CTP, despre cei care nu merg la vot: „Îi întreb: nu pute pământul sub ei? Dacă le e lene, frig, să ceară urna mobilă, ca Ion Iliescu”

Data actualizării: Data publicării:
ctp24nov

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut o comparație între un tânăr care dirija circulația în fața mall-ului în care a avut loc un incendiu, deși mașina lui era în pericol să ia foc, și oamenii care merg la vot. În ambele cazuri, spune gazetarul este vorba despre oameni cărora le pasă de ceilalți.

Cristian Tudor Popescu: „Dă dovadă de implicare și nu e academician, după numărul de „beep”-uri. Tânărul ăsta și alții care opreau mașinile au înțeles exact ce nu înțeleg cei care nu merg la vot. Putea să-și vadă de treabă. Ce treabă avea el în interscție, să riște să dea unul peste el? De ce a făcut-o? Pentru că îi pasă de ceilalți oameni.

Ce face omul care nu vine la vot? Exact asta nu înțelege: votul nu e numai pentru tine. Dacă stai de vorbă cu ei, spun: eu nu mă duc la vot, că nu am pe cine vota. Vorbește exclusiv de stările, opiniile și ideile lui. Egoist și egocentric, e centrat numai pe el. Nu-și imaginează că votul e un act colectiv, nu individual. Nu votezi doar pentru tine, votezi pentru mulți alții, până și pentru cei care nu ar vota ca tine.

Cei din diaspora sunt cumva în situația tânărului din intersecție. Ei au niște slujbe clar mai bune decât în România, câștigă mai bine, sunt în țări civilizate, cu sistem de sănătate, de educație, mai bun decât în România. Pentru ce să mai voteze?

Unii se gândesc să se întoarcă, alții nu, dar vin să voteze. E clar că nu o fac în primul rând pentru ei, pentru că nu depind de slujbele de la stat date generos în ultimii ani, cu salariile crescute. Ei în general sunt în sectorul privat, acolo plătesc taxele, nu au nicio treabă.

Invers, toate programele astea guvernamentale - cum să facem să-i întoarcem pe cei din diaspora? Păi facem programul tomate, programul gutui și așa mai departe, ca să îi aducem. Toate astea nu fac doi bani. Singurul program care îi poate aduce e votul. Prin votul nostru putem schimba ceva, oamenii ăia asta așteaptă, să se schimbe acel ceva care i-a făcut să plece.

Deci votul nu e pentru tine.

Stanislaw Lem spunea în „Solaris” că nu poți iubi cu adevărat Pământul decât dacă de îndepărtezi suficient de el și îți dai seama cât de mic și de fragil este. Când te depărtezi de locul nașterii tale, aproape că abia atunci îți dai seama ce înseamnă. Nu toți au această energie pe care au arătat-o cei din diaspora, aici în țară.

M-am uitat din nou cu tristețe la distribuția de vârstă la vot. Nu au au înțeles nimic, nu vor să gândească. Nu le e rușine, în ultimă instanță. Mă gândesc la tineri, la cei între 18 și 49 de ani.

Cum poți? Părinții și bunicii lor se duc la vot - și mor la vot, la propriu. Sunt oameni bătrâni, bolnavi,

Vin oameni în scaun cu rotile, cu cârje, să voteze. Și tinerii noștri, sănătoși, viguroși... e 18.10. Sigur nu mă pot adresa decât celor care sunt acum acasă. Pentru cei care sunt la mall, am pregătit o scrisorică.

Îi întreb pe cei care stau acasă, nu pute pământul sub ei? E o vorbă veche, românească. Dacă le e lene, li se pare prea frig, umezeală, să ceară urna mobilă, ca Ion Iliescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri