Comisia Europeană anunță bani pentru termoficare, bucureștenii se plâng că nu au apă caldă: „Este inadmisibil”

Data publicării:
protest apa calda
Problema cu apa caldă în Capitală Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat o investiție de 216 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală. Între timp, bucureștenii se plâng că de la începutului lunii mai primesc apă caldă „cu porția”, o oră pe zi sau chiar o dată la câteva zile. „Este inadmisibil ca în 2021 într-o capitală "europeană" să fim tratați în acest fel”.

„Sistemul de transport al energiei termice din București este unul dintre cele mai mari din lume, furnizând căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane. 211,94 km de conducte, echivalentul a 105,97 km de sistem de transport, vor fi înlocuiți pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28 % din căldură între sursă și consumator, arată un comunicat al comisiei”, se arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

În plus, potrivit sursei citate, va fi instalat un nou sistem de detectare a scurgerilor. Proiectul va asigura un sistem de transport al energiei termice durabil și accesibil ca preț, sporind eficiența energetică a rețelei pentru o mai bună calitate a vieții locuitorilor și a aerului datorită unei reduceri substanțiale a gazelor care urmează să fie arse.

Acest lucru va contribui la obiectivul României de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.

„Această investiție a UE în modernizarea unei infrastructuri esențiale pentru capitala României este un bun exemplu de proiect care poate îndeplini simultan obiectivele de îmbunătățire a vieții de zi cu zi a cetățenilor, cât şi cele ale Pactului verde și în materie de schimbări climatice”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Bucureștenii se plâng că nu au apă caldă

Între timp, la adresa redacției ajung zilnic zeci de mesaje de la bucureșteni nemulțumiți de situația apei calde din oraș. Indiferent din ce parte a Capitalei sunt, toți vorbesc despre aceleași probleme. De la începutul lunii mai, abia dacă primesc apă caldă o oră pe zi iar în alte zile, aceasta lipsește complet.

Mai mult, Termoenergetica ori nu răspunde la apelurile venite din partea oamenilor, ori le răspund, le oferă un număr de înregistrare și totul se oprește aici. Nimeni nu își asumă răspunderea iar vina se aruncă de la o instituție la alta, spun telespectatorii Digi24.

Termoenergetica dă un număr de înregistrare și apoi ne spune că de vină sunt CET-urile închise. La punctul termic nu mai răspunde nimeni. Nu mai știm încotro. Toată luna mai am primit apă calda sporadic, dar acum deja e foarte foarte deranjant. Să încălzim apa și sa ne spălăm în lighean ca în vremea comunismului... În 2021,in capitala României...”, spune un locuitor al Sectorului 4.

De o săptămână, Termoenergetica livrează apă caldă menajeră cam o oră pe zi, la ore diferite. Problema e că nu știe nimeni când se dă apă caldă. Apa caldă este rece, nu este oprită. În acest fel se risipesc zeci de metri cubi de apă rece în fiecare zi. Situația este identică și la restul blocurilor din zonă, deci risipa de apă și de nervi este multiplicată”, transmite un președinte al unei asociații de proprietari din Sectorul 4.

Cam din perioada Paștelui, primim apă caldă, daca suntem norocoși, vreo 20-30 minute pe zi sau o dată la câteva zile. Majoritatea bucureștenilor plătesc în acest moment apă rece la preț de apă caldă. Este inadmisibil ca în 2021 într-o capitala "europeană" să fim tratați în acest fel”, anunță un alt bucureștean.

Locuiesc în zona Eroii Revoluției și aceasta este a patra săptămână la rând de când este întreruptă continuu furnizarea apei calde. În fiecare zi anunță că mâine se va rezolva și așa au trecut patru săptămâni. Nimeni nu declară nimic, nu-și asumă răspunderea. Suntem disperați!”, se arată într-un alt mesaj.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri