Reuniune CSAT: Se discută bugetele pentru securitatea naţională. Premierul are programată altă întâlnire la ora şedinţei

Data publicării:
csat-1

Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru marţi, ora 15:00, reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căruia fi discutate propunerile de buget ale instituţiilor care se ocupă de securitatea naţională. La ora 15 însă, premierul are programată o întâlnire cu omologul său din Slovacia, ceea ce înseamnă că nu va participa la reuniunea CSAT. Nici prezenţa miniştrilor care fac parte din Consiliul de Apărare a Ţării nu este sigură.

Majoritatea miniştrilor din CSAT şi-au confirmat participarea la summitul care se desfăşoară în această perioadă la Bucureşti - Forumul oamenilor de afaceri „China-Europa Centrală şi de Est”.

În presa de luni au apărut de altfel imediat speculaţii potrivit cărora Traian Băsescu ar fi convocat special şedinţa în ziua în care premierul avea stabilit un alt program. Preşedinţia a reacţionat prin purtătorul de cuvânt, dar şi prin vocea consilierului prezidenţial Gabriel Berca, invitat la Jurnalul de seară. Acesta a precizat că reuniunea CSAT a fost stabilită din timp, iar prim-ministrul a fost informat: „Această şedinţă nu este convocată peste noapte. În momentul în care se stabileşte o şedinţă CSAT, există documente care merg pe la toţi miniştrii care fac parte din CSAT. Asta durează şi două-trei săptămâni, cât sunt analizate documentele. Această şedinţă e de mai multă vreme planificată. Deci nici pe departe nu discutăm de o şedinţă de urgenţă”, a spus Gabriel Berca la Jurnalul de Seară Digi24.

În plus, „Premierul e informat cu privire la şedinţă, sunt documente pe care trebuie să le semneze”, a precizat consilierul preşedintelui Traian Băsescu.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a declarat tot luni seară că CSAT a fost convocat încă din 18 noiembrie, cu acordul premierului, iar speculaţiile pe această temă sunt „complet neadevărate şi răuvoitoare”.

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se află propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Pe timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională”, se arată în comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale.

Convocarea şedinţei CSAT de marţi, 26 noiembrie, a fost făcută încă de lunea trecută, 18 noiembrie, şi cu acordul prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, care este şi vicepreşedinte al CSAT”, a precizat Bogdan Oprea, într-o declaraţie de presă remisă Mediafax.

Caracterul de urgenţă al şedinţei este dat de faptul că bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale trebuie avizate de CSAT înainte de votarea bugetului pe anul 2014 în Parlamentul României”, se mai arată în declaraţie.

Bugetul de stat pe 2014 a fost depus la Camera Deputaţilor, decizională, abia luni, 18 noiembrie, adică ziua în care s-au făcut şi demersurile pentru convocarea şedinţei, iar puncte de vedere ale instituţiilor implicate au fost depuse la Secretariatul CSAT până vineri, 22 noiembrie, subliniază Bogdan Oprea. „Ţinând cont şi de faptul că preşedintele României se află într-o deplasare externă joi şi vineri, dar şi de caracterul de urgenţă al subiectelor aflate pe ordinea de zi, şedinţa CSAT a putut fi convocată doar la începutul acestei săptămâni”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri