Mai mult de jumătate dintre români nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. Leacurile cu care se tratează

Data publicării:
gripa tratament_shutterstock_650188465
Foto: Shutterstock

În plin sezon al gripei şi virozelor primim date alarmante. Mai mult de jumătate dintre români nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. Deși iarna trecut s-a înregistrat un număr alarmant de îmbolnăviri şi nu mai puţin de 128 de decese, oamenii nu par să ia în serios amenințarea. Cei mai mulţi evită să se vaccineze pentru că nu consideră acest lucru necesar.

Anual, aproape un milion de români fac gripă, în jur de 100.000 de oameni săptămânal, iar cele mai sigure victime ale virusului sunt copiii.

-Vaccinul antigripal cred că l-am făcut doar când eram mic.

-N-am făcut vaccin antigripal niciodată. Evit cât de mult medicamentele, beau ceai, mă îmbrac bine.

Nici vizita la medicul de familie pentru vaccinare nu este printre priorităţile românilor. Oamenii preferă să-şi aerisească locuinţele şi să fie atenţi doar la igiena personală, potrivit unui studiu recent. Deşi controversată, medicii atrag atenţia că tot vaccinarea antigripală este cea mai eficientă măsură pentru prevenţie.

Adrian Marinescu, medic internist: Gripa poate să aibă o evoluţie prelungită şi, în timp, cei care au şi afecţuni pe lângă, vor face forme severe ajungând la complicaţii respiratorii, diverse boli bacteriene şi, în final, chiar la deces.

Bolnavii cu afecţiuni cardio-vasculare şi pulmonare, diabeticii, gravidele şi copiii de până în cinci ani sunt cei mai vulnerabili pacienţi în faţa virusului gripal. La noi, puţin peste un milion oameni îşi fac vaccinul care, uneori, poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Alexandru Rafila, Societatea română de Microbiologie: Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,3 milioane de doze de vaccin, în creştere faţă de anul trecut. La care se adaugă probabil în jur de 200.000 de doze care se vând în piaţa privată.

La sate, unde cu greu găseşti o farmacie, bătrânii încă prepară leacurile de odinioară.

Cerna Rădulescu, localnică: Cu şosete băgate în oţet, la copiii mai mici.

Localnic: O ţuică fiartă sau un vin fiert cu piper.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel global, epidemiile anuale vor face până la 650.000 de decese.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri