Cum sunt afectați producătorii români de noile tarife americane pe oțel și aluminiu

Donald Trump a anunțat luni tarife de 25% pe importurile americane de oțel și aluminiu, „fără excepții sau scutiri”. Pentru România, decizia se traduce în restrângerea producției, cred specialiștii, cu efecte precum reduceri de costuri, pierderi de locuri de muncă sau relocări în zone în care nu se aplică aceste taxe. Cum reacționează producătorii români?
Schimbările nu vor intra în vigoare până în martie, ceea ce ridică posibilitatea ca administrația Trump să negocieze acorduri cu guvernele care doresc o scutire. Liderii internaționali au reacționat timpuri, în frunte cu Uniunea Europeană care a anunțat că va răspunde „ferm” acestor taxe „nejustificate”.
În România, însă, companiile nu par să se îngrijoreze, deși analiștii economici iau în calcul și scenarii negative. De exemplu, potrivit economistului Adrian Negrescu, impunerea tarifelor pe oțel și aluminiu se traduce în scumpirea mărfurilor românești și, mai grav, în restrângerea producției, cu efecte precum reduceri de costuri, pierderi de locuri de muncă sau relocări în zone în care nu se aplică aceste taxe.
„Pentru România, decizia lui Trump va însemna o scumpire a exporturilor către Statele Unite și o accentuare a problemelor economice din țara noastră, mai ales într-o industrie extrem de sensibilă cum este cea a oțelului, unde am ajuns la o limită de avarie. Suntem pe locul 11 în topul surselor oțelului importat de SUA, cu 478.000 de tone, și această decizie nu va face altceva decât să scumpească mărfurile românești, să facă mai dificil exportul acestor produse, în condițiile în care și așa avem o balanță comercială extrem de dezechilibrată.
Pentru noi, din păcate, această taxare suplimentară pe exporturile de oțel va însemna probleme de livrări în Statele Unite, iar acest lucru se va traduce printr-o restrângere a producției pentru această destinație. Restrângerea producției în firmele românești va însemna reduceri de costuri, pierderi de locuri de muncă, reorentări ale producției în zone în care nu se aplică aceste taxe abuzive”, a declarat economistul, pentru DigiEconomic.
Reprezentanții combinatului Donalam din Călăraşi, de exemplu, unul dintre principalii jucători din industria barelor de oţel laminate la cald din Europa și parte a grupului italian Beltrame, au declarat pentru DigiEconomic că activitatea grupului nu este direct influențată de aceste tarife.
„Cu toate acestea, efectele se vor face însă simțite asupra pieței globale, implicit asupra pieței europene. Din punctul nostru de vedere, măsuri protecționiste similare menite să sprijine producătorii europeni sunt absolut necesare și așteptate, de urgență, și din partea autorităților europene”, au transmis aceștia. Beltrame controlează combinatele de la Călăraşi şi Târgovişte.