Ce să mănânci ca să te faci bine mai repede?

Data actualizării: Data publicării:
ciorba 2

Când ai o gastroenterită, gripă sau chiar și o simplă răceală (suntem în plin sezon)  nu prea mai ai poftă de mâncare. Totuși, alimentația  joacă un rol important pentru a ne însănătoși. Ce ar trebui să mâncăm? 

gripa tratament_shutterstock_650188465
Alimentația este foarte importantă pentru o însănătoșire cât mai rapidă FOTO: Shutterstock

În cazul unei îmbolnăviri, corpul are nevoie de mai multe calorii decât în mod normal. Alimentația trebuie să fie adaptată din punct de vedere caloric, astfel încât să aducă o mai mare calitate nutrițională. 

Iată câteva sfaturi: 

Trebuie să favorizăm hrana semisolidă, mai ușor de înghițit. De pildă, o supă-cremă în locul unei ciorbe de legume. Fiind mai vâscoasă, supa-cremă de legume conține mai multe fibre și minerale. 

Alimentele cu aport mare de vitaminele C și D sunt importante pentru a stimula sistemul imunitar.  Vitamina D se găsește în alimente bogate în antioxidanți cum ar fi ceaiul verde, ciupercile sau usturoiul. Vitmaina C este conținută în cantități mari în fructe precum kiwi, coacăze negre, citrice, dar și în ardei.

O rețetă ca pe vremea bunicilor spune că usturoiul și unele plante medicinale ajută când e vorba de inflamații și dureri. Însă dacă cel iritat este chiar gâtul, împiedicându-ne să înghițim, alegem alimente de consistență moale, cum ar fi piureurile, iaurtul sau omleta. Ceaiurile calde ajută, de asemenea, la decongestionare. Iar mierea, se știe, este un bun remediu natural. Consistența sa vâscoasă permite diminuarea inflamațiilor gâtului și are și efecte antiseptice.

„Dacă mai avem un ou de ţară, oul bio, este foarte important. Albumina ajută la menţinerea unei stări de bună imunitate şi hrăneşte, gălbenuşul e plin de vitamine, minerale. Tot ce înseamnă culoare închisă la legume şi fructe, înseamnă fitonutrienţi care ne protejează de gripă. Tot ce e fermentat, mai ales la copii să încercăm să le dăm chefir”, spune medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

Dacă este vorba de o sinuzită care vă supără, curry și ardeiul iute ajută. 

Alimente bogate în fibre, cum ar fi fulgii de ovăz și fructele, ajută digestia. O ceașcă cu apă caldă și lămâie poate stimula mușchii digestivi. Fructele uscate, nucile și leguminoasele sunt recomandate și ele contra constipației.

În caz de diaree, este esențială hidratatrea.  De aceea e bine să consumăm supe de legume. Puteți adăuga paste pentru o masă mai consistentă, apoi introduceți progresiv orez, pește, carne slabă.

Dacă vă e greață, aveți vărsături, puteți mânca banane, orez, compot de mere. E bun și ceaiul de ghimbir. Aceste alimente sunt mai ușor de reținut, pentru că aderă la pereții stomacului și ajută la calmarea sistemului digestiv. Evitați însă produsele lactate, alimentele foarte dulci, carnea roșie și legumele proaspete, care sunt mai dificil de asimilat. E important, de asemenea, să nu vă forțați să mâncați, dacă nu vă e foame. Totuși, nu uitați să beți regulat apă sau ceai neîndulcit, pentru a nu vă deshidrata. 

Evident, scoateți din meniu alimentele prea grase. Șaormele, hamburgerii nu au ce căuta dacă vă e rău. E vorba mai ales de grăsimile prăjite, procesate.

Trebuie să știți că o mare parte din apărarea noastră imunitară se află în sistemul digestiv. Flora intestinală este compusă din milioane de bacterii care ne scapă de o parte din microbi. E bine, prin urmare, să consumați alimente bogate în probiotice, adică acele bacterii care reglează flora intestinală, restabilesc echilibrul ei și ajută în lupta împotriva bacteriilor periculoase. Iaurturile sunt purtătoare naturale de probiotice.

De asemenea, nu e bine să țineți cure de slăbire dacă v-ați îmbolnăvit. Dietele riscă să ducă la o scădere a proteinelor prezente în corp, or ele sunt indispensabile în lupta contra infecțiilor. 

Citiți și:  

Gripa în România: 20 de morți. În ce condiții se declară epidemia?

Virusurile plutesc în aer. Cum ne putem feri de îmbolnăvire

Mai mult de jumătate dintre români nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. Leacurile cu care se tratează

Specialiștii recomandă strănutul în cot, nu în palmă

Miturile despre cum scăpăm rapid de răceală. Leacuri băbești sau știință?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri