(P) Cum a ajuns încălțămintea sport să fie acceptată la aproape orice ținută și aproape orice ocazie

Data publicării:
incaltaminte femei
Foto: Guliver/GettyImages

Toate femeile din ziua de azi sunt în continuă mișcare, drept pentru care confortul devine primordial atunci când vorbim de încălțăminte femei. De aceea, în ultimii ani, acestea au îmbrățișat tendințele modei inspirate din lumea sportivă. Aceasta a început de jos, de la picioare, de la încălțăminte, dar încet-încet își face loc și în tendințele vestimentare atât feminine, cât și masculine.

Acum ceva vreme, să te îmbraci formal și să asortezi la acest outfit o pereche de pantofi de sport - adidași sau teniși - era de neconceput. Astăzi, însă, e posibil. Ceea ce acum câțiva ani era doar un accesoriu pentru sala de sport, acum s-a transformat în elementul principal al multor ținute, pentru multiple ocazii. E imposibil să nu dai peste cineva încălțat cu încălțăminte de sport în orice loc de pe planetă.

Încălțăminte femei - oferte (LINK)

În 85% din cazuri, cei care cumpără încălțăminte sportivă nu o fac pentru scopul pentru care aceasta a fost creată.

Cum au ajuns pantofii de sport, această creație a revoluției industriale, un accesoriu aproape de nelipsit pentru orice bărbat, dar și pentru orice femeie? Să o luăm cu începutul...

Contrar a ceea ce ai putea crede, la începuturi, încălțămintea sportivă era un simbol al opulenței, al statutului social. În secolul XIX, revoluția industrială a creat o clasă medie emergentă, care dintr-o dată avea resurse mai multe și timp suficient pentru a se dedica și altor activități. „Această clasă medie emergentă voia să arate lumii că are destul timp liber, spre deosebire de cei mai săraci, pentru care munca nu lăsa loc și de prea multe alte activități. Așa au apărut pantofii de sport. Ca un simbol ostentativ al clasei medii”, explică Elizabeth Semmelhack, curatoarea muzeului Bata Shoe din Toronto.

Încălțăminte femei - oferte

La începutul secolului XX, producția de încălțăminte sportivă era deja semnificativă, dar abia din anii 30 producția a început să fie una de masă. „În anii 30, guvernele din toată lumea au început să se preocupe de starea de sănătate a populației și asta a coincis cu un interes mai ridicat pentru corp”, mai spune Semmelhack.

Așa au început să se „democratizeze” pantofii de sport, cel puțin în Europa și Statele Unite. Apoi, după Al Doilea Război Mondial, utilizarea pantofilor de sport a început să se generalizeze.

Astăzi, pantofii de sport sunt un simbol al unei culturi globalizate, care e folosit de la starurile de la Hollywood până la triburile de indigeni din Amazon. Originile acestui fenomen sunt în anii 70, potrivit lui Matt Powell, analist sportiv al NPD Group. „În anii 70, sportul sexy era tenisul. Atunci au început să se poarte tot mai des în viața de zi de zi adidașii”, susține acesta.

Încălțăminte femei - oferte (LINK)

Apoi a apărut obsesia pentru alergare, pentru viață sănătoasă, alergatul devenind în scurt timp un exercițiu foarte popular în toată lumea. Starurile internaționale au contribuit și ele la această „modă”, precum și creșterea interesului public pentru sportul profesionist. Starurile din sport au început să fie folosite în reclame pentru încălțăminte sportivă, iar acest lucru a dus la o creștere a popularității acestui tip de pantofi. Conexiunea dintre sport și muzică, apoi cinema, au crescut și mai mult obsesia pentru astfel de încălțăminte. Tinerii voiau să copieze artiștii preferați, asta se știe de când lumea. Așa a început epoca modernă a pantofilor de sport.

Iar lumea modernă este tot mai puțin obsedată de formalitate, așa că încălțămintea sport a devenit tipul de încălțăminte prin excelență potrivit pentru orice ocazie. „Suntem într-un moment în care este acceptabil să folosești teniși sau adidași aproape la orice outfit, ceea ce acum zece ani era de neconceput”, mai spune Powell.

”La o întâlnire de afaceri de acum un deceniu toată lumea venea la costum și cravată. Nu mai e cazul acum. Jeanși și adidași sunt norma în ziua de azi”, a mai explicat specialistul citat.

Link încălțăminte femei - oferte

Și pentru că moda nu e doar pentru bărbați, iar femeile din ziua de azi sunt la fel de active și de implicate în carieră la fel ca bărbații, așa se face că și acestea au adoptat, din rațiuni de confort și de comoditate, încălțămintea sportivă la aproape orice ținută și la aproape orice ocazie. Fuste cu teniși? Desigur! Rochie cu adidași? Ba bine că nu!

Și dacă la început încălțămintea sportivă era simbol al unei clase, în ziua de azi cu greu găsești ceva mai comun în rândul oricăror clase sociale decât încălțămintea de sport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri