Sari la conținut

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Titus Corlățean: Am decis să-mi depun mandatul. Teodor Meleșcanu, propus la MAE

Ministrul de externe Titus Corlățean face declarații de presă FOTO: Digi24

ACTUALIZARE 14:15 Premierul Victor Ponta anunță că l-a propus la conducerea MAE pe Teodor Meleșcanu, fostul șef al SIE, care a participat la primul tur al prezidențialelor și care ulterior și-a anunțat sprijinul pentru Viorel Ponta.

ACTUALIZARE 13:24 Potrivit unor surse politice, interimar la Ministerul de Externe ar urma să fie numit Robert Cazanciuc, actualul ministru al Justiției. El a fost anterior funcției de ministru, secretar general al Ministerului de Externe, funcție cu atribuții preponderent organizatorice. De altfel, el ocupa această funcție și la alegerile prezidențiale din 2009.

ACTUALIZARE 11:34 „Ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. În consecinţă, l-am informat cu puţină vreme în urmă pe primul-ministru şi vă informez şi pe dumneavostră că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a spus Titus Corlăţean.

El a adăugat că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul 2. Corlăţean a declarat că nu acceptă ca MAE să fie implicat în jocul electoral al "domnilor Băsescu şi Iohannis".

El a arătat că nu poate accepta să ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. „Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia MAE să fie forţată, obligată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate”, a subliniat Corlăţean.

Ministrul se afla în funcție din decembrie 2012, când l-a înlocuit în funcție pe Andrei Marga, în urma unei remanieri guvernamentale. Practic, în ultimii zece ani, niciun ministru nu și-a încheiat mandatul în fruntea diplomației. Teodor Baconschi, Adrian Cioroianu și Mihai Răzvan Ungureanu și-au dat demisia, iar Cristian Diaconescu, de două ori ministru, a plecat odată cu retragerea PSD de la guvernare, în 2010, apoi odată cu căderea guvernului Ungureanu, în 2012.

ACTUALIZARE 11:33 Titus Corlățean: „Avem încredere că măsurile luate de MAE - echipe suplimentare, suplimentarea cabinelor de vot și a ștampilelor  - vor fluidiza și vor accelera procesul de vot în diaspora în al doilea tur de scrutin”.

„Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) este singurul care poate conduce procesul electoral din străinătate”.

„MAE va face întotdeauna tot ce îi stă în putință pentru buna desfășurare a procesului electoral”.

_____________________

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Declarațiile intervin în contextul disputelor legate de votul din străinătate, care a dat naștere la neînțelegeri inclusiv între MAE și Biroul Electoral Central.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Votul din diaspora a ridicat cele mai multe probleme la scrutinul prezidențial din 2 noiembrie. Puterea este acuzată că a organizat foarte prost alegerile în străinătate. Mulți români nu au reușit să voteze, în ciuda faptului că au stat ore în șir la coadă. Votul din diaspora a dat naștere unor proteste spontane atât în țară, cât și în străinătate. Mai mulți oficiali, inclusiv ambasadorul american, au cerut autorităților să asigure condiții de vot propice în diaspora în al doilea tur de scrutin. 

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Principalul punct de polemică îl reprezintă suplimentarea secțiilor de vot din străinătate. MAE a spus inițial că nu se poate, după care BEC a venit cu un comunicat prin care contrazice MAE. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că nu vor fi înființate noi secții de vot în străinătate.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a amenințat că va demite conducerea MAE, dacă vor mai fi probleme la vot în turul al doilea de scrutin.

Citiți și:  Ministerul de Externe a transmis lista cu propuneri de personal pentru secţiile de votare din străinătate
Liviu Dragnea, despre înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate: Sunt articole de lege care nu permit asta
Preşedintele Băsescu cere, din nou, demiterea ministrului Titus Corlăţean
BEC îl contrazice pe Corlățean: MAE are undă verde încă de marți pentru suplimentarea secțiilor de vot din străinătate
Ministerul de Externe, după comunicatul BEC: "Suntem în proces intern de evaluare consolidată"

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!