Video Balenele cenușii au învățat să ceară ajutorul oamenilor să le curețe de paraziți

Data actualizării: Data publicării:
Gray Whale - 'Friendly' gray whale, a whale watcher
Balenele cenușii de lângă Baja California sunt cunoscute pentru comportamentul lor curios față de bărci, chiar dacă au fost vânate drastic în secolul al XX-lea. Foto: Profimedia

Balenele cenușii au învățat să se apropie de bărcile care le monitorizează pentru a cere ajutorul oamenilor de la bord să le curețe de paraziți, relatează The Guardian.

Mai multe imagini care arată comportamentul balenelor din laguna Ojo de Liebre, în largul coastei Baja California, din Mexic, surprind momentul când un mamifer se apropie de o barcă mică, iar căpitanul de la bord îi smulge păduchii de balenă, a declarat Paco Jimenez Franco pentru un site de știri din SUA. „Este foarte interesant pentru mine”, spune el. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Franco a smuls un păduchi de pe capul balenei prima dată când s-a apropiat suficient de mult încât să facă acest lucru. „Odată ce l-am îndepărtat pe primul, ea s-a apropiat din nou, ca să pot continua”, a spus el. Aceeași balenă s-a întors în mod repetat pentru mai multă „îngrijire”, spune Franco.

Păduchii de balenă sunt crustacee din familia Cyamidae, care se târăsc pe capul mamiferului. Aceștia pot fi benefici pentru balene, pentru că mănâncă algele de pe corpul lor și se hrănesc cu pielea care se decojește. Cu toate acestea, se presupune că păduchii de balenă pot irita animalul.

„Cred că balenele cenușii au o relație de dragoste și ură cu păduchii lor”, a spus Mark Carwardine, un zoolog britanic cu o vastă experiență în domeniu. „Balenele au pielea foarte sensibilă și miile de creaturi care se țin strâns de ele sau se mișcă, cu ghearele lor extrem de ascuțite, trebuie să le înnebunească.”

„De fapt, este dureros când un păduchi de balenă te mușcă de deget. Se simte ca niște înțepături”, adaugă el.

Balenele cenușii de lângă Baja California sunt cunoscute pentru comportamentul lor curios față de bărci, chiar dacă au fost vânate excesiv în secolul al XX-lea. Singurul alt prădător al balenei este orca.

Deși nu a putut confirma faptul că abordarea oamenilor pentru a le ajuta să scape de paraziți este un comportament nou la balene, Carwardine a spus că nu a mai văzut așa ceva înainte. „Cu siguranță, balenele nu par să fie deranjate când oamenii le ajută, deși ar trebui să scoți sute de paraziți pentru a face o mare diferență”, a spus el.

Pentru că păduchii se hrănesc cu pielea deteriorată a balenei, Carwardine spune că „mai degrabă decât paraziți, ei sunt de fapt ceea ce numim simbioți, cu alte cuvinte, fiecare animal beneficiază de pe celălalt”.

Noul comportament al balenelor ar putea fi considerat la fel de simbiotic. Având în vedere că balenele cenușii pot trăi cel puțin 80 de ani, este posibil ca cele care erau în viață în perioada vânătorii să se fi adaptat de atunci pentru a beneficia de interacțiunea cu oamenii.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri