Vietnamul vrea să atragă investitori străini din industria semiconductorilor. Competiția cu rivalii asiatici din sector este puternică

Alexandru Gologan Data publicării:
vietnam semiconductori
sursa: gettyimages.com/

Vietnamul a promis scutiri de taxe și alte avantaje companiilor de tehnologie dacă vor ajuta la dezvoltarea sectorului național de semiconductori . Țara din Asia de Sud-Est vrea să speculeze „războiul cipurilor” dintre China și SUA pentru a deveni un furnizor recunoscut la nivel regional.

Vietnam va aloca granturi companiilor private străine care vor investi în industria națională de semiconductori. De asemenea, parteneriatul public-privat dintre statul asiatic și companiile de tehnologie are și o latură științifică. Oficialii de la Hanoi vor pune la dispozița o bază modernă de cercetare pentru firmele partenere.

„Industria semiconductorilor din Vietnam este abia la început. Investim în activitățile de cercetare și sperăm cu ajutorul partenerilor să ne dezvoltăm”, a declarat ministrul vietnamez al științei și tehnologiei, Huynh Thanh Dat.

Vietnamul își propune să formeze 50.000 de ingineri pentru industrie până în 2030, iar universitățile vor avea clase speciale în parteneriat cu angajatori precum Samsung. Țara are o bază solidă pentru educație în domeniul științei și tehnologiei, dar lipsa de competențe avansate a limitat până acum progresul electronicii, relatează Financial Times.

„Există multe țări din întreaga lume cărora le-ar plăcea să aibă capacitatea Vietnamului. Țara are potenţialul de a deveni o putere în industria semiconductorilor, dacă investițiile sunt realizate coerent”, a declarat Jose Fernandez, subsecretar de stat american pentru creștere economică, energie și mediu.

Companii renumite, precum Nvidia sau Samsung au anunțat recent că vor să-și relocheze activitatea de producție a cipurilor în Vietnam, pe fondul războiului comercial SUA-China. Economia vietnameză a pierdut miliarde de dolari în investiții atunci când giganții Intel și AT&S au preferat rivala Malaezia. Totodată, anumite companii americane s-au arătat interesate de programul ambițios propus de Hanoi dacă Vietnamul ar avea suficientă energie regenerabilă pentru a-și îndeplini obiectivele ecologice.