Video Anchetă la Poliția Reșița, după ce un bărbat a fost imobilizat de polițiști cu genunchiul pe gât, asemenea lui George Floyd

Data publicării:
politist
Barbat imobilizat cu genunchiul pe gat,la Resita. Foto: captura TV

Conducerea Poliției Române a declanșat o anchetă la Poliția Reșița, după apariția unor imagini cu polițiști imobilizând un bărbat cu genunchiul pe gât. Incidentul a avut loc pe 20 mai, potrivit Poliției Române, cu cinci zile înainte de moartea afro-americanului George Floyd în Minneapolis, căruia i-a fost aplicată aceeași metodă.

Imaginile cu un tânăr imobilizat la pământ, ținut cu genunchiul pe gât de un bărbat masiv, îmbrăcat în civil, în timp ce un alt bărbat în civil și un polițist în uniformă îi puneau cătușe, au fost difuzate miercuri seară. Un alt tânăr a fost culcat la pământ și încătușat câțiva metri mai încolo, de polițiști în uniformă.

Scena a avut loc la Reșița, iar din mulțime se aud oameni care spun că tânărul nu a făcut nimic și că „încerca să-i despartă pe ceilalți doi”.

Poliția Română a dat joi un comunicat de presă, în care explică circumstanțele în care s-a produs incidentul. Încătușarea celor doi s-a petrecut pe 20 mai, în Reșița, după izbucnirea unui conflict spontan într-o mulțime de oameni adunați la locul unui accident rutier în urma căruia un polițist își pierduse viața, potrivit comunicatului. De asemenea, Poliția va verifica „modul de intervenție a polițiștilor în acest caz”.

„La data de 20 mai a.c., pe raza municipiului Reșița s-a produs un accident rutier soldat cu decesul unui polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin. La fața locului au fost dirijate de urgență echipaje din cadrul Poliției Municipiului Reșița. Pe timpul efectuării cercetării la fața locului a acestui eveniment rutier, a izbucnit un conflict spontan între două persoane aflate în mulțimea adunată lângă perimetrul accidentului. Având în vedere numărul mare de oameni strânși la locul accidentului, pentru evitarea escaladării conflictului și degenerării situației, polițiștii au acționat imediat pentru imobilizarea persoanelor implicate în conflict. Acestea au fost îndepărtate din mulțime și conduse la sediul poliției pentru luarea măsurilor legale. Totodată, Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin a dispus verificări interne cu privire la modul de intervenție a polițiștilor în acest caz, în funcție de rezultatul acestora urmând a fi aplicate măsuri legale.

Din dispoziția șefului Poliției Române, Direcția Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române efectuează verificări cu privire la evenimentul petrecut în data de 20 mai a.c., pe raza municipiului Reșița, județul Caraș Severin. Precizăm că, la nivelul Poliției Române se manifestă toleranță zero față de orice încălcare a legii, indiferent de calitatea persoanelor și se vor dispune măsuri în consecință, de fiecare dată când vor fi constatate abateri de la prevederile legale”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Un bărbat de culoare, George Floyd, a murit pe 25 mai în Minneapolis, SUA, după ce polițiștii care l-au reținut pentru o presupusă infracțiune cu bani falși l-au imobilizat cu o manevră asemănătoare. George Floyd a murit sufocat după ce un polițist, Derek Chauvin, a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul său.

Incidentul din Minneapolis a fost scânteia care a aprins un val de proteste, multe dintre ele violente, pe tot teritoriul Statelor Unite. Președintele Donald Trump a avut intenția de a scoate armata pe străzi pentru a reprima protestele, dar s-a lovit de refuzul secretarului Apărării, Mark Esper.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri