Sari la conținut

Cum alegem un vin bun pentru masa de Paște

Cum se apropie Paştele, mulţi români caută un vin bun pentru masa de sărbătoare. Eticheta unui vin cu origine controlată e un certificat de garanţie. Astfel de vinuri sunt verificate frecvent şi vor fi întotdeauna mai bune decât cele vândute pe marginea drumului, spun viticultorii.

Un vin ieftin nu este neapărat şi o afacere bună. Şi asta deoarece un producător de vin autentic are costuri de producţie ridicate. Specialiştii spun că ar trebui să fim atenţi la mai multe lucruri atunci când alegem vinul pe care îl punem pe masă.

„Dacă vinul pe raft este 6 lei, jumătate cât îi revine producătorului cu 3 lei să îmbuteliezi, să pui sticla, e destul de dificil ca să susţii calitatea”, spune Lucian Neacșu, viticultor.

Un vin necertificat, de pe marginea drumului, expus la temperaturi crescute, fără etichetă şi pus în sicle de plastic îşi pierde din calităţi.

„Vinul poate să fie bun, dar stând în soare, expus la oxigen, într-un vas care nu e pe plin, el se degradează obligatoriu. Evoluează negativ, se duce în volatil, adică în oţet şi avem riscurile să luăm un vin prost. Sau fals în ultimă instanţă”, adaugă Lucian Neacşu, viticultor.

Cel mai bun instrument la îndemâna cumpărătorului este eticheta.

„Toate vinurile certificate cu aceste holograme sunt monitorizate permanent, supuse unor controale frecvente, iar riscurile de neconformitate sunt foarte reduse”, spune Alina Mocanu, inginer în domeniul vinificaţiei.

Un vin bun poate fi recunoscut după aspect, culoare, limpezime şi gust. Un vin apos este un vin de proastă calitate.

„A doua etapă a degustării este examenul olfactiv, vinul este elegant, frumos în nas, arome de fructe de pădure, de vanilie”, explică viticultorul.

Consumul de vin contrafăcut, cu substanţe chimice în cantităţi mari, poate afecta sănătatea, avertizează medicii.

„Pot să fie intoxicaţiile alimentare sau afecţiunile alergice, pornind de la dermatite alergice şi nu excludem apariţia enterocolitelor în cazul în care tubul digestiv este afectat”, avertizează medicul Valentin Boldea.

Cum se apropie Paştele, autorităţile au declanşat deja de câteva săptămâni controale la comercianţii de vin. Doar în ultimele zile, inspectorii au confiscat 400 de litri de vin, în judeţul Vrancea.