Sari la conținut
News Alert

Tratamente cu apă termală, un lux în ruine

Clinica de Balneologie şi Recuperare Medicală din Timişoara îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, construită la începutul secolului trecut. Aici vin peste 1600 de pacienţi anual, din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara: „Clădirea Clinicii de Balneologie este mai veche de 100 de ani. Iar din anul 1984 aici nu s-a mai investit niciun leu. Nici nu e de mirare că pereţii, uşile şi chiar gardul sunt scorojite. Acum, speranţa pacienţilor şi a medicilor stă în fondurile europene.”

„E urât. Eu aici stau din 62, dar tot aşa o ştiu. Ar trebuie ceva făcut să arate cât de cât. Ar trebui un pic renovată.”

Din păcate, tratamentele balneologice au ajuns istorie după ce, în urmă cu 10 ani, izvorul de apă termală s-a colmatat şi autorităţile au uitat de el. De asemenea, mare parte a echipamentelor sunt dinainte de 1990 şi nu se mai folosesc.

Pacientă: Am fost amorţită, acum pot să păşesc, e a treia zi de şedinţe.

Reporter: Aici aveţi gratuitate, nu v-aţi fi permis un tratament în Ungaria de exemplu?

Pacientă: De unde?! Cu 3 milioane pensie.

Prof.dr. Mihai Drăgoi, şeful secţiei de Balneologie: „Făceau aici, în acest bazin, programe individuale sau de grup de aşa numita hidrochineto terapie. De 12 ani, datorită lipsei sursei de apă termominerală bazinul nu s-a mai folosit aşteptând să fie reabilitat.”

Primăria Timişoara a investit anul trecut, în reabilitarea cabinetelor, aproximativ 30.000 de euro. Anul acesta şi-a propus să facă însă şi proiectul tehnic pentru o renovare generală şi pentru asta au fost alocaţi 171.000 de lei din buget.

Dr. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timişoara: „În acest moment se pot obţine fonduri europene pentru reabilitarea ambulatoriului de specialitate şi fonduri pentru reabilitarea termică a clădirilor istorice.”

Pentru reabilitări este nevoie de peste 10 milioane de euro. Dacă proiectul este acceptat de Comisia Europeană, atunci lucrările de modernizare ar putea începe în 2017.