Sari la conținut
News Alert

Încurcătura care pune viața nou-născuților în pericol: Incubatoare noi au fost trimise la spital în loc de maternitate şi nu pot fi folosite

Singurul incubator pe care îl mai are Maternitatea din Râmnicu Vâlcea are aproape 10 ani vechime. În jur de 30 de nou-născuţi au nevoie de incubator în fiecare lună. Bebeluşii sunt ţinuţi în el de la câteva ore la câteva zile, în funcție de problemele medicale. Cum se întâmplă destul de des ca doi bebeluşi să aibă nevoie de incubator, medicii apelează la singura soluţie pe care o au, chiar dacă pun astfel în pericol vieţile copiilor. Pornesc un incubator vechi de 20 de ani.

Şi asta în timp ce Spitalul Judeţean din Vâlcea are şase incubatoare noi, dar care stau degeaba. Explicaţia? Funcţionarii de la Consiliul Judeţean au trecut în proiectul european pentru cumpărarea incubatoarelor adresa spitalului, şi nu a maternităţii, care este la trei kilometri distanţă, aşa că nimeni nu se poate atinge acum de aparate.

„Nu pot fi relocate, pentru că legea spune că, dacă au fost fonduri accesate pentru această locaţie, trebuie să rămână în această locaţie”, spune Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean din Vâlcea.

Foarte utile ne-ar fi. Copiii mici au nevoie de căldură, în special, ca să le creăm confortul termic, ca să poată să se dezvolte cât mai bine într-un mediu extrauterin”, spune Ana Bărăgănescu, medic neonatolog la Maternitatea din Vâlcea.

Explicaţia pentru greşeală este pe măsura gafei. „Ştiţi cum sunt proiectele, proiectele sunt făcute pe fugă. Mă rog, asta e o poveste mai veche, când eu nu eram în temă la vremea respectivă”, afirmă Gheorghe Păsat, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Anual, la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea se nasc în jur de 2.000 de copii.