Sari la conținut

Gustul din copilărie. Un medic şi un marinar fac pâine cu maia

Radu Roman a cutreierat ani în şir mările şi oceanele lumii. La începutul lui 2015 s-a hotărât să acosteze definitiv. Fără regrete, a înlocuit uniforma cu şorţul de brutar, şi a dat viaţă unui vis mai vechi al soţiei sale.

Acela de a coace o pâine făcută doar din ingrediente sănătoase şi gustoase, fără stimulente artificiale de creştere sau conservanţi.

Foloseşte tradiţionala maia, un amestec de făină, drojdie şi apă, care ajută pâinea să crească frumos, îi dă aromă şi o valoare nutriţională specială.

Radu Roman, brutar: "Suntem siguri că facem un lucru bun, produsul îl ştim foarte bine, ştim că este un produs de calitate şi pentru asta vom merge înainte şi sperăm ca oamenii să ne aprecieze."

Rodica, medic de profesie, ştie cel mai bine cât de important este să ai produse de panificaţie sănătoase în meniul zilnic. Brutăria a fost întâi un plan şovăielnic.

La un moment dat, cei doi soţi au experimentat câteva produse pe care le-au consumat în familie sau le-au dăruit cunoscuţilor. Încurajaţi de apropiaţi şi de stareţul de la Mănăstirea Ioan Casian, în cele din urmă au pornit afacerea.

Rodica Roman, brutar: "Aducem pe masa românului prăjituri făcute ca acasă, nu folosim deloc produse care să îmbunătăţească gustul în mod artificial şi calităţiile. Le facem ca acasă, cu ouă, cu lapte cu făină."

Deocamdată, în brutărie muncesc cei doi soţi şi o singură angajată. Deşi echipa este atât de restrânsă, cuptoarele n-au răgaz şi coc de la pâine cu prune, până la cozonac. Desigur, toate cu maia.

Deşi la început de drum, mica brutărie are deja clienţi fideli, care mizează pe produsele sigure şi sănătoase.

De fapt, chiar de la amintirea meselor din copilărie a pornit şi ideea acestei afaceri.

Rodica Roman, brutar: "Sper ca fiecare să se bucure şi să-şi amintească în momentul în care consumă produsele noastre de vremea copilăriei, când mergea la bunica şi savura nu neapărat nişte prăjituri extraordinar de aspectuoase, ci prăjituri gustoase şi sănătoase."

O pâine simplă costă de 7 lei, iar cea cu prune 10 lei. Cele mai ieftine dulciuri preparate în brutarie costa 3,5 lei - trigonul cu mere, iar kilogramul de cozonac - 35 de lei.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc