Ce produse americane s-ar putea scumpi din cauza tarifelor impuse de Trump pe importurile de oțel și aluminiu

SUA urmează să impună tarife de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu. Măsurile anunțate de președintele Donald Trump, care ar urma să intre în vigoare luna viitoare, se traduc într-o creștere a costurilor pentru firme și a prețurilor pentru consumatorii americani.
Există riscul ca firmele să transfere aceste costuri suplimentare, total sau parțial, către consumatori și, întrucât oțelul și aluminiul sunt componente-cheie în multe produse, unele s-ar putea scumpi considerabil.
Aproximativ 70% din oțelul folosit în SUA pentru fabricarea conservelor pentru alimente este importat, provenind din țări precum Germania, Olanda și Canada, potrivit Can Manufacturers Institute (CMI), un grup care reprezintă producătorii de conserve.
După ce Trump a impus tarife pe oțel în 2018, mulți producători de conserve au obținut „excepții” de la aceste taxe, în pofida obiecțiilor venite din partea producătorilor siderurgici, pe fondul producției limitate a acestui tip de oțel în SUA.
De atunci, companiile siderurgice și-au redus și mai mult producția, ceea ce a dus la creșterea prețurilor, a avertizat CMI, care a trimis o scrisoare administrației Trump, semnată de mari companii alimentare, precum General Mills, Del Monte și Goya.
Robert Budway, președintele CMI, a declarat că, în lipsa unor excepții pentru importul de oțel destinat producției de conserve, prețurile produselor alimentare la conservă fabricate în SUA vor crește.
„Deși președintele poate crede că aceste tarife protejează industria siderurgică, ele subminează siguranța alimentară și reziliența lanțului de aprovizionare pentru produsele alimentare la conserve, de care americanii depind zilnic”, a spus Budway, potrivit BBC.
În ceea ce privește aluminiul, producătorii de bere și băuturi carbogazoase, precum Coca-Cola, au avertizat, de asemenea, că această măsură va crește costurile, prețurile și va spori utilizarea plasticului.
Trump a declarat că, de această dată, nu vor exista excepții de la regulă, nici pentru produse individuale și nici pentru anumite țări, deși unele sectoare speră că își va schimba poziția.
Un alt sector care ar putea fi impactat puternic ar fi cel auto. După ce Trump a impus tarife pe oțel și aluminiu în primul său mandat, producători auto precum Ford și General Motors au avertizat că aceste măsuri le vor crește costurile cu aproximativ 1 miliard de dolari fiecare.
Pentru consumatori, Morningstar a estimat atunci că aceste tarife vor duce la o creștere a prețului unui automobil cu aproximativ 1%, respectiv cu aproximativ 300 de dolari.
David Whiston, analist la Morningstar, a avertizat că Ford s-ar putea confrunta cu o creștere similară a costurilor și de această dată, dar nu este clar cât de mult vor fi afectați consumatorii.
Presiunile privind accesibilitatea într-o piață unde vânzările nu și-au revenit la nivelurile din 2019 ar putea limita acest transfer de costuri către buzunarele clienților, consideră Michael Wall, analist auto la S&P Global Mobility.
Cu toate acestea, el a spus că este „realist” să ne așteptăm ca o parte din costurile generate de tarife să fie resimțite de cumpărători.
Economiștii de la TD Economics au estimat că prețurile automobilelor s-ar putea majora cu aproximativ 3.000 de dolari dacă tarifele generale asupra importurilor din Mexic și Canada vor intra în vigoare.
Industria construcțiilor, de asemenea, este unul dintre cei mai mari utilizatori de oțel, acesta fiind esențial pentru structurile clădirilor, electrocasnice și alte echipamente.
Carl Harris, președintele National Association of Home Builders, a declarat că decizia de a impune tarife pe oțel și aluminiu este „total opusă” obiectivului declarat de Trump de a face locuințele mai accesibile, avertizând că această măsură va descuraja dezvoltarea și reconstrucția.
„În cele din urmă, consumatorii vor plăti pentru aceste tarife prin prețuri mai mari la locuințe”, a avertizat el.