Sari la conținut

Zilele Culturii Maghiare - trei zile de evenimente în Oradea

Trei zile de evenimente pentru reprezentanţii comunităţii maghiare din Oradea. Asta va cuprinde prima ediţie a Zilelor Culturii Maghiare, care se va desfășura la la finalul acestei săptămâni, în oraș. Organizatoare este Agenţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) care vrea să transforme evenimentul într-o tradiţie.

Festivalul "Zilele Culturii Maghiare" va debuta vineri după-amiază cu deschiderea unor târguri de artizani şi produse tradiţionale. Din program mai fac parte concerte, spectacole de teatru, tururi ale Cetăţii şi un concurs de tir cu arcul. Invitatul special al evenimentului este Berenyi Miklos, un îndrăgit actor din Ungaria.

"E un personaj care creează o atmosferă specială și el, pe durata celor două zile, va fi acolo; va fi atât pe scenă, cât și printre cei care sunt participanți la eveniment și va crea, așa, o atmosferă interesantă", spune Mihai Jurca, preşedintele APTOR.

Zilele Culturii Maghiare vor avea şi o încărcătură specială. Vizitatorii sunt invitaţi să doneze pentru Fundaţia Sfântul Francisc a călugărului Bojte Csaba. Organizaţia are în grijă peste 2.300 de copii orfani sau cu probleme sociale găzduiţi în 84 de case pe întreg teritoriul României.

Organizatorii îşi doresc ca şi alte evenimente care vor avea loc în Oradea să păstreze această latură caritabilă.

"Invităm orădenii nu doar să participe printr-o sumă modică în urna care va fi amplasată în curtea cetății, dar și cu sugestii privind acordarea unor unui ajutor pentru alte asociații sau fundații", îndeamnă Angela Lupşea, director interimar al Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea.

Zilele Culturii Maghiare beneficiază de un buget de aproximativ 80 de mii de lei. Festivalul se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităţilor locale din Oradea, după Zilele Culturii Iudaice şi cele ale Culturii Slovace.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş