii din Hawaii, cea care conduce experimentul, sunt întârziate cu 20 de minute, adică exact cât le ia undelor radio să parcurgă 56 de milioane de kilometri, dintanţa între Pâmânt şi Marte. Cercetătorii se pregătesc pentru tot felul de situaţii, inclusiv cele de urgenţă.

Brian Ramos, cercetător: „Am primit mesaj că vine o furtună radioactivă, că trebuie să evacuăm. Aşa că a trebuit să ne coordonăm foarte bine pentru a lua toate proviziile de care aveam nevoie, lichide, ventilatoare suplimentare.

Joshua Ehrlich, biolog: „Nu poţi să ştii exact cum va fi pe Marte până nu ajungi acolo. Atunci când te pregăteşti pentru o misiune pe Planeta Roşie trebuie să te gândeşti la toate dinainte, pentru că odată ajuns acolo, va fi cu totul altceva. Asta încercăm aici la HI-SEAS, încercăm să aflăm toate detaliile înainte de misiune, pentru a le putea implementa”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri