Sari la conținut

VIDEO. Solidaritate cu alegătorii din diaspora. Mii de oameni au ieșit în stradă în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iași, Constanța și Oradea 

FOTO Imagini din centrul Capitalei


ACTUALIZARE 23.00. Mitingul bucureştenilor solidari cu românii din diaspora care nu au putut vota duminica trecută s-a încheiat cu puţin timp în urmă, în centrul Capitalei.


ACTUALIZARE 22.15. Cu puțin timp înaintea orei 22.00, circa 400 de persoane au plecat de la sediul MAE, sub escorta jandarmilor, înapoi spre Piața Universităţii.


ACTUALIZARE 22.08, Şi la Constanța au ieşit oamenii în stradă. Aproximativ 300 de oameni au strigat pentru a-şi susţine rudele de peste hotare care nu au putut vota.

La Iași, aproximativ 500 de oameni au protestat.

O manifestaţie a avut loc și la Târgu-Jiu.


ACTUALIZARE 21.44. Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Universităţii au ajuns la Ministerul Afacerilor Externe, unde scandează "Corlăţean, demisia" şi "În turul doi, secţii noi", numărul manifestanţilor care protestează sâmbătă în Capitală ajungând la peste o mie, relatează Mediafax.

Oamenii care au plecat din Piaţa Universităţii, unde au protestat aproximativ două ore, au ajuns în faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe în jurul orei 21.15.

Pe drumul de la Universitate la sediul MAE, protestatarii au mers pe trotuare şi pe stradă, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat "Ieşiţi la vot", România, trezeşte-te!", "Votează, votează", "Demisia!", "Jos Ponta", "Ce vrem noi e şi pentru voi", "Opriţi corupţia, vine revoluţia", "Votează, votează, votul tău contează", "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!".

Când au ajuns în Piaţa Victoriei, protestatarii s-au oprit pentru scurt timp în faţa sediului Guvernului, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat "Demisia" şi "Nu Ponta".

Pe traseul marşului s-au alăturat protestului şi alţi manifestanţi, la sediul MAE ajungând peste o mie de oameni.

Protestatarii scandează, la MAE, "Corlăţean, demisia", "DNA, să vă ia", "Libertate", "România, trezeşte-te!", "În turul doi, secţii noi" şi "Votează, votează". Unii dintre manifestanţi au afişat bannere pe care scrie "2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică", "Vrem o ţară ca afară", "Ieşiţi la vot", Taxe şi accize fără număr".


ACTUALIZARE 20.39. Sute de manifestaţi care au protestat în Piaţa Universităţii au plecat în marş spre Piaţa Romană, spunând că vor merge la Ministerul Afacerilor Externe, unii dintre aceştia ieşind de pe trotuar şi blocând o bandă de circulaţie, relatează Mediafax.  


ACTUALIZARE 20.10. Protestele de la Timișoara, Cluj și Oradea s-au încheiat. O persoană care participa la mitingul de la Timişoara, de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor, a fost ridicată de poliţişti, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alţi şase participanţi au fost amendaţi, pentru adresare de injurii.  


ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 700 de oameni sunt, la ora 20.00, în Piața Universității, potrivit estimărilor jandarmilor. Mai multe persoane cu megafoane transmit mesaje despre desfășurarea alegerilor prezidențiale, dar și despre problema câinilor vagabonzi și situația de la Roșia Montană. 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit jandarmilor, în jurul orei 19.00, în Piața Universității manifestau aproximativ 500 de persoane.

Protestatarii, care s-au mobilizat pe Facebook, cer ca autoritățile de la București să organizeze mai bine al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Manifestanţii sunt pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, aceştia fiind supravegheaţi de un cordon de jandarmi format la marginea drumului.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit Mediafax, oamenii care au venit în Piaţa Unviersităţii au pancarte pe care scrie "2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versus Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică", "Vrem o ţară ca afară", "Ieşiţi la vot",  "Taxe şi accize fără număr", "Ponta, te aşteaptă DNA".

Protestatarii scandează mesaje contra lui Victor Ponta şi "Libertate" şi au cântat "Deşteaptă-te, române".

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Oamenii spun că au ieşit în stradă pentru a atrage atenţia că în turul al doilea trebuie să meargă mai multă lume la vot, dar şi pentru a-şi exprima nemulţimirea pentru că la votul din 2 noiembrie au fost mulţi români din diaspora care nu putut vota.

În pauzele dintre scandări, unii dintre protestatari ţin discursuri în care spun de ce este important ca românii să voteze în al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

Protestul din Piaţa Unviersităţii nu este autorizat, oamenii venind la manifestaţie în urma unor mesaje de mobilizare transmise pe reţelele de socializare.

"Ieși în stradă să îți exprimi părerea. Vrei un președinte care nu îți apără nici măcar dreptul la vot?", este mesajul transmis pe reţelele de socializare.

FOTO VIDEO. Mii de oameni au protestat şi la Cluj - Napoca

Aproximativ 5.000 de oameni din Cluj-Napoca s-au adunat în centrul oraşului pentru un miting de solidaritate. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că nu toţi românii din diaspora au putut vota pe 2 noiembrie.

Imagini de la protestele din Cluj - Napoca - fotografiile ne-au fost transmise prin DigiVOX

Protestatarii au plecat din Piața Unirii, în marș, pe străzile din centrul orașului.

Pe traseu, manifestanţii s-au oprit în faţa sediului Prefecturii Cluj, după care au pornit înapoi spre Piaţa Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, relatează Mediafax. 

Oamenii scandează lozinci împotriva lui Victor Ponta, precum: "Securişti vechi şi noi, s-a sfârşit cu voi", "Jos Ponta", "Jos comuniştii", "Ponta, demisia”.

Protestarii sunt însoţiţi pe traseu de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie. Poliţiştii au decis, pentru a putea facilita revenirea protestatarilor în Piaţa Unirii, să închidă traficul rutier pe latura estică a acesteia.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 2.000 de timişoreni s-au adunat în Piața Victoriei.

A avut loc și un incident minor: mai mulți tineri au adresat in jurii protestatarilor și încercat să lovească un jurnalist. Doi dintre ei au ajuns în duba jandarmilor. 

FOTO Marius Braica

FOTO Marius Braica

Un miting a avut loc și în centrul municipiului Oradea. Aproape 400 de oameni şi-au dat întâlnire pe Internet.

VIDEO Imagini de la Orşova - transmise prin DigiVOX

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!