Sari la conținut

Dor Geta Popescu, 12 ani și trei recorduri mondiale

6893 de metri este altitudinea celui mai înalt vulcan de pe planetă, Ojos del Salado, din Chile, pe care Geta Popescu l-a cucerit la doar 12 ani. Puştoaica din Râşnov a devenit astfel cea mai tânără persoană din lume care a urcat până în vârful muntelui din America de Sud.

„A fost cea mai grea expediție de până acum, cel mai înalt vulcan din lume și când am plecat urma să fie cel mai înalt munte pe care urcasem. Am urcat pe o pantă foarte abruptă aproape 10 ore”, spune Dor Geta Popescu.

„Acolo sus, concentrația de oxigen este de 70% din cea normală. Noaptea noi am plecat la 3. De la 5800 de metri, probabil că erau în jur de -18 grade, dar cu vânt de 80-90 de kilometri la oră, probabil senzația era de -30; -35 grade”, spune Ovidiu Popescu, tatăl Getei.

Pe 8 decembrie, la ora locala 12:40, ora României 07:40, Geta Popescu a ajuns pe vârful la care cei mai mulţi oameni de pe planetă pot doar să viseze.

„E emoționant să vezi ce se întâmplă. Au fost și momente când nu mai aveam vești de la ei, dar până la urmă totul s-a terminat cu bine”, spune Justin Ionescu, preşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă.

Cei mai experimentaţi căţăratori ai lumii spun că niciun om nu are capacitatea să urce pe un munte de aproape 7000 de metri, fără a avea în spate cel puţin câţiva ani de pregătire.

„Aș spune aproape imposibil. Sunt diferențe, fiecare organism are specificul lui dar pentru prima dată sunt puține șanse să poți să atingi un vârf de aproape 7000 de metri”, adaugă Justin Ionescu.

„E foarte greu, m-am antrenat tot anul și în vară am mai făcut două ascensiuni, pe Elbrus, cel mai înalt vulcan și munte al Europei, de 5000 de metri, și Kilimanjaro, cel mai înalt munte și vulcan al Africii. Trebuie foarte multa pregătire, să te antrenezi. Eu aproape în fiecare săptămână merg în ture și de trei ori pe săptămână am antrenament la escaladă, câte două ore. Și fac și biatlon între timp”, spune Geta Popescu.

Geta Popescu şi-a atins scopul în expediţie, dar acesta nu este decât un episod din marele ei plan. Ea şi-a propus ca până la vârsta de 14 ani să devină prima alpinistă din lume, dar şi cea mai tânără, care să încheie două circuite: "Seven Volcanoes" - cei mai înalţi şapte vulcani din lume şi "Seven Summits" - cel mai înalt vârf muntos de pe fiecare continent.

Abia întoarsă din America de Sud, Geta Popescu se pregăteşte pentru următoarea expediţie, programată la sfârşitul lunii ianuarie: Aconcagua.

„Cel mai înalt vârf din America de Sud, în circuitul Seven Summit. Așteptăm o hotărâre judecătorească de la un judecător din Mendosa pentru a putea intra în parc, ea fiind foarte tânără și legea argentiniana permite doar de la 14 ani intrarea. Apoi în mai în Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord, în iunie McKinley, cel mai înalt vârf din America de Nord și în funcție de finanțări și de rezultatele de până atunci, probabil în noiembrie-decembrie, cel mai înalt vulcan, cel mai înalt vârf din Australia și Oceania”, explică Ovidiu Popescu, tatăl Getei.

Geta povesteşte că atunci când trebuie să se documenteze pentru expediţiile sale viitoare, primele informaţii le obţine de la sora ei mai mare cu opt ani, Coco Popescu - intrată şi ea în Cartea Recordurilor, datorită aceleiaşi pasiuni pentru escaladă şi alpinism.

„Eu sunt foarte fericită și sora mea e foarte fericită pentru mine, mă susține, mă felicită”, spune Geta.

La doar 10 ani, în august 2013, Geta Popescu a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe vârful Ararat. Apoi, la 11 ani a stabilit două recorduri mondiale, după ce a urcat pe vârfurile Sabalan, din Iran și Damavand, cel mai înalt munte vulcanic din Asia.

Luna aceasta a cucerit uriaşul munte din America de Sud. Anul 2016 va fi unul al marilor încercări. Dar asta nu o sperie, dimpotrivă, o ambiţionează să devină cea mai bună din lume şi vrea ca steagul României să fluture pe cele mai înalte vârfuri de pe planetă. Succes, Geta Popescu!