Sari la conținut

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Rezultate FINALE anunțate de BEC: V. Ponta - 40,44%, K. Iohannis - 30,37%

 

REZULTATE FINALE PROVIZORII ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014

Victor Ponta - 40,44%

Klaus Iohannis - 30,37%

Călin Popescu Tăriceanu - 5,36%

Elena Udrea - 5,20%

Monica Macovei - 4,44%

Dan Diaconescu - 4,03%

Corneliu Vadim Tudor - 3,68%

Kelemen Hunor - 3,47%

Teodor Meleşcanu - 1,09%

Zsolt Szilagyi - 0,56%

Gheorghe Funar - 0,47%

William Brânză - 0,45%

Mirel Amariţei - 0,08%

Constantin Rotaru - 0,30%

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) se întrunesc, vineri, într-o şedinţă privind validarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Rezultatele scrutinului sunt centralizate de Biroul Electoral Central. După votare şi centralizarea voturilor, Biroul Electoral Central înaintează la Curtea Constituţională procesul-verbal constatator pentru fiecare tur de scrutin.

Curtea Constituţională validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin şi validează rezultatul alegerilor pentru preşedintele ales. Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare - unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale legătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea voturilor, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. În cel de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur de scrutin, în data de 16 noiembrie.

Potrivit legii, Curtea Constituţională poate anula alegerile dacă votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Cererea motivată de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice sau electorale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!