Efect neașteptat al carantinei. Renaște o rezervație naturală celebră pentru speciile sale unice

Data actualizării: Data publicării:
lac termal 1 mai

Un efect neașteptat al pandemiei de coronavirus este renașterea rezervației naturale din Băile 1 Mai, județul Bihor. Nivelul apei din lac a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, pe fondul reducerii consumului de apă termală în stațiunile balneare și în Oradea.

Ovidiu Pop este fotograf profesionist și un pasionat de ieșiri în natură. În urmă cu trei săptămâni a ajuns în zona lacului din rezervația naturală și a observat că nivelul apei era mai mare decât de obicei.

„Am ridicat drona să văd mai bine. Surpriza a fost foarte mare să văd că nivelul creștea”, spune fotograful Ovi D. Pop.

În urmă cu câțiva ani, Rezervația Pârâul Pețea din stațiunea 1 Mai din Bihor era cunoscută pentru speciile endemice care puteau fi admirate în apa lacului: nufărul, melcul termal și roșioara lui Racoviță, un pește pe cale de dispariție, care creștea numai în acest ecosistem din nord-vestul țării.

„Era plin de Lotus Thermalis, chiar în porțiunea respectivă, am foarte multe fotografii, atunci nu erau drone”, își amintește Ovi D. Pop.

nufarul termal
Lotus Thermalis

În 2015, lacul a secat aproape complet, pe fondul suprasolicitării zăcământului de apă geotermală de către hotelurile, pensiunile și locuințele particulare din Băile 1 Mai, Băile Felix și Oradea. Acum, că hotelurile s-au închis, iar consumul de apă termală a scăzut foarte mult rezervația pare că revine la viață.

„Nivelul a revenit la normal, ba chiar în ultima săptămână a crescut pe miră mai mult de cota zero și avem confirmarea că în lac avem apă termală, pentru că măsoară 30 de grade Celsius”, explică Andrei Tagor, fost custode al rezervației.

Zecile de piscine din Băile Felix și 1 Mai sunt goale acum, după ce stațiunile au fost închise în urmă cu o lună.

Stațiunea 1 Mai din Bihor, altădată un loc ticsit de turiști, pare acum un loc al dezolării. Bineînțeles niciun turist nu este aici, în plus, un hotel și un spital au fost amenajate ca spații de carantină pentru cei care revin din străinătate în județul Bihor, relatează Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri