VIDEO. Traian Băsescu, urmărit penal pentru șantaj. Parchetul ÎCCJ: Nu se impune ca ancheta să fie coordonată de DNA

Data publicării:
basescu - 7260050-Mediafax Foto-Dragos Savu

FOTO: Mediafax Foto

Actualizare 20.30. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat miercuri seară că va merge din nou în fața procurorilor de la Parchetul General după ce avocații săi vor consulta dosarul în care este acuzat de șantaj de către senatorul Gabriela Firea.

"Am vrut să vorbesc cu procurorii de caz, însă am constatat şi unii şi alţii că nu ştim ce e în dosar. Adică şi eu şi avocaţii. Şi nu se putea vorbi fără să ştii ce e în dosar. Avocaţii studiază dosarul şi, când mă vor invita din nou, mă voi duce în cunoştinţă de cauză, pentru că eu nu ştiu ce e în dosar", a spus Traian Băsescu. Declaraţia are loc în contextul în care fostul preşedinte a ieșit de la Parchetul General după numai 20 de minute. 

Traian Băsescu a mai spus că Gabriela Firea ar trebui să decidă dacă, în relaţia cu el, vrea să fie privită ca politician sau ca o "mămicuţă în luna a opta". 

"Problema Gabi Firea are două aspecte. Gabi Firea este o femeie în luna a opta. Eu am două fete care au născut în doi ani trei copii. Ştiu ce înseamnă o femeie în luna a opta şi încerc să o tratez ca pe o femeie în situaţia domniei sale. Pe de altă parte, Gabi Firea e şi om politic. În relaţia cu mine va trebui să se hotărască: vrea să fie mămica în luna a opta sau omul politic. Eu îi dau categoric şansa să fie mămicuţa în luna a opta. Şi, dacă vrea, îi şi botez copilul", a afirmat Traian Băsescu.

"Dânsa când se prevalează de faptul că e senator în Parlamentul României, când se prevalează că e mămicuţă în luna a opta. Eu am toată disponibilitatea să o tratez plecând de la realitatea aceasta, care e mult mai umană decât cea a doi oameni politici", a completat fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu a publicat un contract între Crescent și o firmă administrată de Gabriela Firea


Actualizare 17.50. Parchetul General a făcut precizări în legătură cu dosarul în care fostul președinte Traian Băsescu a fost pus sub urmărire penală pentru șantaj la adresa Gabrielei Firea.

Astfel, potrivit biroului de presă, aceste precizări fac referire la o serie de opinii juridice exprimate în ultimele ore în spațiul public, neasumate însă oficial. Aceste opinii juridice arată că ancheta în care Traian Băsescu are calitatea de suspect pentru două acte materiale de șantaj ar fi trebuit să fie coordonată de procurorii DNA, în baza legii 78/2000, adică legea privind combaterea corupției. Această competență a DNA ar fi atrasă de calitatea în care pretinsele fapte ar fi fost săvârșite – cea de președinte al României, de înalt demnitar.

Pe de altă parte, în precizările făcute de Parchetul instanței supreme se arată că pe durata mandatului de președinte această anchetă a fost suspendată, iar ordonanța prin care s-a dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu și prin care acesta a dobândit calitatea de suspect a fost redactată în urmă cu câteva zile, așadar când nu mai avea calitatea de președinte al României. Prin urmare, Parchetul consideră că a respectat legea și procedura penală și nu se impune ca această anchetă să fie coordonată de procurorii DNA.

Legea și procedura prevăd că atunci când o anchetă este desfășurată de parchetul care nu are competență, orice act este lovit de nulitate, relatează Andreea Georgescu, reporter Digi24. Așadar, nu este exclus ca această ipoteză să fie invocată în cazul în care Traian Băsescu ar fi trimis în judecată. Rămâne de văzut dacă avocații fostului președinte vor invoca această chestiune juridică.  


ACTUALIZARE 12:15 Parchetul a transmis presei un comunicat cu următoarele precizări:

„Ca urmare a solicitărilor reprezentanţilor mass-media referitoare la calitatea în care a fost citat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie domnul Băsescu Traian, fost preşedinte al României, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj.

Azi, 18 martie 2015, domnul Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului.”


ACTUALIZARE 11:50 Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaș, a confirmat că lui Traian Băsescu i s-a adus la cunoștință că este urmărit penal pentru șantaj. Avocații fostului președinte au cerut timp pentru a studia dosarul și nu s-a stabilit un termen pentru o audiere ulterioară. Traian Băsescu nu a făcut declarații și s-a comportat ca orice suspect, fără a face reproșuri de vreun fel, a spus Bolcaș. 


ACTUALIZARE 11:21. După aproximativ 20 de minute, Traian Băsescu a ieșit de la Parchetul General. Nu a făcut declarații. Potrivit unor surse judiciare, s-ar fi decis începerea urmăririi penale împotriva sa. Judecând după cât a stat la Parchetul General, e foarte probabil să-și fi rezervat dreptul de a nu face declarații în fața procurorului de caz.

 

La ieșire, fostul președinte a fost întâmpinat și de susținători, care i-au scandat numele.

ACTUALIZARE 10:52 Traian Băsescu a sosit la Parchetul General, dar nu a făcut declarații presei.

În fața instituției s-au adunat mai mulți protestatari care strigă „Băsescu la pușcărie” și fluieră.


În calitate de purtător de cuvânt al Comisiei de anchetă, senatorul Gabriela Firea a spus că firma care i-a vândut Ioanei Băsescu cele aproape 300 de hectare de teren agricol ar fi fost inactivă la momentul tranzacţiei.

Replica lui Traian Băsescu a venit imediat. Fostul şef de stat i-a transmis acesteia să aibă grijă ce se întâmplă pe moşia soţului, pentru că s-ar putea trezi singură acasă.

La începutul săptămânii, Traian Băsescu a acuzat-o pe Gabriela Firea de spălare de bani, pentru ca ar fi împrumutat bani de la Crescent, pe care i-ar fi transferat într-o companie din grupul lui Dan Voiculescu.

Din închisoare, Dan Voiculescu anunţă că îl dă în judecată pe Traian Băsescu
Traian Băsescu se aşteaptă să fie chemat la Parchet

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri